Spørg Scientariet: Hvordan tåler maven citrusfrugter?

3. november 2016 kl. 08:54
En læser undrer sig over, at vi kan spise citroner og appelsiner, når vi ikke kan tåle stærkt syreholdige kemikalier. Lektor på Institut for Fødevarevidenskab svarer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Anne Uldahl har spurgt:

Jeg ved, at jeg i gymnasietiden stillede følgende spørgsmål til min kemilærer, men fik aldrig et tilfredsstillende svar: Vi ved jo alle sammen, at kemikalier, specielt i den lave og høje ende af pH-skalaen, ikke er sunde at indtage, men hvordan kan det så være, at vi godt kan spise citrusfrugter (f.eks. appelsiner, citroner og lime), som alle ligger på 1-2 i pH - uden at tage skade?

Karsten Olsen, lektor på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, svarer:

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor er frugt sundt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som oftest er syreholdige fødevarer ikke noget problem, da mavesyren i sig selv har en så lav pH-værdi, at citroner og lime med en pH-værdi på omkring 2 ikke gør skade.

I store mængder vil det ikke være sundt for tandemaljen, som vil blive angrebet og give en ru overflade på tænderne. Indtag af store mængder citroner kan resultere i sure opstød, men de går normalt hurtigt over for raske personer, og ellers spiser nogle folk en syreneutraliserende tablet. Man kan også vælge at drikke noget mælk, som har nogenlunde tilsvarende virkning, men har man tendens til mavesår, skal man nok helt undgå juice for ikke at udfordre den i forvejen provokerede mave.

Men ellers sker der det, at når vi synker de sure fødevarer, kommer de ned i en mavesæk, hvor pH-værdien er endnu lavere (ca. pH 1). Her bliver de først fordøjet af mavesyre (HCl – saltsyre) indeholdende enzymet pepsin, som nedbryder proteinerne til mindre peptider. Efterfølgende (1-2 timer) passerer denne flydende masse ført videre til tolvfingertarmen, hvor pancreatin (fungerer ved pH ca. 7) og andre enzymer fordøjer opløsningen af fødevarerne yderligere.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor modner kiwier i en bakke ikke samtidig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er rigtigt, at nogle syreholdige kemikalier ikke er sunde at indtage, men det har som oftest intet med selve syreindholdet at gøre. F.eks. er saltsyre ikke så slemt som f.eks. salpetersyre eller svovlsyre. Dette skyldes, at saltsyre i en balanceret koncentration minder om den syre, vi har i mavesækken i forvejen, mens de to sidstnævnte er oxiderende og kemisk vil reagere med det væv, de kommer i kontakt med.

Det er derfor de kemiske reaktioner, som salpetersyre og svovlsyre i koncentrerede mængder kan forårsage, der gør disse syrer skadelige og ikke det, at de er syrer i sig selv.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor ændrer frugt smag og farve efter stød?

Derimod kan maven få det meget værre med stærke baser. Generelt kan vi sige, at vi ikke spiser fødevarer med en pH højere end 8 (gamle æg kan godt have en æggehvide, som er op til pH 9, men jeg ville dog ikke spise dem pga. udskillelse af svovlholdige forbindelser, der forringer smag og aroma betydeligt).

Hvis man drikker eller spiser meget basiske fødevarer (pH > 10), vil proteinerne i munden og spiserøret blive nedbrudt over længere tid, ligesom at mavesyren i maven vil blive neutraliseret (ved store mængder), hvilket vil forstyrre fordøjelsen af vores fødevarer, da enzymet pepsin i mavesækken kun arbejder ved lave pH-værdier.

Eksempler med flasker, som har passeret kvalitetskontrollen i fødevareindustrien og har indeholdt basisk rensevæske efter tapning, er skræmmende. De ætser simpelthen svælg og spiserør.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger