Vores læser Michel Coene har spurgt:
Må man lave mad med varmt vand? Min kæreste brokker sig over, at hendes te smager anderledes, når jeg fylder vandkogeren fra den varme hane. Er hun skør eller ej?
En varmtvandskedel kan blive inficeret med bakterier, men derhjemme har jeg fjernvarme med en varmeveksler. Må jeg så bruge varmt vand til madlavning?
Læs også: Regnvandstank under terrassen leverer familiens brugsvand
Lad os tage det første spørgsmål først: Må man lave mad med varmt vand?
Vil du være på den sikre side, er svaret nej. Risikoen for bakterier er nemlig forskellig, alt efter hvilket system der findes i bygningen.
Niels Winther, civilingeniør, Installation og Kalibrering, Energi og Klima på Teknologisk Institut, svarer:
Bliver det varme brugsvand udelukkende produceret i en gennemstrømningsvandvarmer, og temperaturen i denne ellers overholder kravene i DS 439 Norm for vandinstallationer, dvs. at vandet kan opvarmes til mindst 60 °C, og det i alle dele af installationen ved normalt brug ikke falder til under 50 °C og ved spidsbelastning til under 45 °C, bør risikoen for legionella være elimineret.
I dette tilfælde vil der ikke være den store risiko for at bruge vandet i madlavningen bakteriemæssigt.
I installationer, hvor der derimod både indgår varmtvandsbeholder og gennemstrømningsvandvarmer – en såkaldt ladekreds – vil det bakteriemæssigt svare til en installation med varmtvandsbeholder, hvor risikoen for bakterier kan være til stede.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man køle sin bajer ned med en fugtig karklud?
Normalt bliver legionella fremhævet, men da smitten sker gennem indåndingsluften til lungerne, er det i princippet ikke farligt at drikke vandet - og som sådan heller ikke at anvende det i madlavningen.
Økonomisk er det faktisk en stor fordel at anvende fjernvarmeopvarmet brugsvand i stedet for at bruge elektricitet til det, for typisk koster fjernvarme under det halve af elektricitet pr. energienhed.
Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, uddyber med en bakterieforklaring:
Problemet med bakterier opstår specielt, hvis der er 'døde' ender med stillestående vand (tappesteder, der sjældent bliver brugt), eller hvis der er for lidt forbrug fra tanken. Til sammenligning bør det kolde vand være under 12 grader, når det bliver tappet, og det er det normalt også, ca. 8-10 grader lidt afhængig af omstændighederne for rørføringen.
Når man koger sit vand, dræber man typisk alle bakterier, men der er en, om end lille, risiko for, at bakterierne indeholder giftstoffer, som ikke bliver ødelagt ved kogning, og derfor ser man i sjældne tilfælde, at folk bliver syge, når de bruger det varme vand.
Læs også: Gummislanger er guf for Legionella-bakterier i svømmehaller
Når man er bange for legionella, skyldes det, at den kan have konsekvenser for folk med nedsat immunforsvar, kronisk syge folk og svækkede ældre personer. Oftest får de dog infektionen, når de bader, hvor de jo også bruger varmt vand, hvor vandet bliver forstøvet, og man inhalerer bakterien. Det sker dog sjældent, at folk får legionella-infektion i Danmark, ca. 50 om året. Hvis vandet er kogt, overlever legionella ikke.
Smager teen anderledes?
Spørgerens andet spørgsmål gik på, om teen virkelig smager anderledes, når man bruger varmt vand i elkedlen? Og det kan det godt.
Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, svarer:
Smagen kan blive påvirket, så når kæresten mener, hendes te smager anderledes, når der bruges varmt vand fra hanen, er jeg tilbøjelig til at give hende ret, hvis der er et sted i dit system, hvor vandet kan stå stille.
Når vandet opvarmes og står stille i vandbeholder og rør, er det mindre iltrigt, end hvis det er koldt vand. Det varme vand kan desuden indeholde kalk (fælder mere ud, når temperaturen når 60 grader), og vandet er i kontakt med mange komponenter, inden det bliver tappet, f.eks. stålrør, kobberrør, forkromede eller forniklede vandhaner. Alle disse komponenter kan afgive stoffer til vandet.
Når man laver te, skal man jo udtrække smags- og aromastoffer fra tebladet, og den proces bliver påvirket af iltindholdet og rester af metaller fra vandet, som også påvirker duftopfattelsen. Vores smagsoplevelse er faktisk en kombination af smag og duft, så jeg tror, at det er det, kæresten oplever som en dårligere te, når det er varmt vand, der bliver brugt.
Det gør ikke den store forskel, hvis man sætter det varme vand i køleskabet. Man vil måske få noget af kalken fældet ud, men metalrester og mindre ilt er der ikke ændret på, medmindre man aktivt ilter vandet.
Har du et system med ren gennemstrømning, hvor vandet varmes op, og altså tappes direkte fra koldtvandssystemet, er der ikke det samme problem med, at bakterier får lov at gro i det stillestående vand.
Kæresten kan nu stadigvæk godt opleve en dårligere te, da der som sagt er mulighed for spor af metaller fra rør og haner, som er mere udtalt, når vandet er varmt.
