Spørg Scientariet: Kan man drikke vand, der har stået i mange år?

26. november 2017 kl. 16:0014
Spørg Scientariet: Kan man drikke vand, der har stået i mange år?
Illustration: Wikimedia.
En læser vil gerne kende forskellen på frisk og dovent vand og høre til holdbarheden. Det hjælper professor i fødevarekemi med.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Lars Allerup Jacobsen spørger:

Afledt af spørgsmålet om den friske luft, hvordan med vand...?

Der er friskt vand og dovent vand, men hvad er egentlig forskellen? Og hvor længe kan vand stå?

Kan man drikke vand, der har stået mange år i en lukket beholder?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor skummer te fra mikroovnsvand?

Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet, svarer:

Dovent vand er ikke et veldefineret begreb. En flaske vand med brus smager behageligt syrligt på grund af den lav pH-værdi, og kulsyren er friskt perlende i munden.

Når flasken har stået uden skruelåg eller kapsel til dagen efter, og kulsyren er undveget, kalder vi vandet dovent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frisktappet vand fra hanen er behageligt køligt og læskende. Lader vi vandet stå i et glas til næste dag, synes vi, at det lunkne vand er dovent.

Begrebet dovent vand er et relativt begreb og bygger på en ubevist sammenligning med frisk, ophældt vand med kulsyre fra flaske eller med friskt tappet, køligt vand fra hanen. Vand fra flaske uden brus vil de fleste opfatte som dovent, hvis vandet ikke er afkølet.

Læs også: Spørg Scientariet: Får flaskevand plasticsmag eller er det ren indbildning?

Det er i øvrigt et paradoks, at danskere køber så meget flaskevand uden brus, når vi har så rig adgang til godt drikkevand fra boringer i stort set hele landet.

Vand i forskellige egne af Danmark er dog forskelligt. I egne som Faxe Ladeplads, hvor kalklag i jorden ligger højt, er grundvandet af højere renhed, når det pumpes op, end i mere sandede, kystnære egne som Skagen.

Vi kan tappe frisk vand fra hanen og med lidt træning nyde forskelle i smag fra forskellige egne. Det er tydeligvis også en del af markedsføringen af flaskevand med eller uden brus med deres forskellige proveniens.

Disse forskelle i smag skyldes forskel i indhold af mineraler. Kalkindholdet er således forskelligt i forskellige dele af landet afhængigt af undergrunden. Dermed bliver vands hårdhed forskellig.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor eksploderede mit te-vand i mikroovnen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Magnesium fra kalken smager bittert. Indholdet af jern og mangan er også forskelligt. Jern i vand smager igennem, som det kendes fra brønde i Vestjylland og kilder i søhøjlandet ved Silkeborg, da jern fremmer oxidationsprocesser i mundhulen. Jernsmag skyldes ikke selve jernforbindelserne, men iltede fedtstoffer i munden.

Vand fra kilder vil hurtigt ændre smag, da kalk vil udfældes, når vandets naturlige kulsyre undviger efter opstigning fra dybere jordlag til atmosfæretryk. Jernsalte vil ligeledes udfælde. Jern-ioner bliver til okker, der er iltet jernhydroxid, når vandet får kontakt med luftens ilt.

Flaskevand er varmebehandlet og holder sig godt, så længe flasken er uåbnet. Hvis vandet fra starten har været sterilt, og flasken er fuldstændig tæt, ændrer vandet sig ikke.

I en glasflaske med kapsel er vandet holdbart, indtil kapslen tærer igennem. Det tager normalt mange, mange år.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor brænder grød med mælk nemt på?

Har flasken først været åbnet, vil bakterier fra luften dog inficere vandet. Selv i rent vand er der tilstrækkeligt organisk materiale til, at bakterier kan vokse. Det ændrer vandets smag. Vandet får fad smag, og så bør man ikke drikke det, da vand nu kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier.

Vand i plastflasker har kortere holdbarhed, da plast ikke er helt så tæt som glas, og skruelåg også kan blive utætte.

Vand tappet fra hanen eller hentet ved brønden skal drikkes her og nu. Det kan dog sagtens henstå i køleskabet et døgn uden problemer, hvis glas eller kande er tildækket, eller karaffel er med prop.

Har man sifon og mætter vandet med kulsyre fra patron, bliver holdbarheden et par dage i køleskab, da kulsyren, tilsat under tryk, sænker pH. Den lave pH beskytter mod bakterievækst.

Når du nyder et glas frisk, køligt vand fra hanen en varm dag, så tænk på, hvor privilegerede vi er i Danmark med det gode grundvand. Tænk også på, hvor meget du sparer, hver gang du ikke drikker flaskevand.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
24. december 2017 kl. 06:47

Nogle alger er giftige, dog for det meste de sekreter de udskiller. Men tror man skal være ret uheldig at få den slags alger i vandbeholderen. Men de viser jo tydeligt at hygiejnen ikke er ok.

13
24. december 2017 kl. 06:45

Jeg vil personligt anbefale kulfiltre (med aktivt kul). Gerne dem man kan købe til vandrensnings-dunke i helsekostbutikker. Jeg bruger dem selv i dagligdagen. Aktivt kul er meget effektivt, det er også velundersøgt.

Så vidt jeg husker koster det 60-70 kr for ét enkelt filter. Det kan så bruges i en måneds tid til mange mange liter vand.

Hvis man opbevarer vand i længere tid i beholdere i køleskabet, så bør man jævnligt rense de beholdere, med kogende vand i ½ min er fint. Det undrer mig at der ikke oplyses om det, når man køber filtrene og filtreringsdunkene i butikkerne, for det er helt basal hygiejne. Og hvad glæde har man af at filtrerer vand for urenheder, når det herefter fyldes på beholdere med bakterier? Ikke så meget.

12
28. november 2017 kl. 16:57

Citat: "Vand tappet fra hanen eller hentet ved brønden skal drikkes her og nu. Det kan dog sagtens henstå i køleskabet et døgn uden problemer, hvis glas eller kande er tildækket, eller karaffel er med prop."

så det betyder at vand har holdbarhed på kun 1 døgn og væsentligt kortere end mælk ??

der er en kilometer rørføring fra vandboring til mit hus. Betyder det mon at jeg skal lade vandet løbe i et kvarter før vandet er drikkeligt ?

11
28. november 2017 kl. 12:21

Jeg vil umiddelbart mene at videnskab.dk har fat i den rigtige forklaring her. I en plastflaske kan vandet måske tage smag fra flasken og omgivelserne, men det bliver det vel ikke sundheds skadeligt af. Der ikke er ret meget næring i rent postevand, så selvom der kan være bakterier i det, så kan de ikke formere sig.

9
27. november 2017 kl. 12:30

Havde sat en kildevandskøler op om fredagen, på et udendørsteater jeg arbejdede på. Om mandagen groede der alger i! Skal siges den stod i solen.

7
27. november 2017 kl. 08:54

Vi har lige opsat et osmoseanlæg til drikkevand, og da jeg hader lunkent vand, tapper jeg det på en glasflaske med tæt låg, som jeg sætter i køleskabet. Nu kan jeg så forstå, at dette vand ikke skal stå for længe :-) En anden ting. Vi døjer med hyppige ledningsbrud på ledningsnettet, så vi har tappet 10 l. vand på en plastik camping køler med tæt låg - det forklarer måske, hvorfor vandet ikke smagte godt, da det havde stået i flere måneder..... Sidst, men ikke mindst - når vi nu er i campinglivet, hvor man tapper tvivlsomt vand fra en udenlandsk campingplads på CV's plastbeholder, hvordan kan man så sikre sig bare nogenlunde rent vand i CVen ? Kan et kulfilter være en hjælp i CVen - enten på forsyningssiden eller direkte på hanen ... eller begge steder ?

5
27. november 2017 kl. 08:48

det er nemt at snuppe en vandflaske med sig når man er på farten og ikke lige har adgang til vand fra hanen.

Bestemt. Og selvfølgelig benytter de handlende sig af muligheden for at sælge en vare. Hvad der kan undre mig er at folk gladeligt betaler mere for en flaske vand end for en flaske sodavand. Givet at fabrikations- og distributionsomkostninger er sammenlignelige må sodavanden i min optik da være behæftet med større materialeomkostning. Oh well. Prisen afspejler som bekendt sjældent produktionsomkostningen. Illustreret på nydeligste vis med nævnte eksempel. Drikkevarer på tur: Den slags impulsindkøb kan undgåes ved at man hjemmefra medbringer en halv liter i tasken - i en flaske som man naturligvis genbruger. Det fordrer blot en lillebitte smule planlægning. Jeg kan i øvrigt berette at hanevand fra restaurantens (DK only!) håndvaske som regel smager ganske fortræffeligt - og at der oftest er 'ad libitum' på serveringen :)

6
27. november 2017 kl. 08:49

Er det et trick spørgsmål? ;-)

4
27. november 2017 kl. 03:06

"Det er i øvrigt et paradoks, at danskere køber så meget flaskevand uden brus, når vi har så rig adgang til godt drikkevand fra boringer i stort set hele landet."

Næh, det er nu ikke særligt underligt. På alle serveringssteder koster vand fra hanen det samme som vand fra flaske. Og mange steder kan man kun købe vand fra flaske. Måske fordi det giver lidt profit til serveringsstederne.

En anden sammenhæng som også bidrager, er at det er nemt at snuppe en vandflaske med sig når man er på farten og ikke lige har adgang til vand fra hanen.

Det er måske ikke særligt smart, men et paradoks, det er det nu ikke.

3
26. november 2017 kl. 21:49

Tak til Leif Skibsted for en god forklaring på noget vi alle anvender men ikke kender holdbarheden af :-)

1
26. november 2017 kl. 19:04

"Det er i øvrigt et paradoks, at danskere køber så meget flaskevand uden brus, når vi har så rig adgang til godt drikkevand fra boringer i stort set hele landet."

Det er stort set ikke muligt at få adgang til drikkevand på offentlige steder - og i så fald sker det via meget få offentlige toiletter, caféer, indkøbscentre osv., hvor hanerne ofte er sat så lavt, at det er besværligt at drikke af dem.

Dertil kommer, at der på lokal-S-togsstationer og andre steder, hvor folk automatisk kommer, meget sjældent er toiletter, men altid er en 7/11 eller lignende, hvor man kan købe vand.

DET SKULLE FORBYDES at sælge flaskevand uden brus. Adgang til rent, almindeligt drikkevand bør ikke gradbøjes. Og dertil kommer den helt enorme mængde plasticflasker, som (trods genbrug) skal produceres for at nogen kan købe en 1/2 liter vand til rejsen til 23 kr.

Det er SÅ forargende, at jeg næsten ikke kan have det!