Spørg Scientariet: Hvorfor kravler galvaniserede søm ud af træet?

Illustration: Skelagerkollegiet

Vores læser Ib Clausen har spurgt:

Som gammel byggemand har det undret mig, at galvaniserede søm med tiden kryber ud af træ, mens blanke søm bliver siddende og ikke er til at trække ud. Hvorfor?

Sig nu ikke, at det er fordi, de blanke søm ruster fast, for søm i messing eller rustfrit stål kryber heller ikke ud, og de kan jo ikke ruste.

En fornuftig forklaring udbedes fra det alvidende panel.

Læs også: Korrosion svækker bolte på californisk skandalebro

Finn Tagesen, indkøbschef i Harald Nyborg, svarer:

Det er nu korrekt, hvad du selv skriver – nemlig at blanke søm ruster fast.

Galvaniserede søm er overfladebehandlet med en galvanisering på ca. 100 my, og det gør, at de ikke ruster. Til gengæld har de det med at hoppe ud af træ over tid.

Det sker primært, når de bruges i brædder, f.eks. til træterasser, og har den fordel, at de er nemme at hive ud, hvis man vil skifte nogle brædder. Til gengæld er der altså også ulempen med, at hovederne kan komme tid at stikke ud af træet med tiden.

Det sker ikke for blanke søm af den grund, at de ruster fast inde i træet. Det betyder dog også, at man får grimme rusthoveder i sit træ, hvilket især kan se grimt ud på hvide stakitter. Derfor kan det være en fordel her at bruge de galvaniserede, hvis man kan leve med, at de hopper lidt ud og skal bankes på plads med tiden.

Læs også: Usynlig korrosion er den værste

Når du skriver messingsøm og rustfri søm, tænker du måske på ‘dykkere’, der er søm uden hoved, men som ligner stifter og som regel benyttes til at sætte lister fast med – f.eks. i vinduet. De kan egentlig også godt hoppe ud, men eftersom de traditionelt bliver brugt på steder, hvor træet eller materialet ikke rører sig så meget som på en terrasse eller et stakit, er der ikke så stor fare for, at de hopper ud.

Når det så er sagt, så bruger de færreste faktisk søm – langt de fleste er gået over til rustfri skruer.

I Harald Nyborg sælger vi i dag kun små pakker søm med 15-20 stykker i modsætning til for nogle år siden, hvor vi solgte dem i kasser a 1 kg. Det skyldes den voksende brug af skruer, som er nemmere at have med at gøre, holder bedre og ikke ruster på f.eks. en træterrasse.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske er det fordi det er fredag, men jeg kan ikke spotte hvor svaret på spørgsmålet er henne? Læseren spørger hvorfor galvaniserede søm kryber ud.

 • 15
 • 2

Jeg er ikke byggemand, men et godt bud kunne da være, at det er fordi at sømmet er spidset til for enden.

Når træet arbejder, trykker det på sømmet fra alle sider, men ingen af sømmets anlægsflader giver anledning til at det arbejder sig længere ned i træet.

Spidsens anlægsflade giver til gengæld anledning til, at sømmet arbejder sig udad.

 • 10
 • 0

Nu er det en indkøbschef fra Harald Nyborg - hvis eneste formål er at sælge varer (helst Harald Nyborg varer) og ikke en professor, ingeniør eller en hel tredje ekspert, som ville have været mere oplagt at bruge til besvarelse af et udemærket spørgsmål.

Ing.dk må derfor meget gerne sende læserens svar videre til en der kan komme med et teknisk svar - tak.

 • 17
 • 4

Alle søm kravler ud af træet over tid, fordi træ og jern arbejder forskelligt.

Når det særligt ses med galvaniserede søm, skyldes det brugen ved udendørs beklædninger som er mere udsatte for fugt. Det er træet de arbejder og tækker sømmet ud.

Indendørs opleves det samme med blanke søm men ikke så udtalt, fordi fugt- og temperaturforholdene er mere stabile. Desuden krydssømmer og dykker tømrerne for større holdbarhed.

Rust holde ikke på noget som helt. Tværtimod kan rust mørne træet så holdbarheden nedsættes.

 • 5
 • 3

@Maciej Szeliga ad 1. man køber kun ind hvis man også forventer at kunne sælge det ad 2. man kan også være det modsatte ad 3. Hvis man vil sikre sig at man også er på marked om 5 år, så skal kvaliteten også være i orden. Ellers er man tilbage til ad 1.

Nu skal det ikke handle om Harald Nyborg, eller om en indkøbschef kompetencer, men at der bliver stillet et spørgsmål i et forum, som henvender sig til ingeniør og ikke ingeniører, men som til gengæld har en interesse for ingeniør faget, samt at man så også har en forventning om at de spørgsmål der bliver stillet, besvares af personer der på den ene eller anden måde kan komme med en uddybende og præcis forklaring - enten matematisk, teoretisk, laboratorie undersøgelse mm.

 • 8
 • 8

Svaret er at træet udvider sig og trækker sig sammen, med årstiderne skiftende fugtiged. Dette trækker langsomt alle søm og skruer ud, eller ned i træet. Når dette mest ses ved de galvaniserede søm så må det være noget med alderen og størrelsen af sømmene at gøre. Måske var de for små.

 • 0
 • 0

er sømmet banket korrekt i så bliver det hvor det er

 • 1
 • 11

Forekommer at svaret er i linie 1 - sømmet ruster som spørgeren også selv gættede på. Det lyder også troværdigt idet rusten udvider sømmet lidt og gør overfladen mere ru. Men langtidsholdbarheden er nok mindre når træet nedbrydes i sømhullet.

Lidt urimeligt i øvrigt at brokke sig over indkøbschefen som har været venlig at svare. Og firmaet han repræsenterer sælger både mærkevarer i god kvalitet og "kinavarer" i et niveau under - ligesom alle de andre byggemarkedskæder, Men ofte er HN jo lidt mere effektive på prisen.

 • 11
 • 2

Mine erfaringer med 'galvaniserede' søm: H-N's elektrogalvaniserede søm er mest sandsynligt GLATTE fordi belægningen er mindre end de 0,1 mm - derfor trækkes de ud når træet arbejder. 'Rigtigt galvaniserede' søm er varmtgalvaniserede og med en belægning, der er omkring 0,3 mm tyk og RU! Disse søm sidder uhyggeligt godt fast, kravler IKKE ud og lader sig ikke løsne - som de blanke, rustne søm - med et solidt dask på hovedet med en hammer, inden udtrækning. Har selv som tidligere tømrer 'tævet' uhyggeligt mange søm i!

 • 3
 • 1

Jeg har oplevet, at messingskruer også kravler op af træet udendørs. Det var næsten dem alle, der gjorde det, så jeg måtte skrue dem ind igen et par gange om året. Det sluttede, da jeg skruede dem ud, og kom lidt lim i hullerne.

 • 0
 • 0

Læseren spørger hvorfor galvaniserede søm kryber ud.

Og det blev der da også svaret på.

Det der ikke blev svaret på er hvorfor et søm generelt kryber ud. Mit bud er fordi sømmet sidder i to stykker træ, og specielt på terrasser vil disse stykker træ bevæge sig når det belastes ved f.eks. fodtrin. Her kan træstykkerne bevæge sig en lille smule fra hinanden, hvorfor det hives udad, og når træet går tilbage til normalpositionen, går sømmet ikke ind igen.

 • 0
 • 0

De søm / spiger, som anvendes ved skibsbygning bevæger sig ikke ud af træet (ville være katastrofalt). Spigerne er varmgalvaniserede og med mejselformet spids, som skal slås i på tværs af årerne i træet.

 • 0
 • 0

Det der får sømmet ud er at træ arbejder. Det udvider ret meget sig når det bliver vådt og trækker sig sammen når det bliver tørt. Når træet bliver vådt og udvider sig vil hovedet (og halsen der ofte er ru) trække sømmet opad. Samtidigt vil træet falde tilbage ind i det "tomrum" der kom når spidsen blev trukket opad. Når træet så tørrer trækker det sig sammen. Her hjælper hovedet ikke. Halsen forsøge at får sømmet længere ind men skal overvinde det at presse sømmet ned i hullet igen, med den ret stumpe spids. Det kan den ikke hvorfor sømmet kommer lidt op af træet. Dette sker mest når sømmet er glat, som et elektrogalvaniseret søm er. Hvis sømmet er ru, fordi det er varmgalvaniseret eller rustent så rykker det sig ikke så nemt.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten