Spørg Scientariet: Kan Bluetooth bestemme afstanden mellem enheder?

16. juli 2017 kl. 12:312
En læser vil meget gerne vide, om man kan sige noget om, hvor langt andre Bluetooth-enheder er fra ens smartphone. Det svarer postdoc fra DTU Compute på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Mikkel Kristensen spørger:

Jeg har et spørgsmål, der vedrører Bluetooth-teknologien.

Det går ganske enkelt på, om det er muligt ved hjælp af Bluetooth i eksempelvis en mobiltelefon at bestemme afstanden til en anden Bluetooth-enhed, forudsat at disse er inde for hinandens rækkevidde?

Hvis ja, med hvor stor nøjagtighed?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette ligger mig meget på sinde, så alt, der kan bringe mig nærmere et svar, vil blive modtaget med glæde.

Læs også: Ny teknologi høster energi fra wifi-signaler og radioer

Piotr Sapieżyński, postdoc på DTU Compute, svarer:

Når to Bluetooth-enheder er inden for hinandens rækkevidde, kan de måle, hvilken styrke de modtager hinandens signaler med. Det vil sige, at signalstyrken er relateret til afstanden mellem de to enheder. Når signalet bevæger sig igennem luften, bliver det svækket, og jo længere det rejser, des svagere bliver det ved modtageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men man kan ikke præcist estimere distancen ud fra signalstyrken, fordi:

  1. Der er forhindringer. Signaler bliver reflekteret og svækket, når de rammer forhindringer. Ved en fast afstand vil den målte modtagede signalstyrke være lavere, hvis der er en forhindring mellem de to enheder. Dette er især vigtigt, hvis forhindringen er en menneskekrop, da kroppe svækker de frekvenser, Bluetooth arbejder ved (2,4 GHz).

  2. Målefejl. Selv, hvis der ikke er nogen forhindringer, kan Bluetooth-chippen i almindelige smartphones måle signalstyrken af to stationære enheder ved varierende niveauer, se figur 1 og 2 her.

Læs også: It-forsker: Trivielt at narre dansk Bluetooth-låsesystem

For at opsummere: Bluetooth-modtaget signalstyrke, målt af en enhed i dBm, er en grov indikator af afstande. På den ene side: Hvis signalet er meget stærkt, kan man være sikker på, at enheden er tæt på.

På den anden side; et svagt signal betyder ikke nødvendigvis, at enheden er langt væk – der kan blot være en forhindring mellem dem.

Endelig som et eksempel; to Google Nexus 4-smartphones i et tomt rum giver følgende måletal:

· 0 meter: ca. -45 dBm
· 1 meter: ca. -75 dBm
· 2 meter: ca. -80 dBm
· 3 meter: ca. -85 dBm

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. juli 2017 kl. 19:50

Decawave har en IC der kan bruges til afstands bestemmelse, den måler hvor lang tid det tager for signaler at nå fra sender til modtager.

En anden faktor som gør det umuligt at måle afstand baseret på den modtagne feltstyrke, er at antennen ikke udstråler lige meget energi i alle retninger.

www.decawave.com

1
17. juli 2017 kl. 08:24

Hvis der er tale om ukendte Bluetooth enheder ved man heller ikke hvad udgangspunktet er. Forskellige enheder har forskellige signalstyrker (pga design casing osv) så uden kalibrering selv i et tomt rum ved man ikke hvor langt de er fra hinanden