Spørg Scientariet: Er spoilere over bagvinduet bare til pynt?

En læser vil gerne vide, om spoilere kun er til pynt. Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

Vores læser Thomas Spilcker har spurgt:

Hvorfor har nogle biler en spoiler over bagvinduet og andre ikke?

Det bliver gerne forklaret med et eller andet, men jeg tror, at der er tale om overflødig pynt. Måske endda pynt, som netop giver vindmodstand.

Man kan måske også se det på campingvogne og lastbiler. I min optik skulle det være et lovkrav, at vindmodstanden skulle være under et vist niveau!

Læs også: Runde former på lastbiler skal skære ti procent af forbruget

Lone Otto, afdelingsleder for Teknisk Rådgivning hos FDM, svarer:

De er bestemt ikke kun til pynt.

Selvfølgelig er der nogen, der synes, at nogle spoilere og de såkaldte 'skørter' ser sporty ud og sætter dem på for at peppe bilen op, men det er ikke alt gear og grej, som er konstrueret til at optimere på vindmodstand.

Men er der tale om reelle spoilere, kan der være meget at hente.

Spoilerne stammer fra motorsporten, da de er med til at ændre bilens aerodynamik. Det handler om at ødelægge luftens strømme omkring bilen, og den rette konstruktion kan give flere fordele.

Læs også: Spørg Scientariet: Kunne man afskærme pylonerne på Storebæltsbroen og undgå sidevind?

For det første giver mindre vindmodstand den fordel, at man skal bruge mindre brændstof. Men man forbedrer også styreegenskaberne, fordi spoilerne er med til at ændre 'downforcen', dvs. at man får luften til at lægge tryk på bagenden og fronten af bilen. Ved dagligt brug kan det også give en lettere og mere brændstofbillig bil, som vil ligge tungt og sikkert på vejen og i kurverne.

På sportsbiler i Formel 1 er disse spoilere meget vigtige og bliver løbende justeret alt efter baneforhold, belægning og vejr. F.eks. er opsætning af undervognen og chassiset altafgørende. Derfor er det sindssygt vigtigt at have de rigtige ingeniører med ind over.

Får man som bilejer sat sådan en lille tilbehørsspoiler på 3-5 cm bagpå, bliver bagruden faktisk også holdt renere, fordi snavs ikke hvirvler rundt og lægger sig på samme måde. Det bliver kastet længere bagud.

Nogle får også sat spoilere ved vinduerne for at lede træk væk. Med sådan en sørger man for, at vinden suser forbi i stedet for at suse ind og give den velkendte fornemmelse af tryk i ørerne. Kørere af cabrioleter har også ofte en spoiler bag sæderne for ligeledes at sende vinden længere bagud.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

På sportsudgaven af min bil har de monteret en spoiler på og jeg mener de offentliggjorde, at den trykkede med 15kg ved 120km/t, ikke det helt vilde og den var vist mere ment som pynt.

På de ældre Audi TT, blev der rapporteret at bagenden blev meget let, når man gik fra acceleration til at bremse. Efter flere uheld monterede Audi en lille spoiler på bagenden, til at afhjælpe fænomenet.

For det meste giver spoilere mere vindmodstand, men i nogle tilfælde blever de brugt til at lede luften mere blidt omkring forhindringer, som på lastbiler der har plastik dele, til at lede vinden udenom trailer kassen.

  • 2
  • 0

Glem ikke at der skal være balance i downforcen. F.eks med forhjulstræk er ekstra downforce i bagenden ikke godt. Tænk på et skateboard. Træd for meget ned i den ene ende og den anden ende letter. Det kan reducere trykket på forenden, der i forvejen har brug for at holde så godt fast i vejen som muligt. Downforcen øges ved højere hastighed, hvor det er værst at miste vejgrebet. I tilfælde af den første Audi TT var der vist også noget med at den fik løs bagende ved høj hastighed. Dens kabine buer også blødt ned bagtil, som giver den modsatte effekt (opdrift?). Et sjovt sammenhæng her, er at den luft som skaber problemet flyder skrådt ned i bagenden af karossen. Den skubber dermed spoileren ekstra nedad, og spoileren kunne gøres mindre uden at tabe effekt.

  • 0
  • 0

Som gammel Renault F1 fan kan jeg kun sige at de ikke rigtigt har styr på sagerne for tiden. Kevin Magnussen ville nok ønske sig en bedre bil også. Håber de kan arbejde sig tilbage mod toppen...

  • 1
  • 0

Jeg har ikke rigtigt noget viden på området at bidrage med, men for nylig anskaffede jeg mig en familiebil i GT-udgave. Den har lidt flere heste, sportsundervogn...og en ordentlig vinge på bagklappen. Jeg har selvfølgelig også tænkt på om den nu også nytter noget eller om det bare er lir, så jeg har kigget lidt omkring.

Så vidt jeg har forstået er der her tale om to forskellige dimser; spoileren er den dér kant man ser øverst på en bagklap, og den har som funktion at presse luften op for at skabe en bestemt strøm på luftstrømmen - hvis man former luftstrømmen bag en bil ordentligt kan man så vidt jeg har forstået komme tæt på den aerodynamiske fordel man ville have haft hvis bagenden havde haft en egentlig dråbeform; man skaber en virtuel kegle af turbulens (men ret mig endelig hvis jeg tager fejl).

Det andet er en vinge. Udover evt. at skabe downforce holder den luftstrømmen fast så den ikke så nemt slipper ved høje hastigheder, hvilket giver bedre aerodynamik når man kører stærkt.

Det kan vistnok give mening at montere en stor vinge på en personbil idet formen ikke er optimeret til høj hastighed ligesom på en racerbil. Arnes historie om Audi TT er vist et eksempel på problemstillingen.

Men altså, jeg skal ikke kunne sige om vingen på min bil har nogen anden funktion end at se fræk ud.

  • 0
  • 0

Får man som bilejer sat sådan en lille tilbehørsspoiler på 3-5 cm bagpå, bliver bagruden faktisk også holdt renere, fordi snavs ikke hvirvler rundt og lægger sig på samme måde. Det bliver kastet længere bagud. <<

Spoileren på SAAB 95 fra 1959 var standardudstyr og den var netop motiveret med dette. Den blev dog kaldt "lufthøvl". Den virkede meget godt; det her var jo en tid hvor ingen biler havde begrudeviskere/vaskere!

John Larsson

  • 0
  • 0

Andre gange er det cover-ups over fejl i designet. De ældre Mazda 323 BF og BG havde en lillebitte sort uanseelig spoiler på fordøren. Den sad der, fordi ruderammen i fordørene var designet for svag, og blev suget ud af fartvinden ved 80+ km/t. Så meget ud, at der kom en åben sprække udadtil. Spoileren skulle så afhjælpe dette (sådan da).

Biltyve udnyttede også dette, da rammen kunne bukkes ud, døren åbnes, og rammen blev så blot bukket tilbage igen bagefter. Og intet kunne ses på bilen.

  • 3
  • 0

Men altså, jeg skal ikke kunne sige om vingen på min bil har nogen anden funktion end at se fræk ud.

Den stammer fra Opel Manta tiden. Det tyske udtryk er "Proll-Theke", hvilket kan oversættes til proletar-bar, hvor man kan stille bajerne mens man sparker dæk med vennerne.

Ha, det havde jeg ikke hørt før. :)

Jeg har en mistanke om at hvis sådan en vinge rent faktisk havde en praktisk betydning, så ville producenterne skrive størrelsen af effekten i salgsmaterialet og entusiaster ville være i besiddelse af konkrete tal, men det eneste jeg er stødt på er spekulationer.

  • 1
  • 0

Godt nok kan spoilere gøre en forskel, men de fleste er der til pynt og giver nok mere luftmodstand en reel downforce. De er oftes de små diskrete spoilere der har den gavnlige effekt. Man skal tænkt på at hvis man ændre luftstrømmen bagtil således at det er lufter der kommer under bilen der løber på i stedet for den ændre luftstrømmen som løber ned vil det have en stor effekt på downforce. Bare et par millibar ændring i lufttrykket på under og overside af bagenden give mange N i downforce.

  • 0
  • 0

Downforce balance for/bag har ikke meget med hvor bilen trækker, og for "normale hverdags biler" tror jeg ikke på balancen betyder noget. Downforce på baghjulene virker mod udskridning I sving. -Det er bedre at skride over forhjulene og ramme et vejtræ med de stærke dele I forenden, end med en svag dør.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten