Spørg Scientariet: Hvorfor vælter fugle ikke, når de sover?

Vores læser Morten Lauridsen har spurgt:

Hvorfor vælter fugle ikke, når de sidder og sover?

Zoolog Mikkel Stelvig fra Københavns Zoo svarer:

Gruppen af spurvefugle – og især de små sangfugle som gransanger, gærdesmutte eller blåmejse – har nogle meget små og tynde ben og fødder med næsten ingen blodforsyning og nerver. Derfor fryser de aldrig om fødderne og kan sagtens sætte sig på en kold gren eller telefonledning.

De kan gribe og holde fast om selv meget tynde grene. Benene har et specielt udviklet system af sener ned langs bagsiden, der hjælper med at holde fuglen fast på grenen. To tynde sener går fra knæet og ned bagom hælen og fortsætter helt ud til tæerne.

Når fuglen så lander på grenen og bøjer anklen, så trækker senerne i tæerne, som bøjes rundt om grenen. Det er tyngden af kroppen, der strammer tæerne rundt om grenen, så selvom fuglen falder i søvn, vil den stadig kunne holde fast.

Når så fuglen vågner og vil flyve væk, så strækker den benene, senerne afslappes, og tæerne slipper grebet om grenen.

Se en grafik af, hvordan det foregår her (billede 18) .

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er vel ikke helt svaret på spørgsmålet. Det forklarer hvorfor de ikke falder ned, men hvorfor drejer de ikke rundt med tyngden og vågner med hovedet nedaf mens benene stadig holder fast i grenen. De må have en vis lillehjerne funktion mens de sover

 • 3
 • 6

Enig. Jeg har før læst den forklaring, men køber den ikke. Den forklarer kun hvordan de holder fast.

Selvom jeg taper min ene fod solidt fast til en gren med gaffertape kan jeg jo ikke stå på et ben og sove.

Fuglene har ingen problemer med at holde balancen på en fod mens de sover på en gren der bevæger sig i vinden.

 • 0
 • 1

Vores gardere snupper da af og til en lur stående, har jeg hørt :) Jeg tror det har noget at gøre med måden de sidder på. De sidder i hug mens de sover, så tyngdepunktet er meget lavt. Sammen med friktionen af grebet om grenen, så tror jeg det er rigeligt til at blive siddende. Jeg så i sidste uge en solsort sidde på en gren, sovende, selvom grenen vippede op og ned med 10cm i sekundet, seriøst stormvejr. Den pippede bare lidt for sig selv, lidt som en undulat der sidder og sover :)

 • 3
 • 0

En fuglekrop er jo ganske vidst temmelig let i forhold til dens visuelle volumen. Og selvom det er svært at modsige en zoolog, så har jeg alligevel også svært ved at tro, at en fugl kan opretholde orienteringen ved blot at låse tæerne.

Jeg tænker her på fugle, som er dramatisk større end spurvefugle, som f.eks. fasaner, som også sover i træerne.

Eller gør de? Kan det de gør måske i virkeligheden være at søge tilflugt i træerne for ræv o.l. når det bliver mørkt?

Og hvordan ved man i det hele taget om en fugle-/krybdyrhjerne overhovedet har brug for søvn?

Måske fugles valg af placering efter mørkets frembrud kunne være båret af et hensyn til ikke at være ude på samme tid, som potentielle fjender.

Under en solformørkelse klapper de fleste fugle også i, og går i seng. Og det er vel næppe fordi de er blevet søvnige(?)

 • 0
 • 0

Da jeg var lille havde vi en undulat som fik en skade i benene så den ikke rigtigt kunne lukke sammen og gribe om den pind den sad på. Alligevel kunne den fint sidde i balance på pinden og også sove på den. Når man havde den siddende på fingeren så var det tydeligt at en stor del af balancen bestod i at den vippede halepartiet op og ned, og hvis det ikke var tilstrækkeligt, så brugte den vingerne.

Det virker mest plausibelt for mig at den del af hjernen der styrer balancen og bevæger halen, ikke sover sammen med resten, og derfor stadig er aktivt. Fugle kan også sove med én hjernehalvdel af gangen iflg. https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_(non-h...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten