Spørg Scientariet: Slår mikroovnen bakterier ihjel?

22. april 2015 kl. 16:12
Kan bakterier overleve en tur i mikrobølgeovnen? Det svarer forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet Morten Poulsen på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mati Mølgaard, Mads Skaaning og Benny Sørensen vil gerne vide, om bakterier og andre mikroorganismer i fødevarer kan overleve en tur i mikrobølgeovnen på fuld effekt.

Morten Poulsen, seniorforsker og forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet, svarer:
Mikrobølgeovne kan anvendes til effektivt varmedrab af mikroorganismer, og det skyldes langt overvejende varmepåvirkningen og ikke selve mikrobølgerne.

Mikroorganismernes varmedrab er en funktion af temperatur og tid. Det betyder, at varmedrabet teoretisk vil være mindre i en mikrobølgeovn end i en konventionel ovn, da tilberedningstiden i en mikrobølgeovn er betydelig kortere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kan maden i en mikrobølgeovn blive varmet uensartet op, hvorved varmedrabet af mikroorganismer vil være mindre i de 'kolde områder'. Disse forhold kan dog afklares ved at lade maden hvile, så varmen kan fordele sig i hele fødevaren, inden den spises.

Det er vist i flere undersøgelser, at ved korrekt brug af mikrobølgeovnen vil drabet af eventuelle sundhedsskadelige mikroorganismer være lige så stort som i en konventionel ovn.

Jeg har i ovenstående svar benyttet mig af en bog om mikrobølgeovne, som blev udgivet af Levnedsmiddelstyrelsen i 1993.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger