Spørg Scientariet: Hvorfor er vinduerne i fly så små?

3. juli 2017 kl. 10:4612
Spørg Scientariet: Hvorfor er vinduerne i fly så små?
Illustration: Wikipedia/Arcturus.
En læser undrer sig over, at flyvinduer er så små, at man knap kan se noget som helst. Det svarer testpilot i Flyvevåbnet på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Henrik Værum Høgh har spurgt:

Jeg undrer mig, hver gang jeg sidder i en flyvemaskine, over at vinduerne langs siden er så små, at kun én person kan se ud.

I cockpittet er vinduerne anderledes store, og de skal endda stå for et vist vindpres. Hvorfor laver man ikke sidevinduerne større i et fly?

Ole Torp, F-16-testpilot i Flyvevåbnet, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det korte svar er, at når man begynder at skære huller i flyet, så gør man strukturen svagere. Og det bliver værre, jo større hullerne er – og jo flere der er af dem.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan forbrænder fly brændstof uden tilsætning af ilt?

I cockpittet er det nødvendigt med forholdsvis store vinduer, for at piloterne har tilstrækkeligt udsyn til, at de sikkert kan føre flyet både på jorden og i luften.

Hos passagererne er vinduer monteret, for at folk kan kigge ud og nyde udsigten – altså et lidt andet fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse vinduer er ikke så store for at bevare tilstrækkelig strukturstyrke. Ud fra en strukturmæssig synsvinkel ville det således være bedst at undlade at have vinduer til passagererne, men det vil folk nok ikke være specielt tilfredse med.

Engang ude i fremtiden kunne det være, at man monterer nogle ’buede’ skærme på indersiden i stedet for vinduer og på den måde undgår at skære huller i skroget. Og så kan man jo blot føde disse skærme med et videosignal fra et antal kameraer udenfor og vise omgivelserne – eller hvad den pågældende passager nu ønsker at se på. Hvem ved?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad bestemmer en regnbues krumning?

Chantal Dorange, kommunikationschef i Boeing, kender ikke de præcise grænser for, hvor store vinduerne kan være, men uddyber svaret:

Flyvinduer er små og ovale, så hele flyskroget kan forblive strukturelt fornuftigt gennem hele flyets levetid og klare hverdagens strabadser.

For eksempel er trykket inden i kabinen meget højere end udenfor, så mindre åbninger holder bedre, når det høje indendørstryk forsøger at slippe ud.

Derudover gør små åbninger skroget mere modstandsdygtigt over for turbulens og eventuelt hårde landinger.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor langsomt kan et F-16 flyve?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra et ingeniørsynspunkt har større vinduer altid været en udfordring. Den vægt, som et fly skal bære, er nemmere at have med at gøre, hvis skroget har få eller små udskæringer til døre og vinduer. Men fordi Boeing 787-skroget er konstrueret af avancerede kompositmaterialer i stedet for aluminium, kan 787 klare større udskæringer til vinduer.

787 har de største vinduer inden for kommercielle fly (47 x 28 cm), så passagererne kan få et imponerende udsyn ud over horisonten.

Desuden er 787 udstyret med elektrokrom vinduesafskærmning, så passagererne kan blænde vinduet med en knap, men dog stadigvæk se ud.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
4. juli 2017 kl. 19:37

Fönster är onödiga öppningar i skrovet. Behöver någon utsikt borde det gå att se utsikten i de displayer som finns vid sittplatserna. Dessutom kanske stolarna kan vridas 180 grader. Möligen bidrar det till att några fler klarar sig levande från en olycka.

11
4. juli 2017 kl. 10:09

Hvis nogen vil vide, hvorfor vinduerne er ovale (eller i hvert fald ikke firkantede), så er det på grund af risikoen for metaltræthed ved skarpe vinkler.

En lektie, flyingeniørerne lærte på den helt hårde måde i starten af 1950'erne, da Storbritanniens helt store håb indenfor passagerfly, deHavilland Comet, blev introduceret. Flyet, der var verdens første jetdrevne passagerfly, var i starten en kæmpesucces, indtil flyene begyndte at dratte ned uden varsel.

I denne artikel:_

http://aerospaceengineeringblog.com/dehavilland-comet-crash/

kan man læse, hvordan man lavede tryktest med hele flykroppe (ved at fylde dem med vand) og til sidst fandt frem til, at de store passagervinduer, som var helt firkantede, meget hurtigt udviklede metaltræthed lige netop i hjørnerne, hvilket altså ledte til styrt.

Hele flåden af Comets blev grounded, og selv om de blev ombygget til ovale vinduer, var løbet stort set kørt for den britiske passagerflyindustri, nærmest før de var kommet i gang.

8
3. juli 2017 kl. 18:30

Et par afvigelser er: Vickers Viscount der er næsten samtidig med Comet havde meget store ovale vinduer. Caravelle med sine karakteristiske trekantede vinduer der gav et fint udsyn nedad. Dens næse/cockpit er i øvrigt magen til Comet'ens. Franskmændene købte designet.

6
3. juli 2017 kl. 16:50

Man kunne også nævne verdens første jet-passager-fly, Comet. Det havde netop ret store firkantede vinduer. Og efter at Comet begyndte at dratte ned her og der og allevegne, ændrede man konstruktionen på bl.a. dette område, så vinduerne blev lidt mindre og ovale.

Oprindeligt udseende:https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/97/50/a8/9750a868cea9918c2f1d587136cbe1cf.jpgOg ændret:http://www.aviationexplorer.com/De_Havilland_Comet_DH-106_Airliner/comet_aircraft_channel_airways.jpg

5
3. juli 2017 kl. 13:38

De Havillands Comet som havde store og firkantede vinduer

Nemlig, vinduerne er ikke bærende, hvorfor vinduerne giver mekaniske spændingskoncentrationer i skrogmaterialet.

Af samme grund er vinduerne runde (afrundede) da dette minimerer spændingskoncentrationerne yderligere.

Det optimale ville være at bygge skrogene uden vinduer, men det er ikke noget en menneskelig last bryder sig om.

Vidste du forresten, at kabinen i store fly vrider sig syneligt under turbulens? En af de vigtige grunde til at have forhæng imellem sentioner i kabinen er, at skjule dette for passagererne så de ikke panikker.

4
3. juli 2017 kl. 12:38

Det med vinduerne var jo en dyrekøbt erfaring med de første jet passagerfly , De Havillands Comet som havde store og firkantede vinduer. Og så mistede UK fører postionen i den industri..

3
3. juli 2017 kl. 12:35

Jeg mener at det er for at der skal være dagslys i kabinen, så ens øjne ikke skal justere sig til et andet lys i tilfælde af en nødsituation. Det er også derfor man slukker lyset (på nyere fly har man dog et svagt blåt LED lys under start og landing). Kan selvfølgelig være at jeg tager fejl...

1
3. juli 2017 kl. 11:17

Ved i så også hvorfor man skal åbne skodderne under start og landing.