Spørg Scientariet: Hvorfor er vandet i min kolde hane 17 grader om sommeren?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvorfor er vandet i min kolde hane 17 grader om sommeren?

Vores læser Hans Nørgaard har spurgt:

Hvad er jordtemperaturen i en dybde på 1,2-1,4 meter under terræn om sommeren efter en længere varm periode?

Jeg spørger, fordi det vand, vi tapper fra hanen, er 7 grader om vinteren, men op til 17 grader om sommeren, selvom hanen løber i en time.

Vandet må derfor være varmere ude i gadeledningen, og det kan vel kun skyldes den omgivende jords temperatur? Jeg antager, at temperaturen ved afgang fra vandværket er ca. 8 grader, svarende til grundvandets temperatur.

Læs også: Hovedstadens grundvand er i fare

Flemming Larsen, afdelingsleder for geokemisk afdeling i Geus, svarer:

Normalt siger vi, at fra 1 meters dybde ligger temperaturen konsekvent på 7-8 grader, hvilket er styret af den gennemsnitlige lufttemperatur i Danmark.

Er der rørføringer i jorden med fjernvarme, kan man imidlertid sagtens få højere temperaturer på vandet. I nogle boringer har jeg set 13-14 grader varmt vand, fordi jordlagene er blevet varmet op.

Men her har vi så den omvendte situation, hvor vandet er varmt om sommeren - i ovennævnte tilfælde vil temperaturen på vandet jo være højest om vinteren, når varmen er tændt.

Læs også: Vandværk henter drikkevand fra tæt bebygget område

Derfor er mit bedste bud, at læseren må bo tæt på vandværkets vandtank, for her vil vandet være varmere om sommeren. Vandværket opbevarer brugsvandet i en renvandstank efter vandbehandlingen, og herfra løber det ud i en beholder og videre ud til forbrugeren.

Hvis tanken ikke er gravet ned, vil den følge rytmen i årstemperaturen, og vandet vil ikke nå at blive afkølet i rørene undervejs. Det betyder så også, at vandet vil være koldere om vinteren.

Men uanset hvad, så lyder 17 grader om sommeren meget højt og ikke som noget, der er i orden.

I november 2015 kom et nyt vandrammedirektiv, som anbefaler, at vandet højst må være 12 grader ved aftapning af hensyn til risikoen for mikrobiel vækst.

Du kan læse mere om dette her.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Da jeg i 2014 havde min 30 meter lange indkørsel gravet op, placerede jeg 2 stk. pt1000 temperatur følere i henholdsvis ½ meter og 1 meters dybde.
Da jeg er lidt af en teknik nørd og allerede havde et dataopsamlings system kørende, logger jeg (stadig) hvert 5 minut temperaturen i jorden.
Kalder jeg grafen frem for en tilfældig dag, lad os sige 15/8-2015 ligger temperaturen i snit på 19,11 grader i en meters dybde.
I en halv meters dybde samme dag er temperaturen på ca 20,6 i snit. Temperaturen i en halv meters dybde kan godt variere 2 grader over et døgn, højest lige før midnat hvis solen har været fremme.

Jordtemperaturen lige nu 5,31 grader c. i en meters dybde.

Følerne er placeret 2 meter fra min garage og 10 meter fra huset. Der er ingen installationer der kan påvirke temperaturen om sommeren. Der er varmerørene til garagen ikke i brug.

Jeg ved at jeg IKKE kommer til at købe en ølkøler til nedgravning -til sommerbrug.

Martin

  • 3
  • 0

Det kan måske være fliser og asfalt der får temperaturen i jorden til at være så høj om sommeren.
I solskin bliver fliserne på min terrasse 50 grader, hvor græsplænen holder 25 grader.
Findes der mere officielle målinger af jordtemperatur afhængig af hvilken overflade jorden er dækket af?

  • 0
  • 0