Spørg Scientariet: Hvorfor er dej nemmere at vaske af i koldt vand?

Illustration: ungvar/Bigstock

Vores læser Ebbe Børgesen spørger:

Hvorfor er det lettere at rengøre gluten-rester af et fad med koldt vand i stedet for varmt vand?

Desuden spørger Jens C. Borg Jensen:

Hvorfor et det nemmest at rense honning af ved brug af koldt vand og ikke varmt vand?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor og hvordan strækker man gluten i brøddej?

Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik ved Københavns Universitet, svarer:

Jeg går ud fra, at spørgsmålet refererer til rester af dej i et fad, dvs. at der har indgået mel, som både indeholder proteiner og stivelse.

Gluten består af proteinerne gliadin og glutenin, som er uopløselige i vand, og derfor kan vaskes ud af dejen i koldt vand, uden at de folder sig ud.

Proteinerne vil derimod folde sig ud, når varmet er varmt, hvilket bevirker, at de hænger bedre fast på overflader (dejfadet).

Desuden kvælder stivelsen op i varmt vand, hvilket også kan medvirke til, at der er sværere at skylle dejresterne af i varmt vand.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan babyer ikke tåle honning?

Hvad angår honningen, mener vi her, at det burde være omvendt.

Det er nemmere at opløse honning i varmt vand, fordi sukkerstofferne glukose og fruktose i honningen er mere opløselige, når vandet er varmt.

Der kan selvfølgelig være forskel på, hvor godt tingene hænger fast afhængig af overfladen. Der kan muligvis være materialer, som honningen hænger bedre fast i end andre.

Nu skriver du ’rense honningen af’, hvilket kunne hentyde til, at der var tale om en plet på tøjet. Nogle tekstiler tåler ikke for varmt vand, så måske kan der ligge en udfordring der. Det fremgår dog ikke klart af spørgsmålet.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.