Spørg Scientariet: Skubber gravitationsbølgerne til solsystemet?

Forskere har set tegn på gravitiationsbølger, forårsaget af sorte hullers sammenstød. Illustration: Privatfoto

Vores læser André Flindt Tyrrell har spurgt:

Med den nylige detektering af gravitationsbølgen af Ligo er jeg kommet til at tænkte på, om disse bølger kan 'skubbe' til solsystemer/galakser?

For nogle år siden læste jeg, at vores galakse Mælkevejen accelererer væk fra centrum (big bang), og det samme gør andre galakser.

Læs også: Nu er det officielt: Gravitationsbølger er detekteret for første gang

Kan disse sammenstød give et lille skub til galakserne, som derved accelererer hurtigere væk fra big bang?

Nær centrum af big bang er vel også der, de fleste sammenstød sker, og hvis noget af dette overhovedet giver mening, vil man så kunne være i stand til at kunne måle det?

Johan Fynbo, professor på Niels Bohr Institutets Dark Cosmology Centre svarer:

Læs også: Spørg Scientariet: Kan sorte huller ophæve hinanden?

De gravitationelle bølger skubber ikke til solsystemet.

Det er lidt som en korkprop, der flyder på overfladen af en stille sø. Hvis man smider en sten i vandet, kan der dannes bølger, og når disse passerer korkproppen, vil den kortvarigt bevæge sig op og ned, mens bølgerne passerer. Når bølgerne er passeret, er proppen samme sted som før.

På samme måde ser vi det med gravitationsbølger: Bølgen forårsager en sammenpresning og udstrækning, men når den er passeret, er alt som før.

Hvorfor er det sådan? Gravitationsbølger er så utroligt svage, at de er uhyre svære at måle. En ring med en diameter på 1 km ændres kun kortvarrigt med en størrelse på omkring en tusindedel af radius af en atomkerne, mens bølgen passerer. Der afsættes ikke nogen energi af betydning i systemet.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

@André Flindt Tyrrell

Som Johan Fynbo, professor på Niels Bohr Institutets "Dark Cosmology Centre", så rigtigt skriver, så er tyngdebølgernes bevægelse og påvirkning af objekter, der flyder i rum-tiden, meget lig den måde bølger i vandflader påvirker objekter, der flyder i disse. Til eksempel en korkprop eller en båd.

Noget helt andet er, og det er måske i virkeligheden grunden til, at du stiller spørgsmålet er, at forestillingen om, at der er et "centrum for Big Bang", som vi alle bevæger os bort fra, er en ganske almindelig og umiddelbart indlysende, men graverende misforståelse.

Ligesom begrebet "universet", kan beskrives som "alt der er i dag", så kan singulariteten ved universets begyndelse beskrives som "alt der var dengang", da det hele begyndte.

Men skal vi filosoffere lidt over det, så er der ikke den store forskel mellem disse to begreber. Kort forklaret, så er "alt der er i dag" det samme som "alt der var dengang".

Der er der ikke noget "centrum for Big Bang". Der er ikke noget særligt "sted" eller "centrum", vi og alle himmellegemer og galakser bevæger os bort fra. Vi er alt (og alle) en del af dét, der startede det hele! Hele universet ER i dag, hvor det hele var, da det begyndte!

Så hvis nogen spørger dig en dag i en festlig kontrovers om, hvor dette "Big Bang" egentlig skete, så kan du med roligt sind slå armene ud eller slå pegefingeren hårdt i bordet, et vilkåligt sted (og "vilkårligt" skal tages helt bogstaveligt!) med udbruddet "Lige HER, er universets centrum! Det var lige nøjagtig her, 'Big Bang' skete!"

Du kan pege på en vilkårlig festdeltager og sige til hende/ham, at "DU er centrum for hele universet!" ... og din påstand vil kunne efterprøves eksperimentelt på grundlag af videnskabeligt funderede, anerkendte teorier!

Høfligst Jørgen Skyt

  • 3
  • 0

Påvirker tyngdebølger ladede partikler, der flyver med en hastighed nær lysets? Og kan en evt. påvirkning bruges ved detektion af tyngdebølger?

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten