Vores læser Henrik Værum Høgh har spurgt:
Jeg undrer mig, hver gang jeg sidder i en flyvemaskine, over at vinduerne langs siden er så små, at kun én person kan se ud.
I cockpittet er vinduerne anderledes store, og de skal endda stå for et vist vindpres. Hvorfor laver man ikke sidevinduerne større i et fly?
Ole Torp, F-16-testpilot i Flyvevåbnet, svarer:
Det korte svar er, at når man begynder at skære huller i flyet, så gør man strukturen svagere. Og det bliver værre, jo større hullerne er – og jo flere der er af dem.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan forbrænder fly brændstof uden tilsætning af ilt?
I cockpittet er det nødvendigt med forholdsvis store vinduer, for at piloterne har tilstrækkeligt udsyn til, at de sikkert kan føre flyet både på jorden og i luften.
Hos passagererne er vinduer monteret, for at folk kan kigge ud og nyde udsigten – altså et lidt andet fokus.
Disse vinduer er ikke så store for at bevare tilstrækkelig strukturstyrke. Ud fra en strukturmæssig synsvinkel ville det således være bedst at undlade at have vinduer til passagererne, men det vil folk nok ikke være specielt tilfredse med.
Engang ude i fremtiden kunne det være, at man monterer nogle ’buede’ skærme på indersiden i stedet for vinduer og på den måde undgår at skære huller i skroget. Og så kan man jo blot føde disse skærme med et videosignal fra et antal kameraer udenfor og vise omgivelserne – eller hvad den pågældende passager nu ønsker at se på. Hvem ved?
Læs også: Spørg Scientariet: Hvad bestemmer en regnbues krumning?
Chantal Dorange, kommunikationschef i Boeing, kender ikke de præcise grænser for, hvor store vinduerne kan være, men uddyber svaret:
Flyvinduer er små og ovale, så hele flyskroget kan forblive strukturelt fornuftigt gennem hele flyets levetid og klare hverdagens strabadser.
For eksempel er trykket inden i kabinen meget højere end udenfor, så mindre åbninger holder bedre, når det høje indendørstryk forsøger at slippe ud.
Derudover gør små åbninger skroget mere modstandsdygtigt over for turbulens og eventuelt hårde landinger.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor langsomt kan et F-16 flyve?
Fra et ingeniørsynspunkt har større vinduer altid været en udfordring. Den vægt, som et fly skal bære, er nemmere at have med at gøre, hvis skroget har få eller små udskæringer til døre og vinduer. Men fordi Boeing 787-skroget er konstrueret af avancerede kompositmaterialer i stedet for aluminium, kan 787 klare større udskæringer til vinduer.
787 har de største vinduer inden for kommercielle fly (47 x 28 cm), så passagererne kan få et imponerende udsyn ud over horisonten.
Desuden er 787 udstyret med elektrokrom vinduesafskærmning, så passagererne kan blænde vinduet med en knap, men dog stadigvæk se ud.
