Spørg Scientariet: Hvorfor skummer te fra mikroovnsvand?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvorfor skummer te fra mikroovnsvand?

Illustration: Greentellect / Bigstock

Vores læser Ruben Hyldgård Rolighed spørger:

Er der en molekylær forskel på varmt vand, som er opvarmet i mikroovn og i elkogekande?

Laver man te af mikrobølgeopvarmet vand, skummer teen, hvilket ikke er tilfældet i vand fra en elkogekande?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor modner kiwier i en bakke ikke samtidig?

Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet, svarer:

Te er kendt for sit indhold af catechiner, der er garvestoffer og adstringerende (sammentrækkende). Teblade indeholder også saponiner, der er overfladeaktive stoffer og skumdannende.

I den japanske teceremoni piskes den særlige matcha-te op i en opvarmet keramikskål med et bambuspiskeris.

Matcha-teen er en grøn te, der er fint formalet i en stenkværn, så de bioaktive stoffer kan frigøres ved oppiskningen. Piskningen skal foregå med bevægelser fra skålens kant mod midten for at få et stabilt skum.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor eksploderede mit te-vand i mikroovnen?

Vand, opvarmet i en mikrobølgeovn, er typisk overophedet. Når tebrevet sænkes ned i mikrobølgeopvarmet vand, eller teblade tilsættes, udløses damp pludseligt af de mange partikler fra teen.

Dampbobler virker som et indre piskeris, og pisker saponinerne op, så de danner et skum, der stabiliseres af garvestofferne. Vand kogt i en kedel har kontakt med kedlens overflade, hvor ujævnheder og kalkaflejringer udløses dampdannelse løbende under opvarmningen. Teen danner ikke skum, da vandet ikke bliver overophedet.

Send en tanke til den smukke japanske teceremoni, når du laver te i mikrobølgeovnen, men pas på med det overophedede vand, der pludselig kan stødkoge og give forbrændinger.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Mit gæt - og bemærk at det kun er et gæt:
Din elkedel bruges kun til vand og er derfor ren hvis vi ser bort fra kalk.

Din mikrobølgeovn bruges til alt muligt og en lille smule urenheder kan komme fra ovnen over i koppen. Disse urenheder vil virke som overfladeaktive stoffer så der kan dannes skum.

  • 0
  • 11

Godt svar, fyldestgørende. Bakket op med en relevant anekdote.

Tak til Leif Skibsted.

Hvis bare alle svar her på sitet var så gode. Vi plejer at skulle lede i kommentarerne efter yderligere info og svar på de spørgsmål, som svaret selv rejser.

  • 8
  • 0

Mit gæt - og bemærk at det kun er et gæt:
Din elkedel bruges kun til vand og er derfor ren hvis vi ser bort fra kalk.

Din mikrobølgeovn bruges til alt muligt og en lille smule urenheder kan komme fra ovnen over i koppen. Disse urenheder vil virke som overfladeaktive stoffer så der kan dannes skum.


Eftersom de færreste hælder vandet direkte i mikroovnen, men derimod i en beholder — en kop, fx — er det næppe forklaringen. En kop vil typisk have betydeligt færre belægninger end den gennemsnitlige elkedel, som godt nok er “ren” i den forstand at den kun har været brugt til vand, men til gengæld typisk har betydelige kalkaflejringer. Og kalkaflejringer er jo fremragende til at forhindre overophedning.

Men mon ikke det handler ligeså meget om at mikroovnen påfører varmen på en anden måde?

  • 3
  • 0