Spørg Scientariet: Skal man skylle syren ud af sit brænde?

Illustration: Marie Wittrup Jensen

Vores læser Jørn Nørgaard har spurgt:

Sad lige og læste et spørgsmål og svar om, hvorvidt brænde skulle 'vaskes' af regnvand, inden det stables for tørring. Svaret her i Ingeniøren var, at det skulle man ikke, da det højst sandsynligt ville udvikle svampe.

Dog gav det lidt mening mht. egetræ, da det har let ved at danne revner, og skiftende vand/sol ville give flere revner og tørre træet hurtigere.

Læs også: Skal brænde vandes, før det tørrer?

Jeg mener at have læst, sidst jeg havde brændeovn (fra 2002 til 2009), at man med fordel kunne lade kløvet eg få et regnskyl eller to, inden man stablede det, for det ville vaske syre af træet, som ved forbrænding ville få brændeovnen til at ruste.

Vi har lige købt hus og fået installeret brændeovn igen, og jeg har netop kløvet noget eg, jeg har købt af Silkeborg Kommune, fældet efteråret/vinteren 2013/2014.

Kan der være noget om snakken med at skylle syre af nykløvet eg?

Ole Livbjerg Klitgaard, skovrider i Naturstyrelsens Driftscenter, svarer:

Jeg kan se, at det er i 2011, jævnfør denne artikel, at sagen har været oppe. Vi har drøftet den her på kontoret, hvor vi har forskellige skovuddannelser og alle enten fyrer med brænde på en eller anden måde eller har gjort det.

Læs også: Leder: Døm ikke brændeovnen ude - det kan nemt blive miljøgodt

Oplysningen om, at regnvejr skulle få syre (i egetræ tænkes der vel specielt på garvesyre) til at skylle af, så det ikke skader, kender vi ikke undersøgelser af. Vores erfaring og viden harmonerer godt med det svar, som en af vores kolleger, Andreas Bergsted, skriver i det linkede svar.

Skulle syren/garvesyren regne af, så er træet, inden det lander i en brændestak, udsat for en håndtering i skoven – hvor det ofte også regner, så jeg vil mene, at kunne der være noget om, at overfladisk regn kan fjerne skadelige eller korroderende stoffer – så er de normalt fjernet, inden man får træet hjem til sin bolig.

Men med brænde er det vigtigt at forstå det grundlæggende i, at træ, der er tørret ned på den måde, der beskrives i Andreas Bergsteds svar, er ret tæt på optimalt , når man bruger det i brændeovn.

Læs også: Køkkenkværne langt dårligere for klimaet end både forbrænding og biogas

Og forudsætningen for en god nedtørring er, at der anvendes korte og kløvede træstrykker, så det 'indre vand' i træet kan fordampe. Altså så det, der er bundet i kapillærerne, kan reduceres så meget som muligt.

Derfor er det også lettere at tørre løvtræ, der er i vinterskoven, da det naturlige vandindhold i træet er mindre om vinteren. Det stiger kraftigt, når løvspringet er på vej, da der så er et kraftigt vandoptag fra jorden.

Det er det indre, bundne vand, som er vigtigt at få bragt ned som udgangpunkt.

Når træet står i en brændestabel i det fri, og der kommer en tordenskylle, så er det overfladen af træet, der bliver fugtigt og giver grobund for svampevækst og ekstra tørstoftab, men kommer der straks efter sol og vind, så vil man se, at træet bliver hurtigt tørt.

Men overfladevand fra en regnbyge opsuges ikke igen i træets kapillærer. For at reducere disse gener er lagring under tag – men med god udluftning – bedst, når vi passerer midsommer.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg ved skyldes egetræs store modstandsdygtighed mod svampeangreb bl.a. dets høje indhold af garvesyre. Egetræ har i mange århundreder været brugt som tagspån, og de har en ganske god holdbarhed, mere end 50 år. Jeg vil tro, at hvis et regnskyl eller 2 kunne fjerne syren, ville man ikke kunne bruge egetræ til tagspån.

  • 7
  • 0

Til tagspån bruger man frisk eg eller poppel. Fordi det friske træ suger tjæren godt. Godt nok har eg stor naturlig holdbarhed, men det er vigtigter at træet suger tjæren.

Det er svært at tørre eg og andre tungere træarter. Løsningen er at save de friske stykker korte, så de får en masse små tørre sprækker i enderne. Dels er det en fordel at fælde træerne marts, eller tidligere.

Frisk egetræ vil give løbesod med syre i. Dette skal undgås, da varm flydende syre ikke er godt for noget.

  • 2
  • 4

En forbrænding er det samme som en oxidation. Sker der en ufuldstændig forbrænding som når f.eks træet ikke er tørret ordentligt vil der dannes organiske syre som slipper ud i skorstenen. Dette er helt uafhængigt af om der er garvesyre i træet eller ej. Garvesyren vil iøvrigt også forbrændes, så det har ingen betydning om det er egetræ eller en anden træsort. Egetræ kan dog grundet sit store indhold af kernetræ være sværere at tørre ned. Egetræs modstandsdygtighed mod svampeangreb skyldes indholdet af kernestoffer (bl.a. phenoler) og har ikke noget at gøre med garvesyren. Der hvor garvesyren har relevans er at det tærer jernsøm og der skal bruges syrefaste stålsøm istedet.

  • 6
  • 0

Frisk egetræ vil give løbesod med syre i

Helt så enkelt, er det ikke. 'Frisk' egebrænde giver løbesod fordi, egebrænde først er optimalt, efter mindst to år i stak. - Alt brænde, der ikke først er tørret/lagret tilstrækkeligt giver løbesod. Egebrænde er ikke, generelt, værre end andet brænde. Det skal bare tørre længere tid!

  • 10
  • 0

Jeg købte for nogle år siden brænde fra en leverandør, som umiddelbart efter savning og kløvning opbevarede træet under tag uden adgang for sol og regn, men masser af luft. Det lugtede grimt (af lort rent ud sagt). Senere købte jeg samme sort (elm) fra en anden leverandør som stakkede udendørs og først overdækkede efter Skt.Hans. Det lugtede ikke af andet end det skulle.

Jeg har som nævnt ingen forklaring på dette fænomen, men de gamle bonderegler er jo, at brænde skal fældes om vinteren og stakkes udendørs og udsættes for sol og vind (og regn). Hvad der kommer ned fra oven er minimalt i.f.t. hvad træet på det tidspunkt allerede indeholder, og det er på denne årstid der er mest tørring i luften.

Efter Skt.Hans skal det overdækkes for regn - men absolut ikke pakkes ind som man ser nogle gør. Vigtigst er dog, at det kløves mens det er friskt. Ellers kan det kun tørre fra endestykkerne, og det går væsentligt langsommere.

En lille rettelse til Claus. Min møbelsnedkersøn mener, at egetræ slet ikke skal sømmes sammen, men tappes, da det ved skiftende fugtighed arbejder med større kræfter end noget søm kan holde til. Jeg ser ind imellem nyt bindingsværk sat sammen med vinkelbeslag og søm/skruer. Det holder ikke længe.

Og til John. Under danske forhold har du ret, men under sydligere himmelstrøg er klimaet anderledes og dermed også træet. Egetræ i Catalonien er meget anderledes end i Danmark. Grundet det tørre klima kan det fint tørres ned på 1 år bare det bliver kløvet i foråret. Barken er også meget anderledes - ligner barken på dansk poppel - men det brænder som krudt og sætter længere flammer, og er derfor mere velegnet som komfurbrænde. Dansk egetræ er fint nok til simremad i samme slags komfur.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten