Spørg Scientariet: Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?
Vores læser Erling Fjeldsted spørger:
Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?
Desuden spørger Ani Melhede:
Grønne kartofler er giftige. Jeg gemmer dem og sætter dem næste forår. Er de kartofler, der kommer ud af det, også giftige? Jeg har spist afgrøden i flere år. Måske er det en dårlig idé?
Læs også: Spørg Scientariet: Hvornår er det farligt at spise kartofler?
Kåre Lehmann Nielsen, professor på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, svarer:
Grønne kartofler er ikke sunde at spise, da de kan indeholde store mængder af giftstoffet solanidin i lighed med de andre grønne dele af planten.
Til gengæld er det ikke et problem for næste års plante, og derfor er der i princippet ikke noget i vejen med at bruge dem som læggekartofler – i hvert fald ikke helbredsmæssigt.
MEN det er ikke en god idé generelt at bruge spisekartofler købt i supermarkedet som læggekartofler – uanset om de er blevet grønne eller ej. Her bør man bruge læggekartofler fremstillet specielt som læggekartofler – og dem kan man bruge, uanset om de er grønne eller ej.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor ændrer frugt smag og farve efter stød?
Problemet er, at spisekartofler ofte indeholder plantevirusinfektioner, som begrænser udbyttet – og endnu værre: De fungerer som smittespredere for næste års afgrøder.
Kartofler smittes med virus ved, at bladlus og andre bladsnyltende insekter stikker snablen i en virusinficeret plante og bevæger sig til en anden plante og stikker den inficerede snabel i denne plante og smitter den.
Alternativt kan myrer, som kan ‘holde bladlus’ transportere smitten fra en bladlus til en anden bladlus og senere til en anden plante.
Læs også: Hvordan ved bakterierne, hvornår en plante skal nedbrydes?
I modsætning til frø kan vira gemme sig i knolde og sørge for, at næste års plante er inficeret. Derfor er kartofler og andre knoldformerede afgrøder specielt følsomme over for virusepidemier. Det gælder også for mange typer virus, at infektionssymptomerne først viser sig året efter smitte.
Læggekartofler er produceret på en speciel måde, så risiko for infektion minimeres og derfor udgør en meget mindre smitterisiko end spisekartofler.
Det bør understreges, at disse typer vira ingen sundhedsrisiko har for mennesker, men af hensyn til egen og andres kartoffelavl er det altså en god idé at holde sig til læggekartofler.
