Vores læser Kristian Grove Poulsen har spurgt: Hvis den kraftigste laser, der nemt kan skære igennem de fleste materialer, rammer et spejl med en vilkårlig vinkel, vil laseren da ødelægge spejlet, eller vil laserstrålen altid blive reflekteret?
Jens Ramskov, videnskabsjournalist på Ingeniøren, svarer:
Med et ideelt 100 pct. perfekt spejl vil laserstrålen altid blive reflekteret. Men intet er jo perfekt, og derfor vil spejlet gå i stykker.
Ridser og andre småskader fra håndtering og rengøring af spejle vil mindske dette 'laser damage threshold' (LDT) betydeligt, og selv et nyproduceret, ubeskadiget spejl vil ikke kunne modstå intens laserstråling af enhver form.
Producenter af spejle og andre optiske komponenter definerer derfor en øvre grænse for effekttætheden (W/cm^2) eller energitætheden (J/cm^2) for laserstrålen.
Kort fortalt kan en optisk komponent (f.eks. et spejl eller en prisme) beskadiges af den varme, som afsættes. Det er især relevant for kontinuerte lasere og ved en nedbrydning af det dielektriske materiale, som er relevant for pulsede lasere. Ved lasere med meget korte pulser (under et nanosekund) kan der ydermere opstå andre former for materialeskader.
Effekttætheden er derfor relevant for kontinuerte lasere, mens energitætheden er relevant for lasere, der udsender deres lys i pulser.
De bedste kommercielle spejle og optiske komponenter har et 'laser damage threshold' (LDT) over 10-20 J/cm^2 ved en bølgelængde på 1.064 nanometer. LDT skalerer proportionalt med kvadratroden af bølgelængden, så et materiale med et LDT på 1 J/cm^2 har et LDT på 0,7 J/cm^2 ved 532 nanometer.
