Spørg Scientariet: Kan slanger og frøer høre?

Vores læser Peter Lauridsen har spurgt:

Min datter Frida stillede mig dette spørgsmål, som jeg ikke syntes, jeg kunne svare tilfredsstillende på: Kan frøer og slanger høre noget? De ser jo ikke ud til at have ører.

Zoolog Mikkel Stelvig fra Københavns Zoo svarer:

Ja, det kan de godt, men på to forskellige måder.

Forskellen på slanger og frøer er, at slanger mangler trommehinde og nogle knogler i det indre øre, som både frøen – og vi mennesker – har.

Man har længe troet, at slanger var døve, men ny forskning fra Aarhus Universitet afslører, at slanger til gengæld har en veludviklet vibrationssans i deres indre ører. Så man kan sige, at de mærker lyd. Vibrationer fra luften eller jorden forplantes via kæben til det indre øre og gør, at slangen kan opfange dybe lyde.

Frøer har et indre øre, som fungerer på samme vis som hos mennesker og de fleste andre firbenede landdyr. Frøer har en meget veludviklet hørelse. De kommunikerer meget med lyde og er derfor afhængige af at have en god hørelse.

Selvom de mangler det ydre øre, så har de en god hørelse, og de har en god evne til at lokalisere lydene. Mange frøer bruger kaldelyde til at tiltrække en partner, og derfor er det vigtigt, at de kan høre, hvorfra lyden kommer.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kunne måske også nævne lidt om, hvad disse dyr hører. Slanger ser ud til at kunne høre dybe frekvenser (bas) bedst. Her er en artikel som nævner at kongepython'en hører bedst mellem 80 til 160 Hz: http://jeb.biologists.org/content/215/2/ii...

Når det gælder frøer er det straks sværere at finde information, men denne artikel nævner at frøer "ikke kan høre helt så høje frekvenser som mennesker", men går til højst 10 kHz, og at de muligvis bruger deres lunger som en slags resonanskammer for bedre at kunne retningsbestemme lyd: http://acp.eugraph.com/frogs/

Og endelig finder man også masser af info som forekommer temmeligt utroværdigt, som f.eks. denne liste, som ikke engang præsterer at vise de rigtige tal for menneskeracen: http://www.lsu.edu/deafness/HearingRange.html (30 Hz er let at høre, og de fleste kan sansynligvis også høre ned til 20 Hz. Den øvre grænse er til gengæld slet ikke så høj som de nævner, men nok nærmere et sted mellem 13000 og 20000 Hz alt efter alder).

  • 1
  • 0

I 1999 sendte min arbejdsgiver i New Mexico mig på et kursus i 'Kendskab til slanger' ("Snake awareness Class").

Allerede dengang lærte man der, at slanger ikke kan høre, men at de kan mærke vibrationer fra overfladen de ligger på.

Rent praktisk betyder det: 1) Ved gang i gennem terræn med slanger kan man roligt stampe lidt ekstra, også gerne med en eventuel vandrestav. Slanger, som jo er koldblodede, kan godt lide at ligge i solen, f.eks. på en sti uden skygge, men når de mærker vibrationerne fra en kommende person, så er der en god chance for at de forlader stien. 2) Hvis man kommer tæt på en slange, så kan man roligt med råb advare om det uden at det forstyrrer slangen (yderligere).

Iøvrigt så ligger en afslappet slange gerne rullet sammen omtrent i en cirkel, mens en giftslange, der er klar til at hugge, indtager en karakteristisk S-stilling, der lynhurtigt kan rettes ud i en fremadrettet bevægelse.

Man lærte også at det i terræn med slanger er godt at bære støvler og lange bukser. Een af grundene er at en slange i nogen grad kan sanse varme, og at det derfor er godt at tildække huden på fødder og ben.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten