Spørg Scientariet: Hvorfor har mennesket ikke øjnene på siden af hovedet?

Illustration: Wikimedia/Flaviacat

Vores læser Morten Pedersen spørger:

Hvorfor har mennesker ikke øjnene længere ude på siden af hovedet? Oprindeligt må vi vel have været byttedyr?

Christina Hvilsom, zoolog i Zoologisk Have København, svarer:

Hvis vi kigger på evolutionen på den korte bane, så har vores tætteste slægtninge, neandertaleren, denisovan og andre tidligere menneskeformer, grundlæggende haft det samme ansigtsdesign.

Går vi millioner af år tilbage til den fælles forfader, vi deler med menneskeaberne, så må det formodes, at ansigtsdesignet har mindet meget om det, vi mennesker har i dag.

Læs også: Spørg Scientariet: Er vi mennesker det eneste dyr, der kan grine?

Hvis vi ser mere end 65 millioner år tilbage, så har den fælles forfader for primater lignet træspidsmusen, som er tilpasset livet i træerne, og den føde, de indtager, er oftest planter og små insekter.

Træspidsmusens design er derfor tilpasset denne leveart, hvor øjnene sidder længere ude på siden af hovedet.

Vi skal meget langt tilbage i den evolutionære udviklingshistorie, før vi har haft en forfader, som havde øjne ude på siden af hovedet.

Da menneskeaber og mennesker har en vis kropsstørrelse, få naturlige fjender og er tilpasset livet som omnivorer, hvor vi både jager byttedyr og spiser grønt, er det overlevelsesmæssigt smartest at have øjnene foran som et rovdyr.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det har nok også spillet en rolle, at vores trælevende stamformer har været afhængige af at kunne bevæge sig sikkert i trækroner. Det forudsætter præcis afstandsbedømmelse - endnu en grund til at styrke det stereoskopiske syn i takt med at lugt og hørelse bliver mere sekundære sanser.

Ole Carsten Pedersen

  • 8
  • 0

Alle fisk bliver vel jaget af en eller anden større fisk (eller haj og til slut hval). De bevæger sig også i 3 dimensioner på anden vis end fugle, så det er nok svært at sammenligne-

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten