Spørg Scientariet: Kan man kombinere solceller med solvarme?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Kan man kombinere solceller med solvarme?

Vores læser Søren Toft har spurgt:

Hvorfor er der ikke nogen, der kombinerer solceller med solvarme?

Solcelleaktiviteten falder, når temperaturen bliver højere, og desuden kunne en kombination måske give bedre økonomi og udnyttelse af de store arealer. Er der noget teknisk til hinder for en kombination?

Læs også: Ups! Så faldt prisen på solceller igen

Svend Erik Mikkelsen, seniorspecialist hos Cowi, svarer:

Det er jo et godt spørgsmål. Faktisk har den kombination være diskuteret i mange år, og der har været lavet forskellige tiltag.

Oftest har det være sådan, at man tager en almindelig solfanger og monterer solceller på absorberen. Det giver ofte ikke noget særlig godt resultat på grund af dårlig termisk forbindelse mellem solceller og absorber og en række andre ting.

Desuden er der det problem, at solfangere bliver meget varme ved stagnation, for eksempel hvis der ikke er væskecirkulation, og det er belastende for konstruktionen og solcellen.

Læs også: Massive amerikanske investeringer i sol- og vindenergi

Solceller har også være ret dyre, således at prisen på cellerne var den dominerende del, så det drejede sig om ved opbygning af solcellemoduler at få optimal udnyttelse af de dyre celler.

I dag er situationen en anden, og derfor kommer der nye produkter frem. Herunder Racells PVT-modul, hvor solfanger og solcelle er helt integreret i en forseglet enhed med meget lang levetid. De er så under udvikling med forskellige dæklag, så man kan levere varme ved forskellige temperaturer afhængig af anvendelsen.

Det er jo sådan, at elproduktionen falder med 0,5 % pr. grad, temperaturen stiger, og det betyder, at man for eksempel godt kan ønske at levere varme ved 70 grader C og så få lidt mindre el, frem for at få en større elproduktion og så noget varme, der ikke kan bruges til noget.

Samtidig kan man bruge de samme elementer til at producere køling ved udstråling til nattehimlen om natten. Disse produkter er også under udvikling hos blandt andre Racell.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Sagen er helt simpelt at det er lettere og billigere helt at droppe solvarmedelen og alene lave sol-el og så omsætte en del af elektriciteten i en el-patron i vandvarmeren. Den har en effektivitet nær 100% og ingen af de to principper virker alligevel med mindre solen skinner. Dvs, det gør PV faktisk til dels, men ikke solvarme.

En el-patron koster ingen penge. Det gør et væskebårent solvarmesystem.

  • 1
  • 2

Effektiviteten af solceller bliver højere når der kommer mere lys på. Jeg har spekuleret over et parabolrindekraftværk som koncentrerer solen på en solcelle, som så bliver kølet af det termiske væske. Grunden hvorfor det ikke bliver lavet er så formentlig den dårlige termiske forbindelse - eller er det fordi man for et termisk kraftværk gerne vil have alt den termiske opvarmning som den kan trække?

  • 0
  • 0