Spørg Scientariet: Hvorfor er vandet i Københavns havn grønt?

Illustration: Søren Rask Petersen

Signe Kromann har spurgt:

Hvorfor er vandet i havnen (København) blevet helt hvidligt turkis? Gravearbejde? Kalk? Opfyldning fra Nordhavn?

Håber, I selv sidder og kigger ud og funderer over dette.
Hilsen Signe

På Københavns Kommunes Facebook-side kan man læse følgende forklaring:

Hvis du i disse uger bemærker, at vandet i havnen er mere grønt end normalt, så er der en god forklaring. Det grønne skær er helt ufarligt og skyldes, at entreprenøren ved Enghave Brygge er begyndt at udlægge sandpuder som forberedelse til etablering af en boligø.

Der er tale om rent søsand, som bliver lukket ud igennem klapper i bunden af lastrummet fra et udlægningsfartøj. Det er en skånsom udlægningsmetode, og ifølge kommunens miljømyndighed er der ikke nogen miljørisiko forbundet med udlægningen.

Entreprenøren har installeret et såkaldt siltgardin hele vejen rundt om arbejdsområdet til at tage det værste, men det kan ikke undgås, at nogle af de fine sandpartikler alligevel kommer ud i havnen. Arbejdet vil stå på i ca. 14 dage frem – og det afhænger af vind og strøm, hvor i havnen vandet bliver påvirket.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes, at det er en sjov idé, at læserne kan spørge har på ing.dk. Men det er desværre næsten mere reglen end undtagelsen, at de ikke får svar.

Det er forståeligt, at eksperter indenfor et bestemt område kan have svært ved at forstå et spørgsmål fra lægmand, men journalisterne på ing.dk burde have faglighed til at spørge uddybende, så der rent faktisk blev svaret på spørgsmålene. Fx på ovenstående. Hvorfor er vandet ikke gråt eller gulligt, da det vel er sands almindelige farve?

  • 7
  • 0

Den rene hav er blåt: Denne korte bølgelængde er den eneste , der kommer tilbage og rammer øjet. Når der er fine partikler, interferer de, og farven, der kommer tilbage, er mere langbølget, fx turkis eller grøn. Der ser vi fx i mange gletcherafløb.

  • 3
  • 0

Den rene hav er blåt

Da jeg besøgte Lofoten sidste sommer var havet fuldstændig klart - grønt. Jeg går ud fra dette er den normale farve her nordpå.

Venlig hilsen, Claus

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten