Spørg Scientariet: Hvorfor eksploderede mit te-vand i mikroovnen?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvorfor eksploderede mit te-vand i mikroovnen?

Vores læser Søren Abildgaard har spurgt:

Mit te-vand eksploderede i mikroovnen, men hvordan?

Jeg havde glemt et krus, jeg havde haft til opvarmning i mikroovnen, så det fik en opvarmning mere. Pludselig nærmest eksploderede vandet med en kraft, så døren til mikroovnen sprang op.

Der var kun en halv centimeter vand tilbage i kruset, resten var fordelt rund i ovnen. Men hvordan? Kan vand overophedes, ligesom det kan underafkøles? Eller er der andre forklaringer?

Læs også: Spørg Scientariet: Slår mikroovnen bakterier ihjel?

Leif Skibsted, professor i fødevarekemi, Københavns Universitet, svarer:

I en mikrobølgeovn overføres energien til vandmolekylerne i fødevarens væskefase. I flydende vand har molekylerne et højt dipolmoment og sættes i bevægelse af mikrobølgerne. Temperaturen stiger, og maden eller drikken bliver varm.

Opvarmningen i en mikrobølgeovn er imidlertid ujævn. Det er derfor, mikrobølgeovne er konstrueret med en karrusel, der roterer, når ovnen bruges.

Læs også: Mysterium opklaret: Gådefulde signaler stammede fra mikroovn

Den ujævne opvarmning kan dog nemt medføre, at dele af vandfasen bliver overophedet. Denne overophedning udlignes normalt i fødevarer af faste partikler eller i drikke ved dannelse af bobler af opløste luftarter. Opløseligheden af alle luftarter bliver mindre ved højere temperatur. Opvarmning af vand, te eller kaffe vil derfor uddrive de opløste luftarter, herunder luftens ilt.

Ved genopvarmning af udkogte drikke har væsken derfor sværere ved at danne dampbobler, fordi al luft i forvejen er uddrevet af væsken. Der opstår derfor let kraftig overophedning lokalt i væsken indtil et vist punkt, hvor væsken pludseligt stødkoger. Den varme væske sprøjter med stor voldsomhed ud af krus eller anden beholder.

Det kan blive meget alvorligt, hvis denne eksplosion udløses ved, at man sætter kruset til munden. Den kogende drik kan give svære forbrændinger i ansigtet.

Læs også: Spørg Scientariet: Er det farligt at opvarme maden i mikroovnen?

Alt flydende som suppe, sauce, kaffe og te, der opvarmes og især genopvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det spises eller drikkes for at udligne den uensartede opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Mikrobølgeovne giver dog også nye muligheder i køkkenet. Indeslutter man en meget sukkerholdig marmelade i en isdessert og fryser desserten ned til -18 grader, kan man opvarme marmeladen inden i isen i en mikrobølgeovn.

Isen bliver i første omgang ikke varm eller smelter, fordi fast vand som i is har lavt dipolmoment og ikke opvarmes af mikrobølgerne. Det gør kun det flydende vand i marmeladen, der ikke er frosset til is på grund af den megen sukker. Altså det omvendte af en omelette surprise, hvor den kolde is jo er inden i den varme omelet.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Når du opvarmer din kop kan du bare sætte den i makroen med en the ske i koppen. Så kan super opvarmning nemlig ikke lade sig gøre.

  • 3
  • 1

Generelt skal man ikke putte metal i en mikroovn, det har du ret i, MEN der gælder en særlig regel ved opvarmning af vand i kop.

Siemens fx har decideret en label i åbningen af ovnen hvor der er vist at man SKAL indsætte en ske i en kop hvis man varmer vand.

Prøv det selv!

Og ja, det anede jeg ikke så jeg var selv nød til at undersøge det nærmere for noget tid siden.

  • 5
  • 0