Spørg Scientariet: Hvorfor lugter nylagt beton så karakteristisk?

Emil Kristensen har spurgt:

Lugten af frisk beton ... Våd, nylagt beton og våd cement generelt har en meget karakteristisk lugt. Men hvilke stoffer er det, som er ansvarlige for lugten? Våd gips har slet ikke på samme måde en lugt.

Claus Pade, teamleder for Betoncentret, Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut, svarer:

Jeg tror, at alle, der regelmæssigt arbejder med frisk beton, har bemærket dens karakteristiske lugt. Da der ikke har kunnet konstateres arbejdsmiljømæssige problemer med afgasning fra frisk beton, har incitamentet til at finde frem årsagen til den karakteristiske lugt været begrænset.

For nogle år siden dykkede vi i Betoncentret på Teknologisk Institut dog lidt ned i emnet, men vi var desværre ikke i stand til finde ud af, hvorfra lugten af frisk beton stammer.

Vi søgte i litteraturen og analyserede for flygtige stoffer i et målekammer af rustfrit stål, hvori vi havde placeret nystøbte fliser. Det eneste, vi fandt, var spor af formolie i så forsvindende mængder, at det ikke ville kunne lugtes.

Lugtjagt er lidt ligesom dopingkontrol. Man skal vide, hvad man leder efter, for at kunne finde det, og vi er på bar bund i tilfældet frisk beton.

Vi lægger også spørgsmålet ud til jer læsere. Hvor tror I, lugten kommer fra?

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bl.a. fra: https://da.wikipedia.org/wiki/Cement

Cement er fremstillet af en sammenbrænding af 3/4 kalk (bliver til CaO) og 1/4 ler (var enten n gange: Kaolinite; Al2Si2O5(OH)4, Montmorillonite; (Na,Ca)0.33(Al,Mg)2(Si4O10)(OH)2·nH2O, Illite; (K,H3O)(Al,Mg,Fe)2(Si,Al)4O10[(OH)2,(H2O)] bliver til?) - efterfølgende tilsættes en passende mængde vand - så hærder det vist ved at optage CO2 fra luften.

Man kunne starte med at lave cement af kemisk/"medicinsk" af CaO plus kemisk/"medicinsk" rent brændt Kaolinite; Al2Si2O5(OH)4 og se om det også afgiver lugten?

(Ved ikke om (kemisk rent?) sand (n*SiO2) er nødvendig for at lave lugten med cement (cementmørtel)?)

.

Definition på Portland cement: https://en.wikipedia.org/wiki/Portland_cem... Citat: "... The European Standard EN 197-1 uses the following definition:

Portland cement clinker is a hydraulic material which shall consist of at least two-thirds by mass of calcium silicates (3 CaO·SiO2 and 2 CaO·SiO2), the remainder consisting of aluminium- and iron-containing clinker phases and other compounds. The ratio of CaO to SiO2 shall not be less than 2.0. The magnesium oxide content (MgO) shall not exceed 5.0% by mass.

(The last two requirements were already set out in the German Standard, issued in 1909). ..."

 • 1
 • 1

En af synderne er ammoniak frigivet af den flyveaske, der bliver brugt i hovedparten af betonen i Danmark (overslagsmæssigt i 90 % af produktionen).

Jeg har ikke linket ved hånden, men afgasningen af ammoniak er blevet undersøgt af Miljøstyrelsen.

Ammoniak bliver brugt som hjælpestof til udskillelse af flyveaske på kraftværkerne. Filtre skulle godt nok fjerne det meste, men en smule vil stadig kunne afgasse så længe betonen er våd.

 • 0
 • 0

Er der mon nogen, der har læsket kalk? Det lugter altså ganske tilsvarende, så det er såmænd nok en lugt af læsket kalk, som der netop findes masser af i ung hærdnende beton!

 • 1
 • 0

Ja det her lyder nok mærkeligt - men er jeg den eneste der synes lugten minder om frisk sæd? Jeg er således orienteret at jeg kun kender lugten af mit eget, så måske er mit helt specielt ved at lugte af læsket kalk - men nu hvor jeg er faldet over spørgsmålet kan jeg ikke lade være at spørge om der er andre derude som har tænkt det samme...?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten