Spørg Scientariet: Slider man mere på tøjet ved vask på høje temperaturer?

Vores læser Kåre Lohse har spurgt:

Slides tøj mere, hvis det vaskes på 60 grader, end hvis det vaskes på 40 grader? Slides det ikke kun efter antallet af gange, det vaskes, og mere til, hvis det kommer i tørretumbler i stedet for på tørresnor?

Pia Odgaard, CSR-chef i brancheforeningen Dansk Mode & Textil, svarer:

Ja, tøj slides mere ved at blive vasket ved 60 grader end ved 40 grader. Årsagen er, at vaskemaskinen er længere om at varme det kolde vand op til 60 grader end til 40 grader, og den mekaniske bearbejdning af tøjet er derfor længere ved en 60 graders vask end ved en 40 graders vask.

Læs også: Hvorfor sluger dynebetrækket tøjet?

Den mekaniske bearbejdning er årsag til sliddet på tøjet ved vask. Særligt hør er meget følsomt over for slid i vaskemaskinen, og vi kender også alle sammen den hvidslidning, der kommer på mørke cowboybukser ved vask i maskinen.

Om det slides i forhold til antallet af gange, det vaskes? Jo, jo flere ganges vask, des større slid. Men altså også – jo højere temperatur, jo mere slid, hvis vaskemaskinen starter med koldt vand.

Faktisk er vask af tøj en større slidfaktor end brug af tøj, da moderne bekvemmelige vaskemaskiner har medført, at vi vasker alt for hyppigt i forhold til vores brug af tøjet.

Læs også: Kan enzymer i vandet opløse fisk?

Tumblertørring slider også på tøjet, da der jo er mekanisk bearbejdning. Særligt så længe tøjet er vådt, slides det.

Sammenligner man med tørring på tørresnor, slider dette ikke på tøjet, medmindre tøjet tørres i stærk vind. F.eks. bliver sengetøj glat ved at blive lufttørret i blæsevejr, og det kan slide. Til gengæld spares strøm til både tørretumbler og strøm til at stryge eller rulle lagner o.l.

Nogle miljøråd:
Vælg den laveste temperatur, der kan vaske tøjet rent og følg altid vaskeanvisningen.

Fyld vaskemaskinen helt op eller brug et spareprogram ved mindre mængder for at spare både vand, strøm og vaskemiddel.

Vask sarte dele i vaskepose eller sæt fed musik på og vask i hånden :).

Læs også: Hvorfor bliver dufte mere intense i fugtigt vejr?

Pas på med temperaturen. Akryl er f.eks. meget følsomt og tåler ikke over 40 grader.

Der er delte meninger om, hvorvidt man skal vende vrangen ud på tøjet før vask. Hvidslidning af folder på jeans og ditto på hør opstår lige meget hvad.

Syntetiske materialer skal helst vaskes ved høj vandstand, og for at undgå krølning bør det ikke centrifugeres, men hænges drivvådt til tørre.

Sortér tøjet grundigt, så farver og materialer passer sammen i forhold til vasketemperatur, tromlegang og vandstand.

Læs også: Spørg Scientariet: Slider det på koblingen at starte bilen i 2. gear?

Brug et vaskemiddel, som er specielt egnet til det, der skal vaskes. Hvis man bruger samme vaskemiddel til alt, giver det i bedste fald kun et middelmådigt resultat på det hele. Uld og silke skal vaskes i specialvaskemiddel og tåler ikke de enzymer, der er i alm. vaskemiddel. Ved uld-vask: brug meget vand og ingen eller meget let mekanisk bearbejdning og altid kun et uldvaskemiddel.

Lad være med at vaske tøj, der ikke er snavset – luftning kan gøre underværker også på tobaksrøg.

Uldtøj, som ikke bruges direkte på kroppen, f.eks. en stor sweater, bør ikke vaskes, men kun luftes efter hver brug.

Brug ikke tørretumbler, men hæng tøjet til tørre, brug masser af klemmer og gode brede bøjler; træk forsigtigt tøjet i facon ved ophængningen, derved kan strygning undgås eller minimeres. Sørg for god udluftning eller endnu bedre, tør tøjet udendørs.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At putte uld i en hvilken som helst vaskemaskine, tangerer hærværk.

Uld lægges i blød i lunkent vand tilsat meget lidt af en meget mild sæbe. Derefter lægges uldtøjet i koldt rent vand og får lov til at passe sig selv nogle timer, hvorefter det bearbejdes med hænderne nogle minutter. Herefter endnu et hold koldt skyllevand, hvor det igen bearbejdes nænsomt med hænderne. Og herefter trykkes (ikke vrides) det meste af vandet ud. Så kan det lægges (ikke hænges) til tørre.

En god måde (jfr min mormor), at tørre en uldsweater på, er, at lægge den på et badehåndklæde, og så rulle dem hårdt sammen til en en pølse, og placere denne pølse et varmt og tørt sted (f.eks. ved siden af kakkelovnen), så vil det hele tørre på en langsom, og, set fra uldens side, acceptabel blid måde.

Nu har de færreste vel i dag en kakkelovn, men anden varmekilde går nok også :o)

 • 7
 • 1

Uld lægges i blød i lunkent vand

Uld hænges ud i luften natten over, så er det rent. Selv uldundertøj behøver man ikke vaske. Bevares, hvis det er meget beskidt kan man vaske det en gang med mini-risk shampoo, som faktisk gør det endnu blødere end de deciderede uld-vaskemidler.

 • 0
 • 0

Min vaskemaskine vasker uld bedre end håndvask er mit bud. Tromlen er stort set i ro under hele processen. Mon ikke det gælder de fleste.

 • 4
 • 0

Moderne vaskemaskiner kører næsten ikke rundt mens de varmer vandet... ...maskiner med varmtvandsindtag vasker 60 grader på samme tid som 40 grader.

Damen skylder skylden på maskinerne men i virkeligheden er det et spg om at farven ikke holder godt og derfor bliver tøjet ofte blegere af vask i 60 grader.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten