Spørg Scientariet: Hvorfor opbevarer vi maden koldere end i Sverige?
Vores læser Henrik Laier spørger:
På en nylig afholdt ferie i Sverige blev jeg opmærksom på, at anbefalet opbevaringstemperatur på mange svenske ferskvarer og kølevarer (mælk, æg, kød og lignende) er angivet til maks. 8° C, mens den herhjemme er angivet til maks. 5° C.
Det undrede mig noget. Hvad er årsagen til denne forskel – og hvilken betydning har den for varernes holdbarhed og kvalitet?
Læs også: Spørg Scientariet: Feder en kold øl mindre end en varm?
Paw Dalgaard, professor på DTU Food, svarer:
Effekten af temperaturen på holdbarhed af f.eks. mælk, kød og fisk skyldes den effekt, som temperatur har på vækst af fordærvelsesbakterier i disse produkter.
Denne effekt er velbeskrevet, og der er udviklet matematiske modeller og software, der kan anvendes til at forudsige effekten af forskellige opbevaringstemperaturer på produkternes holdbarhed.
Food Spoilage and Safety Predictor-programmet (FSSP) kan f.eks. anvendes til at forudsige holdbarhed ved forskellige opbevaringstemperaturer, og programmet er frit tilgængeligt fra https://fssp.food.dtu.dk.
For et produkt med en holdbarhed på ca. 10 dage ved 5° C vil holdbarheden ved 8° C typisk være på ca. 7 dage.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan køleskabsbakterier mutere?
Hvorfor der i Sverige ofte deklareres holdbarhed ved 8° C, mens holdbarhed i Danmark for mange kølede produkter deklareres ved 5° C, bør dette spørgsmål stilles til de to landes Fødevarestyrelser, da de er ansvarlige og dette forhold.
Helle Eriksen, Cand. Brom l Foder- og Fødevaresikkerhed hos Fødevarestyrelsen, supplerer:
Vi kan fuldt ud tilslutte os svaret fra DTU. Det er nemlig lige præcis et spørgsmål om holdbarheden af produkterne.
Opbevaringstemperaturer er ikke harmoniseret i EU, og i Danmark har vi en lang tradition for at have et krav om opbevaringstemperatur ved maks. 5°C for de fleste fødevarer. Virksomheden skal så tilpasse holdbarheden til den opbevaringstemperatur, der gælder for produktet.
Af bilag 3 i hygiejnebekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr.1702 af 15/12/2016 om fødevarehygiejne) fremgår det, at der er flere forskellige krav til opbevaringstemperaturer i Danmark for forskellige typer af produkter. De enkelte lande kan selv fastsætte krav om opbevaringstemperaturer – igen med visse undtagelser på grund af få EU-harmoniserede temperaturkrav.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver en kold øl fra fryseren først til is efter åbning?
Jeg kan desværre ikke svare dig helt eksakt på, hvordan den er landet på de 5°C. Det ligger rigtig mange år tilbage, men det forholder sig sådan, at jo lavere temperatur jo langsommere vækst af både sygdomsfremkaldende og fordærvende bakterier, hvilket betyder en bedre kvalitet og holdbarhed for fødevarerne.
Du kan se lidt om bakterier og vækst her:
Åsa Rosengren, mikrobiolog hos det svenske Livsmedelsverket, forklarer:
Når det gælder opbevaringstemperatur af fødevarer i butikkerne, så reguleres der på nationalt plan, og her adskiller de nordiske lande sig fra hinanden.
I Danmark, Norge og Finland er der nationale temperaturkrav på 4-6 grader ved opbevaring af kølevarer i butik og hos grossist. Det mangler i Sverige.
Læs også: Spørg Scientariet: Slår mikroovnen bakterier ihjel?
Her findes i stedet en såkaldt ’etableret praksis’, hvor producenten selv kan bestemme, hvilken temperatur en vare skal opbevares ved. Den er generelt oftest højere end i de andre nordiske lande, hvilket du også så, da du var i Sverige.
Den mest almindelige angivne temperatur for kølevarer er maks. 8 grader, men for visse ’følsomme’ fødevarer som f.eks. fersk fisk, fersk fjerkræ og hakket kød er den oftest højst 4 grader.
Der er mange fordele ved at opbevare maden koldere end 8 grader. Mikroorganismer reproducerer sig betydeligt langsommere, jo koldere det er, og hvis en fødevare opbevares ved 4 grader i stedet for 8 grader, har det i grove træk dobbelt så lang holdbarhed.
Så selv om der ikke findes nationale lovkrav om opbevaringstemperatur, så anser Livsmedelsverket, at det bedste i forhold til holdbarhed og sikkerhed er at opbevare sine fødevarer betydeligt koldere end 8 grader.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man beregne grundstoffers kogepunkter uden afprøvning?
F.eks. så råder vi forbrugerne til at opbevare kølevarer ved 4-5 grader. Vi har ingen præcise tal på, hvor mange der gør det, men en ti år gammel undersøgelse viste, at temperaturen i høj grad varierer mellem husstandene. Dog kan det være, at flere er begyndt at opbevare maden køligere, efterhånden som bevidstheden om muligheden for øget holdbarhed og mindre madspild vokser.
Vi er i øjeblikket også i gang med at tjekke webtekster, vejledninger, kontrolhåndbøger og andre dokumenter, så der ikke står, at 8 grader er angivet som ’default’ temperatur.
Livsmedelsverket har ikke planer om at indføre nationale regler for en sænkning af opbevaringstemperaturen. Vi tror mere på, at aftaler mellem forskellige aktører i fødevareindustrien får temperaturen i kølekæden ned på sigt. Det er både godt for fødevaresikkerheden og for miljøet, da dette som sagt vil føre til længere holdbarhed og dermed mindre madspild.
