Spørg Scientariet: Kan man leve af vand og kosttilskud?

Vores læser Qua har spurgt:

I hvor stor udstrækning ville det være muligt at leve kun af drikkevarer og vitaminpiller/kosttilskud?

Susanne Gjedsted Bügel, professor på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, svarer:

Det korte svar er: Det kan man godt. Der er patienter, der på grund af sygdomme i fordøjelsessystemet lever af det, man kalder total parenteral ernæring, hvor de får føden leveret via en blodåre.

Parenteral ernæring består af proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler, sporstoffer og elektrolytter. Sammensat rigtigt kan man fungere fint og opretholde normale aktiviteter på parenteral ernæring. Parenteral ernæring leveres via kateter i en åre i brystet eller armen, og tiden, det tager for infusion af parenteral ernæring, varierer fra patient til patient.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Men jeg formoder, at spørgsmålet går mere på, om raske mennesker vil kunne leve af væske og kosttilskud som indtages oralt, altså via munden. Og ja, det kan man tilsyneladende godt.

I hvert fald har der været en dille blandt it-nørder i Silicon Valley, som har levet af væske og pulver for at undgå at bruge tid på noget så ligegyldigt som mad. Der er virksomheder, som har udviklet et komplet pulver, som røres til en shake, og man kan leve af det.

For nørderne, som ikke går op i mad, fungerer det måske meget godt. Men hvis man er mere socialt anlagt, vil man nok erfare, at rigtig meget af vores sociale liv roterer omkring mad og drikke. Vi spiser frokost med kollegerne, vi hygger med familien omkring middagsbordet, og vi går ud og spiser med vennerne. Alt det bliver uinteressant, hvis man bare sidder med en shake.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan ikke leve af vitaminpiller og vand! Kroppen skal bruge kulhydrater til at danne ATP. Der er ikke kuldyrater i "vitaminpiller". Så der bliver altså svaret på noget andet end der bliver spurgt om. Man KAN køre uden proteiner i kort tid, men før eller siden vil man få det meget dårligt ;-)

 • 3
 • 2

Hej.

Susanne Bugel nævnes i artiklen. Hun har arbejdet på det daværende Forskningsinstitut For Human Ernæring på eller ved KVL-Landbohøjskolen. Jeg kender hende derinde fra, da jeg var derinde i 2 meget kortvarige perioder. Jeg havde hende også som underviser i nogle timer, da jeg for mange år siden tog nogle kurser i bl.a. ernæring på KVL-Landbohøjskolen. Jeg betragter hende som en seriøs fagperson. Men jeg er ikke nødvendigvis enig i alt, hvad hun siger.

PÅ varedeklarationer af mange multi-vitamin/mineral-piller står der intet om indhold af de livsnødvendige fler-umættede eller poly-umættede n-6- og n-3-fedtsyrer. Ligeledes står der intet om indhold af vigtige aminosyrer / protein på mange vitaminpiller.Så jeg turde ikke leve af de fleste vitaminpiller og vand.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • 0
 • 0

I en artikel i Postgraduate Medical Journal fra marts 1973 beskriver Stewart og Fleming hvordan en mand fastede i 382 dage og alene levede af vitaminpiller, mineraltilskud og drikkevarer uden kalorier hvilket førte til at han blev optaget i Guinness Rekordbog i 1971. Undervejs tabte manden ca. 125 kg, og det er naturligvis forklaringen på at det kunne lade sig gøre. Efter fastens afslutning stabiliserede hans vægt sig på det nye lave niveau.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P...

 • 2
 • 0

Ret beset er det vel overskriften som ikke er retvisende. Spørgsmålet som skribenten svarer på jf. brødteksten, angår jo drikkevarer, ikke vand (som hævdet i overskriften).

Personligt synes jeg det kunne være interessant at få svaret på hvad der sker hvis man nøjes med fx. almindelig cola og vitaminpiller. Det bliver jo nok noget med protein-mangel af en slags. Så hvilke spændende konsekvenser kunne det mon have, og hvor længe kunne man overleve ...

Men måske er denne ide så tåbelig og livsfarlig, at skribenten end ikke overvejede den?

 • 0
 • 0

Hold da op et ligegyldigt svar på et interessant spørgsmål. Hvis det er standarden for formidlingsevnen blandt eksperter, har vi et problem.

Første del af svaret handler om noget komplet irrelevant, og den sidste del er en personlig argumentation for mad som socialt instrument.

Hvad blev der af det faglige? Der var så meget at tage fat på, og så bliver det til noget ligegyldigt lægmandssnak: "..det kan man tilsyneladende godt." Fuldstændig uden argumentation eller forklaring. Det behøver vii næppe en professor til at fortælle os.

I sidste ende er det dog journalistens skyld (eller redaktørens). Der mangler i den grad en faglig vurdering af om svaret er godt nok til at bringe i en artikel. Om der skal følges op fordi noget er uklart. Det er venstrehåndsarbejde.

Jeg synes det er pinligt (og synd) at "Spørg Scientariet" holder så lavt et niveau. Desværre er det stort set hver gang at man mere bliver frustreret end oplyst når man læser med. Ærgerligt.

 • 2
 • 2

Jo, det kan man da. Man kan i hvert fald leve uden kulhydrat, selv om det muligvis er svært i den vestlige verden at finde mad uden. Men arktiske samfund vil(le) i store dele af året have en kost der primært bestod af protein og fedt.

Proteiner nedbrydes til aminosyrer, der kan bruges til at generere ATP. Protein/aminosyrer har nogenlunde samme energitæthed som kulhydrat pr. vægtenhed. Fedt ligeså, der kan endda dannes dobbelt så meget energi (ATP) ved forbrænding af fedt (pr. vægtenhed).

Det vigtige er, at der er nok af anden energiproducerende "ingredienser" i forhold til protein i kosten, ellers vil der nok ske en nedbrydning af muskelvæv, hvilket på kort tid selvfølgelig ikke er livstruende, men på længere sigt jo nok har indflydelse på om man overlever.

 • 1
 • 0

Indledningen lyder: "En læser vil gerne vide, om man kan leve af drikkevarer og kosttilskud. Det svarer professor i idræt og ernæring på." Heri er jeg enig, idet jeg tænker at Susanne Bügel ved hvad et kosttilskud er, og andre kan læse på Fødevarestyrelsens hjemmeside om dette:

http://altomkost.dk/fakta/kosttilskud/hvad...

Der er regler for min- og max af vitaminer og mineraler, og ellers er der vist rimeligt store rammer for hvad der kan være i af proteiner og fedt, og dermed et levegrundlag. Derfor kan et (tilstrækkeligt) højt indtag af vand og kosttilskud sagtens være grundlag for føde, der gør at man kan (over-)leve. Susanne Bügel kommer så med en betragtning om, at det nok er de færreste der ud i al fremtid ville synes om dette fødeindtag. Heri kan man jo også kun være enig.

Og så har det nok aldrig været meningen at nogen skulle leve af kostTILSKUD, kun i kortere perioder.

 • 0
 • 0

Svaret er rigtigt men forklaringen er forkert.

Man kan sagtens klare sig uden kulhydrater af den simple grund at kroppen kan selv lave dem. Derimod kan man ikke lave visse aminosyrer og fedtsyre, de såkaldte essentielle amino/fedtsyrer.

Man ved fra parenteral ernæring (mad direkte i blodbanen) at det i længden ikke er særligt godt. Tarmen skal have noget at lave.

Tror iøvrigt ikke at Susanne helt har forstået spørgsmålet. (eller også har jeg ikke)

Hvis man mener om man kan leve af f.eks. Cola og kostpulver uden de essentielle stoffer er svaret nej.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten