Spørg Scientariet: Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?

Illustration: BASF

Vores læser Erling Fjeldsted spørger:

Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?

Desuden spørger Ani Melhede:

Grønne kartofler er giftige. Jeg gemmer dem og sætter dem næste forår. Er de kartofler, der kommer ud af det, også giftige? Jeg har spist afgrøden i flere år. Måske er det en dårlig idé?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvornår er det farligt at spise kartofler?

Kåre Lehmann Nielsen, professor på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, svarer:

Grønne kartofler er ikke sunde at spise, da de kan indeholde store mængder af giftstoffet solanidin i lighed med de andre grønne dele af planten.

Til gengæld er det ikke et problem for næste års plante, og derfor er der i princippet ikke noget i vejen med at bruge dem som læggekartofler – i hvert fald ikke helbredsmæssigt.

MEN det er ikke en god idé generelt at bruge spisekartofler købt i supermarkedet som læggekartofler – uanset om de er blevet grønne eller ej. Her bør man bruge læggekartofler fremstillet specielt som læggekartofler – og dem kan man bruge, uanset om de er grønne eller ej.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor ændrer frugt smag og farve efter stød?

Problemet er, at spisekartofler ofte indeholder plantevirusinfektioner, som begrænser udbyttet – og endnu værre: De fungerer som smittespredere for næste års afgrøder.

Kartofler smittes med virus ved, at bladlus og andre bladsnyltende insekter stikker snablen i en virusinficeret plante og bevæger sig til en anden plante og stikker den inficerede snabel i denne plante og smitter den.

Alternativt kan myrer, som kan ‘holde bladlus’ transportere smitten fra en bladlus til en anden bladlus og senere til en anden plante.

Læs også: Hvordan ved bakterierne, hvornår en plante skal nedbrydes?

I modsætning til frø kan vira gemme sig i knolde og sørge for, at næste års plante er inficeret. Derfor er kartofler og andre knoldformerede afgrøder specielt følsomme over for virusepidemier. Det gælder også for mange typer virus, at infektionssymptomerne først viser sig året efter smitte.

Læggekartofler er produceret på en speciel måde, så risiko for infektion minimeres og derfor udgør en meget mindre smitterisiko end spisekartofler.

Det bør understreges, at disse typer vira ingen sundhedsrisiko har for mennesker, men af hensyn til egen og andres kartoffelavl er det altså en god idé at holde sig til læggekartofler.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

man skal købe læggekartofler er ikke umagen værd bruge en masse tid for ende med en masse dårlige kartofler det er bare spildt arbejde.

men det ville da være rart vide hvordan man lavede sine egne så ikke var afhængig af skulle købe nye hvert år :)

købte i går de var fra Tyskland undrede mig lidt man importere dem var det ikke bedre man holdte kartofler til dyrkning inden for landets egne grænser ?

 • 6
 • 1

Det korte svar på spørgsmålet er ja - Du kan sagtens bruge grønne kartofler som læggekartofler.

Det sker helt automatisk når du lægger kartoflerne til forspiring. Herved udsættes de for lys og varme, som fremmer spiringen uden de lange blege spirer der let knækker under håndteringen, som igen hæmmer væksten.

Spirerne vokser voldsomt ved rette temperatur indtil de møder lys.

Perfekt forbehandlet læggekartofler har små grønne spirer der er robuste for videre håndtering.

Den væsentligste fordel ved at vælge læggekartofler specielt som læggekartofler, har Kåre Lehmann Nielsen, professor på Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet svaret særdeles uddybende på. Merudgiften er ubetydelig i forhold til udbyttet.

Disse kartoflers succes forøges desuden væsentlig ved at forspire ved lys som forklaret i ovenstående.

 • 0
 • 0

Certificerede læggekartofler er en større omgang. Det starter med en vævskultur af det yderste vækstpunkt på en spire, der som udgangspunkt er rent for vira og bakteriesygdomme. Derefter opformeres vævskulturen og bliver til små kartofler, der opformeres over flere år.

Undervejs kontrolleres det mange gange, at kartoflerne stadig er fri for svampe, bakterier og vira, inde de bruges i avlen.

Så det er ikke muligt selv at fremstille rene læggekartofler.

I 70-erne og 80-erne blev metoden brugt til at rense mange planter, lige fra æbler til potteplanter, for virus og bakteriesygdomme.

 • 6
 • 0

Hvad gør man så når man gerne vil være selvforsynende, og ikke vil købe læggekartofler hvert år. Er det fint nok med bare at købe læggekartofler det ene år, og derefter bruge de kartofler som man har fremavlet fra de første læggekartofler til de andre år?

 • 1
 • 0

I princippet ja. Som kartoffelavler må man også gerne opformere sin egne læggekartofler ét år. Dvs. man køber en lille mængde certificerede læggekartofler og avlen af disse (forhåbentlig en større mængde) bruges som læggekartofler næste år. Dvs man skal indkøbe en mindre mængde læggekartofler hvert år.

I en køkkenhave betyder det dog mindre. Du kan sikkert lykkes med at bruge dine egne læggekartofler i mange år, men hvis du vil være sikker på ikke at føre sygdomme (for kartoflen) videre, så køb rigtige læggekartofler.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten