Spørg Scientariet: Hvorfor kommer der en glorie om flyets skygge?

Illustration: Wikipedia

Vores læser Troels Kjær har spurgt:

Hvorfor dannes der en rund halo omkring flyets skygge?

Da jeg fløj fra Færøerne til København i en BAe-146/RJ, bemærkede jeg flyets skygge på skyerne under mig, kort efter vi havde lettet.

Hele skyggen så ud som om, den befandt sig inden i en stærkt lysende gul cirkel, som udadtil var afgrænset af en orange ring.

Der var ingen anisotropi at se i dette lysfænomen. Hvad er det for et fænomen, jeg har set? Hvordan opstår det?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan måles sne-nedbør?

John Cappelen, klimatolog hos DMI, svarer:

Det lyder som et fænomen som det, man kan se på denne side.

Når skyggen af et fly i luften kastes på en sky eller tåge, kan der opstå en glorie, der er et diffraktionsfænomen, når lys spredes på bittesmå vanddråber.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan tager man så detaljerede satellitbilleder?

Der er tale om en kompliceret proces, der kaldes Miespredning, hvor en stor del af lyset spredes tilbage i den retning, hvorfra det kom. Miespredningen sørger for at sprede alle bølgelængder lige meget, så det er størrelsen på dråberne, som er afgørende og ikke lysets bølgelængde.

Lyset spredes, når det passerer forbi partiklernes overflade og ser altså anderledes ud end en regnbue, hvor reflektionen sker inden i vanddråben.

Når f.eks. skyggen af en person på en bjergside eller skyggen af et fly i luften kastes på en sky eller tåge, man befinder sig over, kan en eller flere farvede ringe af lys til tider ses omkring skyggen af ens hoved eller flyet. Dette lys kaldes for en glorie.

Skyerne kan især lyse flot omkring Solen og Månen og ses ofte i nye skyer, hvor dråberne stadig er ensartede. Det kan dog også opstå højere i atmosfæren, hvor f.eks. raketudstødning kan ses i stratosfæren.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Flyet virker blot som "sigtekorn" for det sted, hvor der altid (OK, måske skal nogle bestemte betingelser være opfyldt) vil være en halo synlig på oversiden af skyerne.

Ligesom du skal have solen i nakken for at se en regnbue, så er det samme tilfældet for denne halo, som kommer fra tilbagestråling. Og når du sidder i flyet, og kigger på dets skygge, har du pr. definition solen i nakken.

  • 1
  • 0

Haloen har jeg også set, men det mærkelige var at skyggen af flyet af og til forsvandt, og det var ikke fordi solen blev væk. Det var som om flyet af og til blev et spøgelsesfly.

  • 0
  • 1

Et lignende, men ikke nær så flot, fænomen kan af og til ses, når man cykler og kommer til at se sin egen skygge på en græsmark og lignende. Man får af og til en fin lille glorie. Jeg har egentlig glemt, om græsset skal være fugtigt, men det var vist ikke tilfældet. Når tilbagekastningen er næsten i samme retning som det indfaldende lys, er reflektionen lige lidt kraftigere. Jeg synes også at kunne huske, at mine forældres bil af og til havde en glorie. Da jeg selv fik kørekort, havde jeg ikke tid til at glo ud ad vinduet på den måde og har glemt det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten