Spørg Scientariet: Kan man bygge antenner til frekvenser i nanometer-området?

Illustration: Schwarzbeck Mess-Elektronik/Wikipedia

Vores læser Søren Calundan spørger:

Er det muligt med nanoteknologi at bygge antenner (dipol-antenner) til frekvenser i nanometer-området (synligt lys)?

Olav Breinbjerg, professor på DTU Elektro, svarer:

En dipol-antenne udsender en elektromagnetisk bølge, fordi de frie ladningsbærer (elektroner) i de to metalliske arme af dipolen sættes i svingninger af generatoren, som dipolen er forbundet til – og de svingende elektroner udstråler den elektromagnetiske bølge.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man høste strøm fra feltet omkring strømførende ledninger?

Dette princip virker fint ved mikrobølge-frekvenser, hvor der er effektive generatorer (baseret på f.eks. en magnetron), og hvor metal er en god leder med lave tab.

Princippet kunne tænkes anvendt også ved optiske frekvenser; men flere praktiske omstændigheder gør det ineffektivt – f.eks. er metal ikke en god leder ved optiske frekvenser, men derimod meget tabsholdigt.

Ved optiske frekvenser bruges derfor andre principper, som f.eks. lasere, hvor lyset (der lige som et mikrobølgesignal er en elektromagnetisk bølge) udsendes af de bundne ladningsbærere, når disse først exciteres og derefter henfalder.

Man støder ofte på begreber som ’nano-antenner’ og ’optiske antenner’ i den tekniske-videnskabelige litteratur, men disse begreber anvendes om dielektriske eller metalliske strukturer, som kan koncentrere lys i et begrænset område, men som ikke er forbundet til nogen generator eller modtager.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For en del tid siden læste jeg at man prøvede at konvertere termisk stråling ved hjælp af en art antenner kombineret med dioder (rectennas). Det vil være i 10 til 100um området og er måske muligt, men jeg har ikke hørt noget siden. I en stue har du trods alt 400W/m2 til rådighed, men der er vist noget termodynamik der stopper begejstringen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten