Spørg Scientariet: Hvordan lugter der på rumstationen?

Hvad kunne Andreas Mogensen lugte ombord på ISS? Illustration: ESA/Nasa

Vores læser Claus Jensen spørger:

Hvordan lugter der på rumstationen? Har astronauterne samme lugtesans og smagssans som på Jorden?

Andreas Mogensen, astronaut hos ESA og første dansker på ISS, svarer:

Mit hoved føltes lidt tilstoppet under hele missionen om bord på rumstationen. Det var som om, jeg havde en meget let forkølelse.

Det er svært at sige, om lugte- og spisesansen ændrer sig, eller om det bare er maden, der er lidt kedelig.

Læs også: Astro-Andreas om rumtur: 'Jeg tager aldrig i rummet igen uden en god bog'

Jeg har dog også hørt, at flypassagerer oplever en ændret smagssans, blandt andet derfor så mange drikker bloody mary, når de flyver ...

Den eneste stærke lugt, jeg lagde mærke til, var lugten af brændt metal, hver gang en luge til rummet blev åbnet.

Det skete, da vi åbnede lugen mellem Soyuz og rumstationen, og igen da vi åbnede lugen til den lille luftsluse i det japanske laboratorium Kibo. Det siges, at metal får en brændt lugt, når det er i vakuum.

Peter Norsk, rumlæge hos Nasa, supplerer:

Astronauter har gentagne gange siden de første rummissioner klaget over, at lugt og smag er svækket i rummet.

Læs også: Mød hele holdet: Seks ud af ni beboere på ISS er ingeniører

Det har været teorien, at blod- og væskeskiftet til den øvre del af kroppen og dermed hovedet, fordi tyngdestresset er forsvundet i vægtløshed, fører til opsvulmede slimhinder i næse og bihuler og således nedsætter lugte- og smagssansen. Det samme sker, når man er forkølet, som Andreas beskriver.

Imidlertid har man ikke kunne se det samme ske, når man undersøger sengeliggende forsøgspersoner, som ligger i sengen med hovedet sænket let nedad for dermed at efterligne vægtløshedens virkninger.

Nogle få systematiske forsøg i rummet har vist, at lugte- og smagssansen er lidt svækket for nogle, men ikke alle lugte eller fødevarer.

Derfor er konklusionen på nuværende tidspunkt, at lugte- og smagssansen er noget svækket, men at der er meget store individuelle forskelle.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan ikke vide hvad spørgeren ville vide.

Det er nærliggende at tro, om spørgsmålet også gælder "hørm" - altså om luftsystemet i rumstationen han fjerne andre gasser og lugtstoffer end de livstruende (CO2).

P.S.: Det er nærliggende at søge svar fra USA, hvor atom-ubåde sejler neddykket i lang tid ? Det må på de fleste punkter være helt analogt - og uden bivirkningen fra manglende tyngdekraft.

 • 4
 • 0

Jeg er enig med Jan Heisterberg! Det er muligt at spørgeren interesserer sig for hvordan lugt- og smagssanserne påvirkes af vægtløsheden, men det interessante er jo hvordan mennesket selv påvirker muligheden for lange rumrejser. Der er naturligvis mange andre problemer, også rent eksistensielle problemer, ved lange rumrejser, men yderst set er det nok mikrober og andet biologisk liv som er forbundet med mennesket, som sætter grænsen for rumrejsers længde. I den gamle "Klodernes kamp" fra 1898 (af H. G. Wells) var det det mikroberne her på jorden som til sidst gjorde det af med de ubudne gæster, men de vil ifølge min mening også gøre det umuligt at permanent kolonisere andre steder i rummet, også inden for vores eget solsystem!

John Larsson

 • 0
 • 0

Det Jeg særligt husker fra A.M.s tilbagekomst, var 'at der stinker' på rumstationen. Det kommer man nok ikke helt udenom hvis man vil besøge en rumstation.

 • 0
 • 0

"Det siges, at metal får en brændt lugt, når det er i vakuum." Mon ikke nærmere det er den hårde stråling metallerne udsættes for i rummet der resulterer i den "brændte lugt"?

 • 0
 • 0

Når jeg var feriedreng på min morfars præstegård var lugtene fra møddingen, grise, heste og kostalden ret voldsomme. Men efter få dage reagerede jeg ikke på dem overhovedet, men her 65 år efter kan jeg sagtens erindre dem. Så når jeg møder dem, kan jeg klart skelne mellem lugte fra heste, køer og svin.

Ligesådan havde jeg det på slagterier, mejerier og bryggerier, lugtene var i begyndelsen overvældende , men aftog i styrke.

Men en ting kan jeg stadigt ikke forlige mig med og det er lugten af terpentin og dieselolie.

Jeg vil antage at ved ankomsten til rumstationen er der lugte man skal vænne sig til men som aftager i styrke over tid.

 • 0
 • 1

Min første tanke var hvordan 'brændt metal' egentlig lugter! Jeg har arbejdet med nogle smeltede metaller op til ca 1500 C (støbejern + legeringer), og rigtig mange andre metaller og metallegeringer, som har været opvarmet til 700-800 C, men jeg har aldrig bemærket en særlig metallugt!

Mit bud går mere på luftrensningsanlægget, hvor man vel kan formode at det kommer i en eller anden 'mode', lige efter at luft fra luftslusen igen skal blandes med 'systemluften'!

John Larsson

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten