Spørg Scientariet: Hvorfor begynder syntetisk tøj så hurtigt at lugte?

Illustration: volkovslava/Bigstock

Vores læser Bo Bengtson spørger:

Hvorfor lugter syntetisk tøj efter kort tids brug?

Anton A. A. Smith, postdoc i polymerkemi på Stanford University, svarer:

Den grimme lugt af sved i tøj opstår, når vores naturlige fauna af bakterier på huden nedbryder stoffer, vi udskiller fra huden og i vores sved.

Der er altså to ting, der afgør, hvilken lugt man får ved træning: kompositionen af kemikalier, vi udskiller, og sammensætningen af bakterier på vores hud. Begge dele varierer fra person til person.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan parfume skade centralnervesystemet?

Vi skal overordnet være taknemmelige for vores hudbakterier, selvom de lugter surt. De skaber netop et surt miljø, som er med til at holde væksten af sygdomsfremkaldende bakterier nede. Det er også derfor, vi bruger dem, når vi konserverer fødevarer med bakteriekulturer og lader dem fermentere. Det kan endda ende med, at man associerer lugten af sure tæer med god ost.

Aromakemi er en overordentlig kompliceret videnskab, og om et kemikalie lugter eller dufter, er afhængig af næsen, der lugter, hvilke kemikalier der ellers er til stede i lugten, samt kontekst for oplevelsen.

Parmesanost, opkast og lugten af sure tæer har mange af de samme kemiske forbindelser, men om det er en god eller dårlig lugt, er afhængig af den, der har snuden fremme. Derudover kan meget små variationer i kompositionen af kemikalier gøre en enorm forskel.

Så hvorfor syntetisk sportstøj lugter hurtigere og grimmere efter træning, er et kompliceret spørgsmål at svare på, men der er et kvalificeret bud på det i den videnskabelige litteratur.

En gruppe belgiske og hollandske forskere undersøgte sagen i 2014 og kom frem til, at bakterien micrococcus var dominerende i T-shirts af polyester efter en træningstime, mens stafylokokker fandtes i rigt omfang i både polyester og bomuld. Dette kan føre til forskellige lugte.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad lugter der af i Harald Nyborg?

Desuden, understreger forskerne, hænger bakterierne bedre fast i bomuld, og det betyder, at bakterierne i højere grad bliver holdt fast i materialet og ikke i samme grad som på syntetiske materialer afgives til omgivelserne.

Lugten af sved i syntetisk tøj har derfor alt at gøre med bakterier. Vi har mange forskellige slags bakterier på huden i forskellige antal, men sammensætningen af bakterier ændres, når de vokser i syntetiske materialer frem for i bomuld.

Når bakterierne kommer med sveden ud i tøjet, har de andre vækstbetingelser end dem, huden giver dem.

Syntestiske materialer favoriserer væksten af nogle andre typer bakterier end dem, der ellers er dominerende på huden. Og en anden komposition af bakterier skaber en anden lugt.

Syntetiske materialer har mange fordele. Syntetisk træningstøj er oftest svedtransporterende, tørrer hurtigt, er let og samtidig meget slidstærkt. Lugten er et problem, der er svært at løse uden samtidig at ændre ved disse egenskaber.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi har et renheds- og lugthysteri i vor tid. Jeg sætter pris på at man kan lugte andre mennesker. Med måde:-)

Mine syntetiske t-shirts skal vaskes hver dag. Min skovmandsskjorte derimod kan jeg have på i ugevis. Uld, der indeholder lanolin, bruges også til spædbørn fordi det ikke skal vaskes.

Vi kan spare miljøet for nogle tøjvaske!

  • 9
  • 1

I dag vasker man med kemi ved lave temperaturer. Men bakterierne dør ikke, som da man vaskede med 60C celsius og håndklæder, undertøj, viskestykker og karkklude ved 90C celsius.

Hvilket nok også er grunden til, at flere hoteller i vore dage døjer med væglus og andre sovekammerater, der elsker sengelinned og lave vasketemperaturer.

  • 2
  • 0

Som der står i artiklen transporteres sved hurtigt igennem sportstøj af polyester. Dvs fugten og duften bliver mere intens i forhold til en bluse af bomuld.

Når bomuldsblusen/ skovmandsskjorten tørrer afgives duftene langsommere.

Og, ja vi har alle forskellige dufte.

  • 1
  • 0

Eller bare en skefuld Vanish i maskinen sammen med sæben.

Virker fortrinligt og er vist svanemærket.

  • 0
  • 1

Vanish er et iltende blegemiddel, så det godt til at fjerne pletter.

Og, ja "Rodalon" sælges til sportstøj! Som uvildig rengøringsekspert fraråder jeg at anvende "Rodalonvask" på tekstiler, der kommer tæt på kroppen.

Som en del af vores immunforsvar har vi jo millioner af gode bakterier på kroppen, som holder os sunde. "Rodalon" består af kvartanære ammoniumforbindelser, som hverken godt for kroppen eller for det vandlige miljø.

  • 2
  • 1

Du er helt galt på den mht. Vanish. Der findes mig bekendt ikke et mere effektivt produkt til eliminering af bakteriestank i sportstøj.

De sælger en variant specielt til dette formål, men det almindelige pulver virker lige så godt - er min erfaring.

Hvis du er i tvivl: Prøv det. Det er genialt.

  • 0
  • 0

Desuden, understreger forskerne, hænger bakterierne bedre fast i bomuld, og det betyder, at bakterierne i højere grad bliver holdt fast i materialet og ikke i samme grad som på syntetiske materialer afgives til omgivelserne. <<

Svareren kunne vel have droppet 'Desuden' her, for det reelle svar er vel netop at de syntetiske stoffer ikke har den samme porøsitet som naturstofferne!

John Larsson

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten