Spørg Scientariet: Kan man oplade sin mobiltelefon ved håndkraft med en dynamo?

19. august 2018 kl. 10:0032
Spørg Scientariet: Kan man oplade sin mobiltelefon ved håndkraft med en dynamo?
Illustration: Bigstock/Giulio_Fornasar.
En læser vil gerne belaste miljøet mindre og tænker, at håndproduceret strøm kunne være et skridt på vejen. Lektor på DTU Energi har regnet lidt på det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér spørger:

Et spørgsmål til dynamo og batterier: Jeg er som så mange andre meget interesseret i mulighederne for at belaste miljøet mindre.

F.eks. er der One Laptop Per Child-laptop’en, som skal oplades ved egen håndkraft. Men hvordan ligger det egentlig med begrænsningen for en sådan kapacitet? Kunne man håndoptrække en shaver, en elektrisk tandbørste og et strygejern for eksempel? For slet ikke at nævne de allestedsnærværende mobiltelefoner?

Er der kun designmæssige og ikke teknologiske begrænsninger for en sådan implementering?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Kan en elbil klare sig uden mekaniske bremser?

Juan Maria Garcia Lastra, lektor på DTU Energi, svarer:

Dynamoer til at oplade husholdningsapparater eksisterer allerede og kan købes til f.eks. mobiltelefoner og bilbatterier.

Til mobiler eller MP3/MP4-afspillere kan man f.eks. trække dem op ved hjælp af denne gadget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil du oplade din mobil med sådan en, skal du dreje håndtaget rundt to gange i sekundet gennem et minut for at kunne snakke i mobilen i tre minutter.

Når det kommer til elektriske tandbørster og barbermaskiner, så bliver de ikke typisk ladet op via USB, men sættes ind i en almindelig stikkontakt. I det tilfælde vil det være bedst at kombinere en 12V-dynamo med en 12 V DC-til-220V AC-konverter.

Læs også: Analytiker: U-landslaptop er på gaden, men får det svært i Danmark

10 minutters håndsving til tandbørsten

Tandbørster og barbermaskiner bruger typisk mindre end 10 watt ved brug, en tandbørste kun omkring 3 watt, mens en laptop kan bruge op til 100 watt. Så hvis du sammenligner disse, bruger tandbørster og barbermaskiner jo ikke meget strøm. Det er også derfor, de kan bruge genopladelige Ni-Metal-hybridbatterier, mens laptops bruger Li-ion baseret på koboltoxid-katoder.

Hvis du bruger førnævnte dynamo til at lade op med, vil det kræve omkring 10 minutters arbejde til en to minutters tandbørstning.

Hvorfor dette måske ikke er mere udbredt på disse breddegrader, skyldes nok i høj grad økonomi: Hvem vil rotere et håndtag i flere minutter eller timer, når det er så nemt og billigt at sætte den i stikkontakten?

Læs også: Unge ingeniører bekriger cykeltyve med elektrisk cykellås

Hurtigere at bruge dynamo end at finde en stikkontakt

Når det kommer til projektet ‘One Laptop Per Child’, så bruger den selvfølgelig ikke helt så meget strøm som en konventionel laptop, da den ikke er udstyret med nær så krævende software.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Typisk vil en OLPC-laptop forbruge en tiendedel af, hvad en normal laptop benytter, hvilket vil sige det samme som en elektrisk barbermaskine, og de bruger også Ni-Metal-hybridbatterier, eftersom strømforbruget er ret lavt, også selv om de går på nettet.

Det betyder, at børnene kan få en fornuftig mængde computertid ved at bruge en dynamo i forhold til, hvor længe det ville tage dem at finde en stikkontakt. Markedet for OLPC er nemlig udviklingslande, hvor der er knap så god adgang til elektricitet.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
21. august 2018 kl. 09:25

Prøv at gange op med landets befolkning, og så får du altså en betydelig strømproduktion. Og hvis du alligevel bruger kondicykel, hvorfor ikke? Derfor.

27
21. august 2018 kl. 08:51

af at køre cykel at man må købe sig en bil for at transportere sin krop omkring. men først skal man arbejde i mange år for at spare op til bilen.

Som en anden sagde brug strømmen intelligent. Jeg elsker at frådse med strøm! helt specifikt når jeg hælder 200 watt i mit el-cykel batterie og det der efter transportere mig 20-30 km. I samspil med de watt jeg nu selv lyster at tilføre selvfølgelig.

25
21. august 2018 kl. 00:28

350w er en del mere end de fleste kan aflevere i pedalerne. Det er tæt på mit 2min maks.

Ja det var nok sat lige højt nok, mener også at jeg fra min barnelærdom kan huske at man som tommelfingerregel sagde at en menneske kan præstere 1/4 hk.

Og jeg havde heller ikke regnet med generatortab, så mon ikke nærmere motionscyklisten aller højst vil være i stand til at kunne levere 150W kontinuert- så skal han bare køre fire timer hver dag, samtidig med han skal indtage en del kulhydrater!

21
20. august 2018 kl. 16:00

Motionisten skal vel ikke spise mere, bare fordi energien der brændes af på motionscyklen ender i elnettet, frem for som varmetab på motionscyklen.

Nej, ikke under forudsætning af at man alligevel motionerer tæt på maks, minimum halvanden time hver dag - og hvor mange gør så lige det?

Mon ikke de så i stedet drøner rundt i klovnetrikoter og leger Tour de France.

Nå men regnestykket er i øvrigt inderligt ligegyldigt, al den stund det slet ikke er tilladt at fyre elektricitet baglæns ind i nettet på den måde.

18
20. august 2018 kl. 15:08

El koster ca. 2,4 kr per kWh. Så kan man jo regne på hvor meget mere en net-tilkoblet motionscykel må koste end en ikke tilkoblet.</p>
<p>Et groft overslag er at en ivrig motionist kan træde 500 kr hjem per år.

Med andre ord skal denne ivrige motionist yde 570Wh hver eneste dag året rundt.

Et menneske kan yde ca. 350W kontinuert, dvs. der skal trampes i pedalerne godt halvanden time, hver eneste dag året rundt.

Har du så også regnet på hvor meget mere denne person skal spise for at få det regnestykke til at gå op?

15
20. august 2018 kl. 10:42

Det kan faktisk fås. De er ikke lovlige i Danmark, da det vist ikke er lovligt at sætte en grid-tie-inverter i stikkontakten.

https://www.econvergence.net/product-p/pawa-1.htm

Det næste spørgsmål er hvorfor man skulle gøre det. Hvis du er flittig, og i god form, kan du måske levere 0.5 kWh per dag. Det kommer til at tage lang tid før den har betalt sig hjem, både økonomisk og miljømæssigt.

Der er langt mere ræson i at sætte hjul på sin kondicykel, og bruge den til transport ;-)

14
20. august 2018 kl. 10:10

Det ville da være oplagt om en kondicykel havde en generator indbygget, og kan man så sætte den i stik kontakten, så den sender strømmen ud på nettet i huset og dermed driver f.eks. køleskabet.

13
20. august 2018 kl. 09:28

I det tilfælde vil det være bedst at kombinere en 12V-dynamo med en 12 V DC-til-220V AC-konverter.

Der er kun en ting at sige til dette forslag - suk.

En 20W generator til at drive en 200W inverter.

Bevares inverteren behøver ikke blive belastet med lige knap en ampere på sekundærsiden, men til gengæld så fordrer den en stabil 12V spænding for at fungere, så hvis skulle fungere vil det være nødvendigt også at skyde en 12V akkumulator ind.

Så tilbage står vi med et StormP arrangement der i alt måske vejer 10 kg og er hamrende ineffektivt for at oplade en barbermaskine der maks sluger 1W.

Suk.

Og jeg tør slet ikke tænke på LCA regnestykket - det vi nok først (ifald udstyret holder) balancere 2-3000 år efter næste istid!

Til den mere alvorlige side af sagen - kan Ingeniøren ikke godt tage fat i at få gjort op med den totalte misforståelse om at vi for en hver pris skal spare på elektriciteten! Det skal vi ikke, det er faktisk at gøre miljøet en bjørnetjeneste (i ordets oprindelige betydning), men vi skal bruge vores elektricitet intelligent.

