Spørg Scientariet: Hvorfor spørger mænd altid kvinder om, hvor deres egne ting er?

27. august 2010 kl. 00:45
Artiklen er ældre end 30 dage

Susanne K. A. Nielsen spørger: Hvorfor spørger mænd og børn altid deres kvinder/mødre om, hvor de ting, de selv har forlagt, er henne?

Ann E. Knudsen, Hjerneforsker, svarer:

Det første jeg har lyst til at præcisere, er, at der hverken er en gen- eller kromosomsammensætning for oprydning og rengøring, og derfor er der heller ikke et specielt sted i hjernen, som gemmer på særlige nerveceller for 'tingfindere'.

Når så tilsyneladende flere har oplevelsen af, at mænd bliver forvandlet til børn, når de forlægger deres nøgler, pung, indkøbsseddel, mobiltelefon og andet, så kan det kun handle om det omgivende miljøs påvirkning på mænds og kvinders hjerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi ved, at hjerner udvikler sig, som de bliver påvirket til. Det neurale er et udgangspunkt, som formes og finjusteres efter de krav og forventninger, opvækstmiljøet har. Så det tætteste på et relevant svar, man kan komme, er, at vi altså på mange måder stadig lever i et samfund, hvor kvinder, mødre og koner får pålagt eller påtager sig opgaver, der indbefatter at rydde op og holde styr på bopladsen eller husstanden.

Mænd har været drenge engang, der måske har haft en mor, som fandt deres forsvundne fodboldstrømper, og ryddede op i de arkæologiske lag i skoletasken, og siden er mor blevet skiftet ud med en kone, og hvis hverken han eller hun gør oprør i forhold til rollefordelingen, så fortsætter konen med at finde de sorte sokker, som matcher slipset til svigerfars 70-års fødselsdag.

Kvinder har altså ikke en medfødt hjerne-database for forsvundne løsdele tilhørende resten af familiens medlemmer. Hvis hun er blevet familiens tingfinder, så handler det sandsynligvis om, at hun har trænet det benhårdt, fra hun var så lille, at hun kunne fatte det første gang.

Så man kan kun afslutningsvis konstatere, at alle kan lære at rydde op, holde orden og finde ting, så hvis vi alligevel somme tider oplever, at kompetencerne er lidt ulige fordelt mellem kønnene, så handler det om opvækst og kønsforventninger.

Ingeniørens Scientarium består af et stort antal af landets førende forskere. Se flere spørgsmål og stil dine egne på www.ing.dk/scientariet/sporg

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger