Spørg Scientariet: Ville dinosaurerne have overlevet, hvis meteoritten havde ramt havet?
Vores læser Hans Sørensen spørger:
Jeg læste jeres artikel om meteorkrateret i den ægyptiske ørken. Sidst i artiklen står der, at de fleste meteoritter styrter i havet.
Læs også: Ungt meteorkrater fundet med Google Earth i Egyptens ørken
I den forbindelse kom jeg til at tænke på, at hvis den formodede meteorit, som skulle have udryddet dinosaurerne, havde ramt havet i stedet – ville den så ingen påvirkning have haft?
Man kan jo læse om, hvordan en tilstrækkeligt stor meteorit kan udløse vulkaner, jordskælv, starte nye istider grundet asken i atmosfæren osv. osv. – men hvis de lander i havet, selv de meget store meteoritter, må det givetvis have helt andre følger, især for os, planter og dyr på landjorden?
Hvad ville der ske, hvis en stor meteorit landede i havet, og ville dinosaurerne havde overlevet i sin tid, hvis den ikke var landet på land?
Læs også: Kunsten at bygge en naturlig dinosaur
Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:
Meteornedslaget, som fandt sted for 65,5 millioner år siden ved Chicxulub-krateret (find selv ud af, hvordan det udtales!) på den mexicanske Yucatanhalvø, skete faktisk helt eller delvist i havet.
Krateret er omkring 180 kilometer i diameter, og nu ligger omkring halvdelen på land og halvdelen under vand.
Ved nedslaget var krateret mellem 10 og 30 kilometer dybt, så det rækker dybt ned i Jordens skorpe; langt dybere end havdybden.
Tusindvis af kubikkilometer klippe blev slynget op i atmosfæren, og vandet i området er fordampet næsten spontant. Det vil give nogle af de virkninger, som du refererer til.
Læs også: Forskere: Vi har fundet verdens største dinosaurus
Når der sker et nedslag i vand, bliver eksplosionen meget kraftigere, end hvis det ’kun’ var sket i et landområde. Det er, fordi vanddamp er rigtig god til at udvide sig – det er det, vi udnytter i dampturbiner. Eksplosionen forårsager desuden kraftige flodbølger, som vil være mange kilometer høje, når de når kysterne i nærheden.
Til sammenligning vil en meteor med en diameter på omkring én kilometer forårsage en flodbølge, som skyller tværs igennem Jylland, hvis nedslaget sker i Nordsøen. Chicxulub-meteoret var 10 kilometer i diameter eller større!
Langtfra alt er opklaret omkring nedslaget. Nogle forskere anfører, at mere af nedslaget, måske det hele, foregik ved større havdybder, og at der derfor har været voldsom syreregn og en yderligere klimaforværring på grund af sulfater i atmosfæren.
Læs også: Asteoride frikendes for masseudryddelse Asteroide frikendes for masseudryddelse
Det er blevet noget af et ikon, at nedslaget for 65,5 millioner år siden udryddede dinosaurerne. Det er imidlertid ikke korrekt!
Dels var der i samme tidsrum voldsomme vulkanudbrud i Deccan-området i Indien, som har gjort deres til, at der uddøde ikke blot mange dinosaurarter, men over 75 procent af alle arter på Jorden ved overgangen fra kridt- til tertiærtid, og dels var der uddøen af dinosaurer både før og efter denne hændelse.
Og endelig er de såmænd ikke helt uddøde endnu: Din lørdagskylling er en direkte efterkommer efter kridttidens dinosaurer.
