Spørg Scientariet: Kunne man nedsætte CO2-udslippet med mikroorganismer i skorstenen?

19. november 2015 kl. 17:01
En læser spekulerer på, om man ikke kunne få renere luft ved at lade bakterier spise CO2 fra skorstenene. Postdoc på DTU Biosustain har et svar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Dennis Hansen har spurgt:

Er det muligt i fremtiden at anvende mikroorganismer i en skorsten for at nedsætte CO2-udslippet?

Torbjørn Ølshøj Jensen, postdoc på DTU Biosustain, svarer:

Det er et interessant spørgsmål, som forekommer indlysende, men som rummer tekniske udfordringer. Det korte svar er ja, men det er ikke så entydigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er bestemt muligt at omsætte CO2, som blandt andet udledes ved forbrænding af kul, olie, naturgas eller biomasse. Bakterier, alger og planter har over tid omsat og omsætter til stadighed store mængder af CO2. Dog udledes der alt for meget, så der ikke er balance mellem udledning og omsætning.

Læs også: Danske forskere vil gøre bakterier til de nye oliesheiker

Med dit spørgsmål formoder jeg, at du tænker på at fiksere CO2, således at vi begrænser stigningen af CO2-koncentrationen i atmosfæren. For at få bakterier - og for den sags skyld også planter og alger – til at omsætte CO2, kræves der både energi og næringsstoffer, samt at miljøet mht. temperatur, pH etc. er passende.

Det vil derfor være yderst udfordrende opgave at etablere disse forhold med næringsstoffer og energi i en skorsten, som fremmer bakterievækst, således at kuldioxid bliver omsat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativt er det muligt at lede forbrændingsgasser fra skorstenen ind i en bioreaktor, hvori miljøet kan kontrolleres, så det er optimalt for bakterierne, og mest muligt CO2 omsættes. Der er dog tekniske udfordringer i forbindelse med at sammenbygge en bioreaktor og skorsten.

Biotekfirmaet Lanzatech i New Zealand har vist, at det er muligt at sammenbygge en bioreaktor efter en storsten. Det gjorde de for ca. tre år siden på et kinesisk jernværk, hvor der blev udledt store mængder kulmonooxid CO (ikke CO2). De har på denne måde været i stand til at omsætte CO og ydermere rense skorstensgassen for forurenende partikler.

Læs også: Kaninbakterie skal spise gas fra belgisk stålproducent

Der forskes intensivt i at manipulere anaerobe (ikke iltkrævende, red.) bakterier til at omsætte CO2, hvilket åbner mulighed for en egentlig bioteknologisk produktion.

Så svaret på dit spørgsmål om, hvorvidt bakterier kan omsætte CO2 fra forbrændingsgasser, vil som nævnt være ja. Men vi bør være ambitiøse og bruge bakterierne til at producere biobrændstoffer og biokemikalier, som kan afløse fossile alternativer.

Således kan vi recirkulere/genanvende kulstoffet her på Jorden og skabe et langt mere bæredygtigt samfund.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger