Spørg Scientariet: Ville mennesket være større, hvis Jorden var større?

8. september 2015 kl. 12:333
En læser funderer over, hvorvidt mennesket ville være dobbelt så stort, hvis Jorden var dobbelt så stor. Lektor på Niels Bohr Institutet har et bud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Steen Bendtsen har spurgt:

Jeg har set, at man har fundet en planet, der er to gange større end Jorden, i jagten på planeter, der kan bære/give liv. Dette rejser således mit spørgsmål: Hvis Jorden havde været dobbelt så stor, ville vi mennesker så være dobbelt så store, halvt så store, eller ville det slet ikke have indflydelse?

Morten Bo Madsen, lektor og leder af Mars-gruppen på Niels Bohr Insitutet, kommer med et bud:

Selv er jeg overhovedet ikke i tvivl om, at planetens størrelse vil have en (vis) indflydelse på størrelse og ikke mindst bygning af de (større) organismer, som eventuelt måtte bebo en given planet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette skyldes, at størrelsen af den lokale tyngdeacceleration på overfladen af en planet afhænger både af, hvor stor planeten er (i udstrækning), hvor tung den er, og hvor stor tætheden er af det materiale, den er sammensat af.

Hvis man vil overbevise sig selv om, hvorvidt for eksempel retningen af det lokale tyngdefelt betyder noget, kan man gå en tur i skoven og tjekke, i hvilken retning træerne gror.

Ser vi på dyr og disses knoglebygning, er det også klart, at store, tunge dyr, eksempelvis elefanter, har en væsentlig kraftigere knoglebygning end små, lette dyr som for eksempel mus.

Forestiller man sig en planet som Mars, hvor tyngden på overfladen er under halvdelen af, hvad den er på Jorden, og forestiller man sig yderligere, at Mars havde en atmosfære af samme sammensætning og lige så tæt som Jordens, kunne man let forestille sig, at elefanter på Mars ikke ville behøve en helt så kraftig knoglebygning som på Jorden, eller at de med samme knoglebygning ville kunne blive væsentlig større. Også mus kunne være spinklere bygget eller væsentlig større og ville formodentlig stadig kunne fungere.

Forestiller man sig omvendt en planet, hvor tyngdeaccelerationen var for eksempel dobbelt så stor som på Jorden, ville for eksempel elefanter nok skulle være så kraftigt byggede, at de nok i stedet ville være meget mindre for at kunne håndtere den større tyngdeacceleration.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. september 2015 kl. 20:41

Jo kraftigere tyngdefelt, jo lavere vil organismerne vel være.

2
8. september 2015 kl. 14:42

Ser vi till hållfasthetslära så blir de största djuren mindre ju kraftigare gravitationskraften är vilket med är anledningen till att den vattenlevande blåvalen är jordens tyngsta däggdjur (upp till 150 ton).

Valar dör av tyngdkraften då de spolas upp på land.

Det finns dock ett annat samband mellan storlek och energi som kan spela roll.

Ju mindre volym ju större yta, därför näbbmusen äter sin vikt var dag men ändå inte kan behålla kroppstemperaturen då den sover och elefanten måste kyla sig med stora öron som har massor med blodkärl.

Kanske var mammut en bra storlek för det norra halvklotet? Konstigt då att de minsta var de som dog ut sist.

Ullhårig mammut dog ut med 30 till stora däggdjur under den sista kallare perioden för 13000 år sedan, (de sista i Ryssland något senare, men att kylan kom fort visas av att de sitter fastfrusna med fruset blod från rovdjur som överlevt men ändå bara hunnit ta en tugga eller två) kyla kommer fort och minskar biodiversitet, värme långsamt och ökar biodiversitet, bara se före denna 40 år långa istid och det faktum att jordens normala medeltemperatur har varit 10C högre än dagens.

När jag förklarade volym/yta för min barn, tog jag mjölkförpackningar och satte samman på frukostbordet yta/omkrets genom att sätta samman två sovtäcken med deras dragkedjor.

Häpp!