12
20. august 2018 kl. 08:28

Jeg mindes en gang at have læst en beregning af energiforbruget til at producere en cykeldrevet generator med tilhørende batteri. Det var ret meget der skulle cykles før man nåede break even

Og så er der jo Alfred Traegers pedaldrevne radio, der var en central del af etableringen af Royal Flying Doctor Service i Australien. En for sin tid genial løsning på det ultimative off-grid problem: hvordan tilkalder du hjælp fra en kvægstation 500 km fra nærmeste stikkontakt?

https://www.samhs.org.au/Virtual%20Museum/hospital-andother-orgs/rfds-wireless/flying-doctor-radio.htm

(for nydere af Jørn Riels Grønlandsskrøner er det sådan en pedaldrevet radio, som Doc og telegrafist Mortensen betjener på Rumpelnæsset :-)

/Bo

edit: dette var ikke en kommentar til den oprindelige bemærkning om beregning af det samlede energiforbrug - det var bare mig, der kom til at trykke "svar" på det forkerte sted. Sorry

11
20. august 2018 kl. 05:54

Du overser behovet for motion. Mennesker skal alligevel røre sig, og man kunne samtidig med motionen få noget nyttigt ud af det.

Nu vil jeg nok mene, at et håndsving ikke vil give megen nyttig motion, men man kunne sagtens forestille sig et fremtidigt organiseret system, hvor f.eks. en motionscykel kunne kobles til opladning af et husstandsbatteri.

10
20. august 2018 kl. 01:48

Hvor mange gange kunne telefonen oplades fra stikkontakten, på den energi der er brugt på udvinding af råstoffer, samt fremstilling og forsendelse af den hånddrevne dynamo?

8
19. august 2018 kl. 23:22

Vi leverer ~3Wh i minuttet på cykel og en Iphone 8 har batteri med ~7Wh. Så 3 minutter i rimeligt tempo burde kunne leverer energien der skal til. Batteriet i mobilen tvivler jeg så på at den kan tage imod så hurtig. Så der skal lidt ekstra isenkram til glatte ladningen ud. Med alt det ekstra, så koster det sikkert 1-2 minutter ekstra på cyklen.

7
19. august 2018 kl. 22:21

Hvad blev der af Teslas dynamo og motor?

Dynamoen hedder i vore dage en vekselstrøms-generator, og der er millioner af dem i biler, motorcykler, vindmøller, elværker osv. Forbedret løbende.

Motoren kan du sikkert også finde nogle stykker af, men der findes mere effektive principper nu.

6
19. august 2018 kl. 21:54

Hvad blev der af Teslas dynamo og motor?

4
19. august 2018 kl. 17:57

...man kunne købe håndsvingsdynamoer til opladning af mobiltelefoner for en del år tilbage, 10 min. arb. gav dengang 2 min. taletid. Det er næppe en succes nu hvor mobiltelefonerne er små komputere - jeg vil formode at en lidt større dynamo ville være mere egnet, f.eks. pedaldrevet men den hånddrevne kan være god til nødsituationer.

En pedaldrevet dynamo kan jo kobles på motionscyklen og dermed vil den energi man ellers forbrænder "nyttesløst" blive genanvendt på den måde bliver miljøet tilgodeset.

3
19. august 2018 kl. 16:23

Jeg mindes en gang at have læst en beregning af energiforbruget til at producere en cykeldrevet generator med tilhørende batteri. Det var ret meget der skulle cykles før man nåede break even.

2
19. august 2018 kl. 12:27

er vel et bedre alternativ end en hånddrevet dynamo, med mindre man befinder sig ved polerne?

1
19. august 2018 kl. 11:23

Man skal passe på med den slags regnestykker hvis pointen er klimavenlighed. Mennesket er en relativt ineffektiv maskine med en virkningsgrad omkring 20-25% og vores brændstof er for det meste kilde til væsentlige klimabelastninger.

Overspiser man alligevel og har derfor overskud af energi til at lade elektriske apparater, er det nok mere klimavenligt at reducere madindtaget og lade fra stikkontakten.

Håndsving til opladning af eltandbørsten - det er alligevel god humor ?