Spørg Scientariet: Hvorfor virker psykisk pres på hikke?

12. august 2017 kl. 09:003
En læser undrer sig over, hvordan man kan fjerne hikke ved at tilbyde hikkeren en 10'er for at gøre det igen. Overlæge på Hvidovre Hospital har set på sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Lars von Magius spørger:

Det kan være meget svært at slippe af med sin hikke, når man først er kommet i gang.

Men et af de husråd, som næsten altid virker, er at tilbyde hikkeren en 10'er, hvis vedkommende kan hikke igen – jeg har endnu ikke måttet punge ud til mine børn på den konto.

Men hvad er det, der sker, når man hikker, og hvorfor er det så svært at stoppe hikke på egen hånd? Og hvorfor virker psykisk pres?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor rumler maven?

Andreas Munk Petersen, overlæge på Hvidovre Hospital, svarer:

Hikke er generelt en uskyldig foreteelse med en pludselig opstået ufrivillig refleks, betinget af rytmisk sammentrækning (4-60 pr. minut) af mellemgulvet ledsaget af stort set samtidig lukning af stemmelæberne, hvorved ’hik’-lyden opstår.

Det er generelt antaget, at påvirkning af nerver i spiserør og mavesæk kan være med til at fremkalde hikke, f.eks. ved opsvulmet mavesæk pga. for hurtigt indtag af føde eller væsker, eller ved fødeemner, der sidder for længe i spiserøret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I disse tilfælde kunne hikken måske have en fysiologisk gunstig påvirkning ved at fremme tømning af spiserør og mavesæk grundet de fremkaldte trykforskelle i brystkasse og mellemgulv.

Sygdomme i spiserør og mave, inkl. kræft, kan også medvirke til langvarig eller gentagen hikke. Oftest synes der dog ikke at være nogen klar udløsende årsag, og vanligvis går hikke også over af sig selv.

Læs også: Vores hikken stammer fra dengang vi var padder

Når det gælder den godartede hikke, er der ikke nogen videnskabelig dokumentation for alle de mulige behandlingsforslag/husråd, såsom forskrækkelse, udlovning af belønning for næste hik, drikning af koldt vand m.v.

Personligt har det at drikke vand fra den modsatte side af glasset virket for undertegnede, men som beskrevet er der ingen dokumentation for, at det ene råd er bedre end det andet.

Der er ingen anden vej end at prøve sig frem – eller holde sig til det, der nu engang virker i ens egen familie.

Ved kronisk hikke bør alvorlig lidelse i hoved, hals, brystkasse og mave udelukkes, primært ved kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk, samt ved CT-scanninger.

I disse tilfælde kommer medicinsk behandling på tale – såsom midler til muskelafslapning, nervemedicin og peristaltik-fremmende midler.

Mon nogle af vores læsere har andre tips og erfaringer med hikke? Deltag i kommentarfeltet herunder.

3 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
12. august 2017 kl. 21:19

Jeg bruger at holde vejret.

En gang brugte jeg en plasticpose med et lille stykke haveslange ned i, for at kunne bevare følelsen af at trække vejret, selv om jeg reelt ikke gjorde.

Det er meget effektivt.

2
12. august 2017 kl. 12:11

Det er generelt antaget, at påvirkning af nerver i spiserør og mavesæk kan være med til at fremkalde hikke, f.eks. ved opsvulmet mavesæk pga. for hurtigt indtag af føde eller væsker, eller ved fødeemner, der sidder for længe i spiserøret. <<

Som yngre mand led jeg tit af hikke, meget langvarig, op til flere døgn, men i peroder. Årsagen blev for min del afsløret i forbindelse med at jeg blev kvit en anden, og mere generende lidelse, symptomer på blindtarmsbetændelse, som jeg på det tidpunkt haft haft mindst 25 gange. Blindtarmsbetændelse skyldes næsten altid forstoppelse og hikke er i den forbindelse et tidligt symptom. Efter at jeg konsekvent har indtaget en mindre mængde surmælksprodukter (jeg holder med til A38 naturel!), ca 15 cl hver dag, har jeg hverken haft langvarig hikke eller symptom på blindtarmsbetændelse i mere end 40 år; jeg er aldrig blevet opereret!

John Larsson

1
12. august 2017 kl. 11:34

Hvis man holder vejret ophobes CO2 i blodet. CO2 kan virke afslappende på musklerne og dermed dæmpende på hikken.
Det eneste der virker 100% er at holde vejret over 10 min.