Spørg Scientariet: Kan jeg nedbringe stråling i mit anneks med aluminiumsfolie?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Kan jeg nedbringe stråling i mit anneks med aluminiumsfolie?

Illustration: Karlo

Vores læser Kim Andersen spørger:

Jeg har et spørgsmål vedrørende magnetfelter fra transformerstationer.

Vi har købt et hus, hvor der ligger en transformerstation klos op ad et anneks, som vi godt vil bruge til kontor/beboelse - ca. 1 meter fra.

Men der er målt 1-1,5 mikro-tesla inde i annekset, så kan vi nedbringe denne stråling ved f.eks. at sætte aluminiumsfolie eller andet på væggen mod transformerstationen for at nedbringe værdierne?

Læs også: Tesla opfører 80 MWh lithium-ion-batteripark i Californien

Peter Kjær Hansen, civilingeniør og chefkonsulent i Dansk Energis Forsknings- og Udviklingsafdeling, svarer:

Magnetfelterne har ikke noget med spændingen at gøre. Alligevel er det ofte sådan, at der er større magnetfelter ved en højspændingsledning end ved en lavspændingsledning. Det er fordi, højspændingsledningen almindeligvis bruges til at transportere en stor strøm. Større strøm giver større magnetfelt.

Der kan derfor godt forekomme relativt store magnetfelter lige ved en netstations lavspændingstavler og stationsafgange. Magnetfelter aftager dog hurtigt med afstanden til det strømførende anlæg.

Generelt er magnetfeltet i kort afstand uden for stationens inddækning normalt ganske lille – få mikro-tesla eller mindre, hvilket harmonerer med den målte værdi på (antaget) 1-1,5 µT.

Nyere stationer er samtidig oftest mere kompakte konstruktioner end ældre og har derfor som tommelfingerregel mindre magnetfelter.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan konstruerer man isolatorer på højspændingsmaster?

Ønsker man alligevel at afskærme yderligere for magnetisk stråling, kan det gøres med materialer, der har en høj magnetisk ledningsevne (permeabilitet) eller med elektrisk ledende plader.

Eksempelvis kan man bruge aluminiumsplader med en godstykkelse på 5-6 mm, hvorimellem der sikres en god kontakt. Det vil dog næppe blive en særlig billig løsning.

Alu-folie vil ikke være anvendeligt, idet der i skærmen skal sikres en lav elektrisk modstand. Det kan (tynd) alu-folie ikke sikre.

Elbranchen har siden 1988 arbejdet sammen i det såkaldte Magnetfeltudvalg, der løbende indsamler og formidler ny viden om magnetfelter, som blandet andet kan findes på Dansk Energis hjemmeside.

Læs også: Magnetfeltet kan hjælpe bibelhistorikerne

Nedenfor ser du et par eksempler på de magnetfelter, der opstår ved brug af almindelige husholdningsapparater. Tallene er dog et par år gamle, så det er muligt, at helt nye apparater har en smule svagere felter.

Illustration: Dansk Energi

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Jeg kan ikke lige gennemskue hvordan man aluminium skulle skærme eller svække magnetfelter?

Den store tykkelse lyder som om det er hvirvelstrømstabet ?

Ved DC-felter bruger man "mu-metal", en rasende dyr nikkel-jern som mister sine egenskaber hvis man bearbejder det mekanisk.

  • 2
  • 2

Stålplade ( ikke rustfrit) kan selvfølgelig også bruges. Bør svejses sammen.

Men spørgsmålet er om den feltstyrke der er målt kan føles, eller overhovedet har nogen virkning.

Jeg tror man også kan bruge en tinhat hvis det er virkningen man er interesseret i

  • 6
  • 5