Spørg Scientariet: Hvordan opbevarede man æg i gamle dage?

23. november 2015 kl. 15:5910
Spørg Scientariet: Hvordan opbevarede man æg i gamle dage?
Illustration: Stockxchange.
En læser vil gerne vide, hvad man gjorde med æg før køleskabets tid. Leif Skibsted fra Københavns Universitet svarer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Rikke Mortensen har spurgt:

Jeg arbejder på et dagcenter for ældre mennesker, og snakken er faldet på hvordan man i gamle dage opbevarede æg? Altså hvordan opbevarede man æg før køleskabets tid?

Leif Skibsted, professor i fødevarekemi ved Københavns Universitet, svarer:

Før i tiden var æg en sæsonvare. Hønsene begyndte at lægge æg som andre fugle i foråret, når dagen blev længere. Æglægningen fortsatte sommeren over for at klinge af i efteråret. Det var dog muligt at gemme hele æg til vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I vores del af verden var opbevaring i vandglas almindeligt for hundrede år siden. Vandglas, der er en tyktflydende og stærkt basisk opløsning af natriumsilikat i vand, hæmmer bakteriernes vækst. Nedsænkes hele æg i vandglas, der kunne købes på apoteket eller hos materialisten, lukkes skallens porer af kiselsyre, og luftens ilt og bakterier udelukkes fra hvide og blomme.

Læs også: Spørg Læserne: Hvorfor stiger boblerne kun op omkring det kogende æg?

Æg blev i gamle dage opbevaret i vandglas, som kunne købes på apoteket. Illustration: Stockxchange.

Samme effekt blev opnået ved opbevaring af æg i vandig calciumhydroxid, 'læsket kalk', der også er basisk og lukker æggets porer ved dannelse af calciumcarbonat.

I andre lande blev æg overtrukket med mudder, og især de kinesiske andeæg konserveret på denne måde er berømte, også for hvidens og blommens maleriske farveskifte og for æggenes markante smag og lugt. Æg blev også konserveret ved saltning i mættet saltlage, hvorfra salt trænger gennem skallen ind i hvide og blomme. I æggelikør, som især kendes fra Holland, virker alkoholen konserverende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I vor tids industrielle landbrug producerer høns æg året rundt, da hønernes årsrytme nulstilles blandt andet gennem regulering af belysning. Danskere undrer sig ofte over at se æg uden for køledisken i dagligvareforretninger i andre lande selv under varmere klimaforhold.

Intakte æg er dog mere holdbare og robuste end mange tror, men man har i Danmark valgt at være på den sikre side på grund af risikoen for alvorlig madforgiftning fra bakterielt inficerede æg.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. november 2015 kl. 10:56

Djursing, det er korrekt. Det skyldes at æggeblommen indeholder nogle stoffer, der beskytter mod bakterieangreb, der kan ske gennem den porøse skal. Derfor skal æggebakken vendes dagligt.

6
24. november 2015 kl. 09:28

Min erindring om min mormors start på dagen understøtter det med at vende æg. Jeg lå i smørhullet mellem min mormor og morfar ved besøg på det der i 1950'rne var et traditionelt landbrug i Danmark med daglig mælkeaftentning osv. Min mormor vågnede først, gik i køkkenet og fik komfuret igang ved at rode i de sidste gløder, tage nogle jernringe af og sætte vand over. SÅ gik hun ind i soveværelset igen og tog alle de 30x30 æggekasser op af æggekassen (tilhørte en æggeleverandør?) og vendte så alle æggene et efter et, før de igen efterhånden kom ned i trækassen.

Det med vandglas har jeg læst om og fundet instrukser til husmoren om at gøre sådan i 1950rne/1960'rne. Det undrer mig at man ikke bare gjorde som min mormor

5
24. november 2015 kl. 09:12

Nej, seriøst, så er jeg så gammel, at jeg uden videre kan give Ole Boye ret så langt som, at da jeg var barn ude på Lars Tyndskids mark, så blev æg ikke hentet fra æg producenterne oftere end aller højest en gang om ugen. Og i den tid der gik fra de havde forladt hønen, til de blev hentet, blev de ikke sat på køl.

Og hvis man har hentet æg i den lokale biks under ferier i de varme lande, så står æg også fremme på disken sammen med andet konserves. Et æg skal være ret bedaget før det bliver ubrugeligt. Og ubrugeligheds testen foretages med næsen.

Hvis jeg skal komme med et ukvalificeret gæt på, hvorfor man i Danmark stadig kræver æg opbevaret på køl, så kunne det vel være et levn fra dengang salmonella var udbredt i forbindelse med æg. Og her er det vigtigt, at påpege, at denne bakterie befandt sig uden på skallen, og altså ikke inde i ægget.

Men mange gamle (nærmest overtroiske) husråd har visse steder overlevet til i dag. F.eks. vil jeg ikke være lang tid om at opdrive en (vis) person, som til sit endeligt vil påstå, at brød skal opbevares i køleskab for ikke at mugne. Og at argumentere, at kølighed, fugt og mørke netop er guf for mug, det bider ikke på overtroen.

4
23. november 2015 kl. 20:32

Æg kan holde sig i ca 60 dage uden at være på køl. her er et par gode råd, det sidste skal man nok holde sig fra. Man kan se på et æg om det er råddent man holder det op mod en lampe kommer der lys igennem ægget ca samme farve som blommen men lidt svagt er ægget friskt, kommer der ikke noget lys igennem er det råddent, det rådne kan man også slå ud det stinker helt ekstremt. Det er meget nemt at få et æg til at rådne man lægger det i vand i ca 10min, der efter på køl i en uge.Man kan så slå ægget ud og konstatere hvor slemt det sinker

3
Journalist -
23. november 2015 kl. 20:07
Journalist

Æg går først i forrådnelse i det øjeblik, at blommen rammer skallen. Så´en siges det ihvertfald i Panama. Og det er derfor et kendt trick blandt langturssejlere, at vende æggebakkerne med et par dages mellemrum, hvis man sejler over lange afstande. Jeg gjorde det selv på en 25 dages tur fra Galapagos til Marquesesøerne i en meget varm stålbåd, og æggene rådnede aldrig. Hviden skulle langsomt blive mere flydende, og derfor skal de vendes oftere til sidst. Jeg har aldrig tjekket påstanden - som dog også stod i bøger med opbevaringsråd til sejlere - men blot konstateret, at det så ud til at virke.

2
23. november 2015 kl. 19:55

...det er en eller anden dansk vildfarelse. I Tyskland, Schweiz, Polen (bare lige for at tage de lande jeg har været i i år) ligger æg slet ikke i køleskab i butikkerne.

1
23. november 2015 kl. 17:29

Jeg har hørt at man kan have æg liggende i op til 60 dage, inden det sættes i rugemaskinen og stadig få kylling ud af ægget. Selvfølgelig med meget lille klækningsprocent, men det fortæller da noget om æggets holdbarhed.