Vores læser Lene Henriksen har spurgt:
Hvorfor dannes der flere bakterier i plastbrusere end i metalbrusere?
Danner plast i øvrigt grobund for flere bakterier end metaller, keramik, porcelæn og glas i forbindelse med opbevaring af fødevarer eller generel brug af dentalmaterialer?
Rikke Louise Meyer, lektor på iNano og Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, svarer:
Mange bakterier er gode til at hæfte sig til overflader og danne det, som hedder en biofilm. Det er det slimede lag, man finder på indersiden af slangen til bruseren og skal ikke forveksles med de hårde kalkudfældninger, man også ser på f.eks. brusehovedet.
Mængden af bakterie-biofilm, som dannes i brusehovedet, afhænger af, hvor egnet materialet er, til at bakterierne kan hæfte sig fast, og om de har noget at leve af.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor må man ikke bruge vand fra den varme hane til madlavning?
Nogle metaller – f.eks. kobber – er giftige for bakterier. Selv om en overflade ikke direkte er giftig, har dens fysiske og kemiske egenskaber også indflydelse på, hvor let der dannes biofilm.
F.eks. ser man typisk, at jo mere ru en overflade er, desto lettere hæfter bakterierne fast. I mange industrielle sammenhænge er gummipakninger i rørsamlinger derfor et ømt punkt i forhold til biofilmdannelse, så det overrasker mig ikke, at et brusehoved af plast også er velegnet for biofilmdannelse.
Når man overvejer materialevalg ift. hygiejne, ser man primært på ruhed og på, hvor lette de er at gøre rene. Hårde, glatte overflader holdes nemmest rene, og derfor er de et godt valg, når hygiejnen skal være høj. Det vil sige: Ja, glas og porcelæn er bedre end plast.
Når man opbevarer fødevarer hjemme, vil jeg dog mene, at materialevalget er mindre vigtigt, da opbevaringstiden er kort, og beholderen rengøres efter brug. Det vil sige, at der er ikke risiko for at overføre bakterier fra fødevare til fødevare på samme måde som i et produktionsanlæg, hvor tusindvis af produkter passerer anlægget i løbet af en dag.
I hjemmet er det vigtigere at holde fokus på, hvordan man håndterer råvarerne (som kan være kilde til kontaminering), at der anvendes korrekt temperatur under tilberedning og den efterfølgende opbevaring.
