Spørg Scientariet: Hvorfor kommer der en glorie om flyets skygge?

6. november 2017 kl. 10:305
Spørg Scientariet: Hvorfor kommer der en glorie om flyets skygge?
Illustration: Wikipedia.
En læser har oplevet, at skyggen fra det fly, han sad i, blev omkranset af en gul lysende cirkel. Klimatolog forklarer fænomenet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Troels Kjær har spurgt:

Hvorfor dannes der en rund halo omkring flyets skygge?

Da jeg fløj fra Færøerne til København i en BAe-146/RJ, bemærkede jeg flyets skygge på skyerne under mig, kort efter vi havde lettet.

Hele skyggen så ud som om, den befandt sig inden i en stærkt lysende gul cirkel, som udadtil var afgrænset af en orange ring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var ingen anisotropi at se i dette lysfænomen. Hvad er det for et fænomen, jeg har set? Hvordan opstår det?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan måles sne-nedbør?

John Cappelen, klimatolog hos DMI, svarer:

Det lyder som et fænomen som det, man kan se på denne side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når skyggen af et fly i luften kastes på en sky eller tåge, kan der opstå en glorie, der er et diffraktionsfænomen, når lys spredes på bittesmå vanddråber.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan tager man så detaljerede satellitbilleder?

Der er tale om en kompliceret proces, der kaldes Miespredning, hvor en stor del af lyset spredes tilbage i den retning, hvorfra det kom. Miespredningen sørger for at sprede alle bølgelængder lige meget, så det er størrelsen på dråberne, som er afgørende og ikke lysets bølgelængde.

Lyset spredes, når det passerer forbi partiklernes overflade og ser altså anderledes ud end en regnbue, hvor reflektionen sker inden i vanddråben.

Når f.eks. skyggen af en person på en bjergside eller skyggen af et fly i luften kastes på en sky eller tåge, man befinder sig over, kan en eller flere farvede ringe af lys til tider ses omkring skyggen af ens hoved eller flyet. Dette lys kaldes for en glorie.

Skyerne kan især lyse flot omkring Solen og Månen og ses ofte i nye skyer, hvor dråberne stadig er ensartede. Det kan dog også opstå højere i atmosfæren, hvor f.eks. raketudstødning kan ses i stratosfæren.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
7. november 2017 kl. 13:11

Et lignende, men ikke nær så flot, fænomen kan af og til ses, når man cykler og kommer til at se sin egen skygge på en græsmark og lignende. Man får af og til en fin lille glorie. Jeg har egentlig glemt, om græsset skal være fugtigt, men det var vist ikke tilfældet. Når tilbagekastningen er næsten i samme retning som det indfaldende lys, er reflektionen lige lidt kraftigere. Jeg synes også at kunne huske, at mine forældres bil af og til havde en glorie. Da jeg selv fik kørekort, havde jeg ikke tid til at glo ud ad vinduet på den måde og har glemt det.

4
6. november 2017 kl. 23:01

Ville blot have gættet på at glorien skyldes at der var et medlem af partiet De Radikale med :-)

3
6. november 2017 kl. 19:39

Jeg har fra et tidligere faldskærmsspring i en wingsuit, hvor jeg flyver i en sky, haft oplevet der opstod en halo. Min makker filmede mig fra oven, og fik dette billede af en grøn halo lyse op rundt om mig:https://i.imgur.com/3OSJeR2.jpg

2
6. november 2017 kl. 14:27

Haloen har jeg også set, men det mærkelige var at skyggen af flyet af og til forsvandt, og det var ikke fordi solen blev væk. Det var som om flyet af og til blev et spøgelsesfly.

1
6. november 2017 kl. 13:43

Flyet virker blot som "sigtekorn" for det sted, hvor der altid (OK, måske skal nogle bestemte betingelser være opfyldt) vil være en halo synlig på oversiden af skyerne.

Ligesom du skal have solen i nakken for at se en regnbue, så er det samme tilfældet for denne halo, som kommer fra tilbagestråling. Og når du sidder i flyet, og kigger på dets skygge, har du pr. definition solen i nakken.