Spørg Scientariet: Hvorfor udsender partikler stråling, når de accelereres?

23. marts 2013 kl. 09:006
Artiklen er ældre end 30 dage

Philip Hughes spørger: I en undulator skydes højhastighedselektroner ind, elektromagneter river elektronerne frem og tilbage på tværs = meget højfrekvent stråling ud i samme retning, fordi den stråling, elektronerne udsender, når de accelereres frem og tilbage på tværs, bliver ‘doppler-komprimeret’. Men hvorfor udsender partikler stråling, når de accelereres?

Martin Meedom Nielsen, professor, DTU Fysik, Institut for Fysik, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ladede partikler,som accelereres, udsender elektromagnetisk stråling. Elektromagnetisk stråling kan beskrives som ændringer i det elektriske felt. I ethvert punkt i rummet svarer det elektriske felt til summen af alle de elektriske tiltræknings- og frastødningskræfter, som en lille ’testladning’ ville opleve. Hvis en ladet partikel accelererer i rummet, forstyrres feltet, og forstyrrelsen forplanter sig ud fra partiklen. Forstyrrelsen svarer til elektromagnetisk stråling.

Den eksakte beskrivelse kan udledes ved hjælp af Maxwells ligninger, men matematikken er måske lidt tung. I stedet kan vi forsøge at komme det lidt nærmere analogt til, hvordan J.J. Thompson gjorde. Tager vi f.eks. en elektron, vil det elektriske felt pege radialt ind mod elektronen, hvis det beskrives i et koordinatsystem, hvor elektronen er i hvile (et inertialsystem). Hvis elektronen accelereres/decelereres kortvarigt, ændres det elektriske felt, da ladningen flytter sig i forhold til inertialsystemet: Feltet peger nu mod den nye position af ladningen. Ændringen i feltet kan imidlertid hurtigst udbrede sig med lysets hastighed. Derfor vil ændringen ikke kunne ses før efter et stykke tid i en given afstand fra ladningen. Der vil således være et lille område, hvor feltlinjerne fra situationen før skal mødes med feltlinjerne fra situationen efter hastighedsændringen. Dette kan kun lade sig gøre, hvis der er et ’nyt’ elektrisk felt, som har en komponent vinkelret på de radielle feltlinjer.Dette svarer til en ’puls’ af elektromagnetisk stråling, som bevæger sig væk fra partiklen med lysets hastighed. Det er netop den stråling, vi leder efter. Situationen kan udvikles til relativistiske hastigheder og store accelerationer. Energien, som udstråles i denne ’nye’ puls, tages fra elektronens bevægelsesenergi. Derfor er man f.eks. nødt til at tilføre elektronbundterne energi i en synchrotron, efter hver omgang elektronerne har rejst i lagerringen.

Læs mere og stil dine egne spørgsmål på ing.dk/scientariet

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
25. marts 2013 kl. 10:05

Men funktionen(elektronen) ligger vel i den afstand som man beskriver og størrelsesforholdet er vel også rigtig? så helt sort snak er det jo ikke.

4
24. marts 2013 kl. 22:07

De Bohr-baner (eller rettere energiniveauer) elektronerne kan indtage i et atomart system er kvantiseret. "Bevægelse" i banerne er ikke tilknyttet absorption/emmision, det er derimod "bevægelse" MELLEM banerne. I følge Maxwell burde elektronernes banebevægelse udvirke udsendelse af stråling: Somme tider står der (forkert) i bøger at en ladning i bevægelse udsender stråling. Oftere står der at strålingen udsendes ved ladningers acceleration. At dette også er forkert, er meget overraskende. Nu er forholdene ikke så nemme at gennemskue, fordi elektroners strålingsudsendelse x er tilknyttet en formationslængde, et tid/rum område der er større end 0 inden for hvilket x finder sted. Jeg har en formationslængde = 0, og dermed er strålingen enkelt forklarligt - men kvantefysik beder om formationslængden > 0, hvilket er uforståeligt. Det er præcis her jeg er gået i stå.

3
24. marts 2013 kl. 20:18

Jamen - jamen,

hvis elektronerne udsender stråling, når de accelereres - hvordan kan atomer så eksistere ? (Elektronernes cirkel/ellipse-baner) Og hvorfor er de neutrale ?

Mon ikke lidt QED/QFT burde inkluderes i forklaringen ?

5
25. marts 2013 kl. 09:57

Naturligvis. Elektronerne beväger sig ikke "i virkeligheden" rundt som små sattelitter omkring en atomkerne. "I virkeligheden" er elektroner heller ikke små kugler e.t.c. Det er bare nogle billeder/modeller man bruger for at undgå den kvantemekaniske forklaring (som jeg i övrigt ikke begriber - måske skulle man läse lidt op i sommerferien).

2
24. marts 2013 kl. 13:36

Fik et godt grin. tænk der er noget der hedder det

1
24. marts 2013 kl. 11:37

Tak for det, den analoge beskrivelse var en rigtig øjenåbner. :-) Lars