Spørg Scientariet: Hvorfor dufter mine blomster stærkere i mørke?

Illustration: Sten/Wikipedia

Vores læser Søren Ploug spørger:

Jeg elsker duftende blomster og plukker ofte nogle af kaprifolier i haven.

Når jeg sætter dem i en vase i stuen, gentager de mekanismen fra naturen, idet de dufter meget kraftigere i mørke.

Da temperaturen i min stue er nogenlunde konstant, har jeg tænkt på, om der er tale om en sammenhæng mellem lys og duftafgivelse, og hvordan det mon fungerer?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan ved erantis, hvornår de skal skyde?

Guy Barter, chefgartner hos Royal Horticultural Society i London, svarer:

Mange tak for det interessante spørgsmål.

Der er helt bestemt et stærkt forhold mellem duft og dagslys, da duft er ’dyrt’ for planterne at fremstille, og hvis de har udviklet sig til at skulle bestøves af bier og andre flyvende insekter i dagslys, så vil de ikke ’spilde’ deres duft om natten og lukker måske blomsten helt for at beskytte den.

På samme måde har natblomster som tobaksblomsten Nicotiana udviklet sig til at blive bestøvet af natsværmere og andre insekter, der flyver rundt om natten, og derfor udsender den duft om natten, men sparer på den om dagen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvornår er det farligt at spise kartofler?

Nicotiana har desuden meget lange blomster, som bier ikke kan komme til, så den kan kun bestøves af insekter med lange tunger, som natsværmere har.

Kaprifolium-blomster er som regel lukkede om dagen og åbner sig i løbet af aftenen, når det ser ud til, at nogle bier kan tænkes at besøge dem, da deres blomsterstruktur tillader bestøvning af bier såvel som natsværmere.

Kaprifolium (Lonicera) kan være meget parfumerede om natten, og man kunne antage, at den har tilpasset sig bestøvning af nat-insekter. Alligevel bliver den, i modsætning til Nicotiana, også besøgt af bier om dagen.

Derfor kunne man forestille sig, at den forsøger at sprede sine chancer for bestøvning ud over døgnet ved at lade bier besøge om dagen, men samtidig om natten bruge duft på at tiltrække natsværmere som den foretrukne bestøver.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan jeg undgå løse hunde ved at tisse i min have?

Studier ser ud til at bekræfte dette – bestøvning af kaprifolium af natsværmere er blevet rapporteret som væsentligt mere effektiv end dagbestøvning af bier. Måske skyldes det, at bier, i modsætning til natsværmere, fjerner meget pollen – omkring ti gange så meget som sværmer-slægten duehaler – for at fodre ungerne, viser et studie af japansk kaprifolie.

Der har været spekuleret i, at natsværmere og andre natbestøvere tillader planterne at reproducere sig ved hjælp af mindre pollen. Ligesom duft er pollen dyrt for planten at lave, og hvis planter kan formere sig succesrigt med mindre pollen, kan det være en fordel. Der er dog ikke nogen egentlige beviser for denne påstand.

Blomsterne er hvide indeni, når de åbner sig, hvilket måske er det mest synlige for natinsekter, men de bliver gule med alderen. Gule blomster er til gengæld attraktive for insekter, der flyver om dagen.

Derfor kan det være, at ubestøvede blomster er mere attraktive om dagen for dagsinsekter, da nogen bestøvning er bedre end ingen, hvis natsværmerne ikke gør det godt nok. Bestøvede blomster bliver mørkere og dermed uattraktive for insekter.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bestøvede blomster bliver mørkere og dermed uattraktive for insekter.

Der kan man bare se. Det problem har insekter også.

  • 1
  • 0

Dertil kommer så et andet fænomen. Når synssansen svækkes (ved mørke) forstærkes de andre sanser herunder lugtesansen

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten