Spørg Scientariet: Kan man spise spirede kartofler?

17. april 2017 kl. 13:003
Spørg Scientariet: Kan man spise spirede kartofler?
Illustration: Store Vildmose Kartofler.
En læser vil gerne vide, om kartofler med spirer er giftige, eller om man bare kan fjerne dem. En anden læser vil gerne vide, om man kan skrælle det giftige væk fra grønne kartofler. Det svarer professor fra Aarhus Universitet på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Gerhard G. Pedersen spørger:

Er kartofler giftige, når der er spirer på, og gælder det både for spirer, som er få centimeter korte, og dem med spirer på 15-20 cm?

Jeg tænker på, om jeg kan spise kartoflerne uden ophobning af giftstoffer, hvis jeg brækker spirerne af inden kogning, hvis altså der i det hele taget er giftstoffer i en spiret kartoffel.

Og i forbindelse med en god gammel kending om grønne kartofler tager vi lige denne med fra Anders Egon Andersen, som spørger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis en let grønlig farvet kartoffel skrælles med en tyk skræl, er kartoflen så giftig? Jeg har observeret, at der i mange forretninger sælges mere eller mindre grønne kartofler!

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?

Kåre Lehmann Nielsen, professor på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, svarer:

Alle grønne dele af kartoffelplanten, samt kartoffelskrællen, indeholder giftstoffet solanidin i højere mængde end kartoffelkødet. Giftstoffet findes dog også i kartoffelkødet, men blot i mindre og ugiftige mængder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man undertiden kan støde på en kartoffel, som er grøn, er det, fordi den har været udsat for lys, typisk fordi den har været opbevaret forkert. Disse grønne dele af kartoflen indeholder altså forhøjede mængder af giftstoffet og bør kasseres.

Da giftstoffet ikke har stor tendens til at vandre fra det område i planten, hvor det dannes, og til andre områder i planten, vil jeg vurdere, at man godt kan spise kartofler, hvor svagt grønne områder er skåret/skrællet væk, på samme måde som man jo også spiser kartofler med skræl på.

Jeg har også undertiden set pakker med kartofler i supermarkedet, som har været rigeligt grønne. Jeg må indrømme, at dem køber jeg ikke, ligesom jeg kasserer grønne kartofler fra egen have.

Læs også: Advarsel: Svampegift fra marker i hele landet ender i grundvandet

Kartofler udgør jo sjældent en stor del af aftensmadsbudgettet eller belaster kuldioxidregnskabet så meget, så jeg tillader mig at være lidt kræsen.

Hvad angår de spirede kartofler, så er der også her et højere indhold af giftstofferne i kartoffelspirer end i kartoffelkødet.

Skrællen og eventuelt rester fra afbrækkede spirer udgør kun en lille del af den samlede mængde kartoffel, man spiser, og derfor kommer man ikke i nærheden af de 200 mg/kg kartofler, som anses for sikkert at indtage.

Jeg vil derfor vurdere, at det er sikkert at spise kartofler med korte spirer, efter man har brækket spiren af. Dog vil jeg være mere i tvivl, hvis spiren er meget lang (>5 cm) og vil anbefale at kassere dem, hvis man gerne vil være sikker på at undgå en gang ondt i maven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Geologer finder 52 millioner år gammel forfader til kartoflen

Jeg vil gerne understrege, at det er meget sjældent, at mennesker bliver syge af kartoffelforgiftning. De eneste dokumenterede tilfælde, jeg kender til, er i 1979 på en kostskole i England, og 11 mennesker i Sverige i 1986. Ingen af tilfældene involverede varige mén, endsige dødsfald.

Giftstofferne er ikke kun skadelige, de bidrager til kartoflernes forsvar mod insekter, larver, orme og andre skadedyr og bidrager i øvrigt også til smagen af kartoflen med en karakteristisk bitter smag.

I Sydamerika spiser man mange flere forskellige kartoffelsorter, end vi gør i resten af verden. Mange af disse sorter indeholder meget større mængder af giftstofferne end tilladt i Europa og USA - her anses den bitre smag for at være delikat.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. april 2017 kl. 20:11

Godt husket men det er ikke helt rigtigt med spirerne, Lasse. Jeg citerer afsnittet i bogen: "Kartoffel har en forbløffende virkning som halucinogen, ryg ca. 3g tørrede blade. Der har været rygter om, at man også kunne bruge de tørrede kartoffelspirer til at ryge, men alle forsøg viser det modsatte. De grønne frugter fra kartoffelplanten er meget giftige, da de indeholder 1% solanin." Kartoflen er vel ikke på listen over forbudte euforiserende stoffer endnu, så det kunne være man skulle prøve nu til sommer.

2
18. april 2017 kl. 01:42

Gamle rynkede kartofler skulle være gode til at give sprøde pomfritter fordi de er mere tørre. Jo ældre jo bedre.

1
17. april 2017 kl. 14:44

I "Forbyde hallucinogener? Forbyd naturen at gro!" anbefales det, så vidt jeg husker, at ryge tørrede kartoffelspirer.

  • Dét lyder giftigt!?