Spørg Scientariet: Hvordan måler man længden af et lyn?

8. oktober 2016 kl. 10:001
Spørg Scientariet: Hvordan måler man længden af et lyn?
Et par læsere vil gerne vide, hvordan man kan måle længden af et mange kilometer langt lyn. Illustration: Minerva Studio / Bigstock.
Et par læsere undrer sig over, hvordan forskerne for nylig kunne måle et lyn på 321 km. Hvordan gør de det? Det svarer chefkonsulent fra DTU Space på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Bente Gauguin har spurgt:

Hvordan kan man måle længden af et lyn? Jeg undrede mig, da jeg for nylig læste, at man havde målt et lyn til at være ca. 320 km langt. Man skal være hurtig med målebåndet.

Ib Jørgensen spurgte samtidig:

For et par dage siden skrev aviserne, at man havde målt verdens længste lyn på flere hundrede kilometer. Hvordan måler man sådan noget?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor høster man ikke energi fra lynnedslag i havet?

Torsten Neubert, chefkonsulent i astrofysik på DTU Space, svarer:

Illustration af målinger fra LMA: Lightning Mapping Array. Hver sort plet er et af de skridt, der omtales i artiklen. Følger man dem fra lynets udspring, kan man regne ud, hvor langt lynet er. En længdegrad er ca. 100 km. Illustration: LMA.

Der er to måder at måle længden af et lyn på. Den ene er fotografisk, for eksempel med video eller et helt åbentstående kamera, og den anden er med elektromagnetiske sensorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når lyn udbreder sig, sker det i små skridt, som bærer strømmen med sig. Lynet er derfor som en antenne, der udsender elektromagnetisk stråling, hver gang den tager et nyt skridt. Disse kan måles med et netværk af antenner, som samtidig har en meget nøjagtig måling af tidspunktet, signalerne ankommer til antennerne på.

Læs også: Spørg Scientariet: Bevæger lyn sig virkelig langs overfladen af havet?

Hvis der er antenner nok fordelt rundt om lynet, kan man regne ud (triangulere), hvorfra signalerne fra hvert lille skridt kommer. Der kan være hundreder af skridt i et lyn, og for hvert skridt har man måling af dets længdegrad, breddegrad og højde over jordoverfladen. Lægger man alle disse målinger sammen efter hinanden, kan man se og måle, hvordan lynet udbreder sig.

Det var sådan, det lange lyn på 321 km blev målt i delstaten Oklahoma i USA. Europa har rekorden for det længst varende lyn på 7,74 sekunder, målt med samme metode.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. oktober 2016 kl. 01:49

Metoden er måske lidt usikker, da flere lyn kan udløses næsten samtidigt over så stor afstand. Det må være svært at afgøre at det er det samme lyn. Fra Colorado findes et eksempel, hvor en person blev ramt, og jeg tror det blev vurderet til over 30km, og det var det eneste fra en tordensky på den anden side af et bjerg.