

Vores læser Morten Pedersen spørger:
Hvorfor har mennesker ikke øjnene længere ude på siden af hovedet? Oprindeligt må vi vel have været byttedyr?
Christina Hvilsom, zoolog i Zoologisk Have København, svarer:
Hvis vi kigger på evolutionen på den korte bane, så har vores tætteste slægtninge, neandertaleren, denisovan og andre tidligere menneskeformer, grundlæggende haft det samme ansigtsdesign.
Går vi millioner af år tilbage til den fælles forfader, vi deler med menneskeaberne, så må det formodes, at ansigtsdesignet har mindet meget om det, vi mennesker har i dag.
Læs også: Spørg Scientariet: Er vi mennesker det eneste dyr, der kan grine?
Hvis vi ser mere end 65 millioner år tilbage, så har den fælles forfader for primater lignet træspidsmusen, som er tilpasset livet i træerne, og den føde, de indtager, er oftest planter og små insekter.
Træspidsmusens design er derfor tilpasset denne leveart, hvor øjnene sidder længere ude på siden af hovedet.
Vi skal meget langt tilbage i den evolutionære udviklingshistorie, før vi har haft en forfader, som havde øjne ude på siden af hovedet.
Da menneskeaber og mennesker har en vis kropsstørrelse, få naturlige fjender og er tilpasset livet som omnivorer, hvor vi både jager byttedyr og spiser grønt, er det overlevelsesmæssigt smartest at have øjnene foran som et rovdyr.
- Spørg Scientariet: Hvorfor er sikkerheden på betalingskort så ringe?
- Spørg Scientariet: Hvordan lugter der på rumstationen?
- Spørg Scientariet: Hvorfor må man ikke lege med lyset?
- Denne artikel
- Spørg Scientariet: Hvor bliver den forurenede sne i byen kørt hen?
- Spørg Scientariet: Hvordan tænder man mest miljøvenligt op i sin brændeovn?
- Spørg Scientariet: Er vi mennesker det eneste dyr, der kan grine?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Fremadrettede øjne kræver også et bredere hoved. Det kan gå ud over aquadynamikken.
Til forsvar (advarsel om fare) bruger de fleste fiskearter følesansen, ikke øjnene. Det har nok noget at gøre med sigtbarhed - under vandet er det nok et ret sikkert bud, at hvis du kan se din fjende, så er det allerede for sent.https://en.wikipedia.org/wiki/Lateral_lineUndtagen fisk, der næsten alle har øjnene på siden af hovedet, selvom de fleste er rovdyr.
Så er der lige de asymetriske fladfisk, hvor øjnene vandrer til oversiden. (Eller den ene side)https://en.wikipedia.org/wiki/Flatfish
Der ville også blive sådan et kedeligt, bart stykke foran på ansigtet! ;-)
Alle fisk bliver vel jaget af en eller anden større fisk (eller haj og til slut hval). De bevæger sig også i 3 dimensioner på anden vis end fugle, så det er nok svært at sammenligne-
Undtagen fisk, der næsten alle har øjnene på siden af hovedet, selvom de fleste er rovdyr. Måske fordi der altid lurer en større fisk et sted?En tommelfingerregel i dyreverdenen er at jægere har anbragt øjnene fremad, da det giver god fokuserings- og afstandsbedømmelse.
Det har nok også spillet en rolle, at vores trælevende stamformer har været afhængige af at kunne bevæge sig sikkert i trækroner. Det forudsætter præcis afstandsbedømmelse - endnu en grund til at styrke det stereoskopiske syn i takt med at lugt og hørelse bliver mere sekundære sanser.
Ole Carsten Pedersen