Spørg Scientariet: Hvordan isolerer og ventilerer jeg min krybekælder korrekt?

13. september 2017 kl. 09:514
Spørg Scientariet: Hvordan isolerer og ventilerer jeg min krybekælder korrekt?
Illustration: Q-bot.
En læser vil gerne modernisere sin krybekælder, men er usikker på, om man både kan tætne og holde godt indeklima på samme tid. Det svarer Bolius på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Philippe Jacobsen spørger:

Jeg har sat mig for at modernisere min krybekælder, idet vores eksisterende fjernvarmeanlæg skal udskiftes.

Det nye anlæg vil ikke afgive nær så meget ’spildvarme’, og jeg er derfor stødt på følgende paradoks: På den ene side skal man spare på energien og sørge for at lukke kuldebroer og utætheder samt gå væsentligt op i isoleringstykkelse. På den anden side er indeklima og ventilation vigtigt, og man skal stort set gennemhulle sin fundament med udluftningsriste!

Findes der en løsning, som tilgodeser begge funktionskrav? Jeg har jo ikke mulighed for ligesom i huset at åbne et vindue eller dør på vid gab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Skal jeg være bange for radon i min kælder?

Morten K. Mathiasen, bygningsingeniør M.IDA. fra byggesagkyndig.nu og ekspert i ’Spørg Bolius’, svarer:

Krybekældre er en lidt kompleks ting, og mange af ’os’ vil helst sige, at man skal holde sig fra at ændre og efterisolere på disse.

En efterisolering ændrer markant forholdene i en krybekælder, og ofte til det værre. Der er så også stor forskel på krybekældre, og derfor er det simpelthen nødvendigt at vurdere det fra sag til sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis kælderen generelt er tør og fin hele året, så kan man sagtens efterisolere og kun sørge for en smule mere ventilation. For når en kælder efterisoleres, kan det rent faktisk være udeluften og sommerkondens, som bliver det største problem. Og så er der visse studier fra Sverige, der konkluderer, at man skal ventilere mindre!

Men hvis kælderen er mere eller mindre kronisk fugtig, primært fra jorden og bunden, samt fundamenter mv., så er det ofte en katastrofe at efterisolere uden at lave markant mere ventilation.

Læs også: Spørg Læserne: Hvordan sparer jeg bedst på gassen?

Man taler minimum om en fordobling af ventilationsarealet, eller 1:50. Og ja, så taler vi nærmest om at bo på pæle. Og så forsvinder fornuften i det tiltag.

Den bedste og mest sikre løsning er nu en gang at nedlægge krybekælderen og lave et støbt og velisoleret terrændæk.

Mht. varmekrybekælderen og mindre ventilation, så er man jo ude i at isolere bunden af krybekælderen samt siderne. Og så selvsagt også opad mod selve stuegulvet, hvor der også skal være lufttæt. Denne type krybekælder er en energimæssig forbedring og kræver mindre ventilation.

Men er det realistisk og praktisk muligt? Husk arbejdsmiljøreglerne, der beskriver, at der minimum skal være 60 cm frirum. Og er der mellem 60-90 cm, må der højest arbejdes et par timer derinde ad gangen!

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. september 2017 kl. 23:23

Vi har ca. 90 cm. krybekælder, hvor jeg i 1980 fjernede gulv og bjælker, som var rådne i enderne. Derefter støbte jeg 8 cm beton på plastik på jorden. Det nye trægulv blev lagt på 30 cm. glasuld på et diffusions åbent plastiklag. Med en varmepumpe hentede jeg varmen fra krybekælderen, og det kom til at fungere fint i flere år, idet jeg havde stoppet ventilations åbningerne til, så der ikke kom fugt ind udefra. Derved kunne krybekælderen holdes tør. Eneste ulempe er, at der bliver fugtig i krybekælderen om sommeren, fordi fundamentet er fugtigt. Betonlaget på dampspærren udsættes for sommerkondens, og lugter derfor af kælder. Den bedste løsning tror jeg, er som foreslået overfor, at nedlægge krybekælderen og lave et velisoleret terrændæk. Derved undgår man også, at fugten og kulden trækkes op ved skillevæggene.

3
13. september 2017 kl. 18:55

Der udveksles øjensynlig megen uvidenhed og gives dårlige råd.

Jeg tror det rigtigste råd var, at en ændring af en god, eksisterende, løsning er tvivlsom.

Nu vil skader ikke optræde momentant, så hvor for ikke måle her-og-nu situationen ?

Det er muligt for få tusinde kroner, sikkert under to, at lave en måling med med 10-15 målepunkter og tilhørende logning. Microcomputere fås for få hundrede kroner, og sensorer for temperatur og fugtighed kan daisy-chaines. Kan måske ikke købes off-the-shelf, men mon ikke en kreativ pensionist kan sætte det sammen ? Så kan man tilføre energi og opretholde den temperatur og ventilation som er nødvendig for en passende, ikke kondenserende, temperatur jfr. tabellerne.

2
13. september 2017 kl. 13:29

Groft sagt, kan man sige at det ideelle er at lufttemperaturen er den samme i krypekælderen, som ude. Her i Sverige løser man det ved at isolere under huset OG på jorden, samt sørger for en vis udskiftning af luft.

På den måde undgår man kondens om sommeren samt kolde fødder om vinteren. Som det også er nævnt, skal man sikre at der ikke trænger fugt fra jorden op i konstruktionen. Det har man lært den hårde vej her med en del huse, som blev bygget i 70erne (eller 80erne).

Et ideelt materiale når det gælder varmeisolering og fugt er f.eks. Isodrän (der findes andre konkurrenter også). Jeg ved ikke om man kan få det i Danmark. Det er ikke så billigt som PS, men det fungerer langt bedre, når man tænker på temperaturer og fugt i sammenhæng.

1
13. september 2017 kl. 12:59

Hej Philippe

Du kan med fordel hente inspiration hos videncenter for energibesparelser: https://www.byggeriogenergi.dk/energiloesninger/?isRequest=true&cl1=1390&cl2=1394&cl3=1404

Hvis du ikke vil nedlægge krybekælderen, og det er træbjælkelag, vil jeg foreslå som det første at du undersøger om bjælkeenderne er rådne. De ligger tit af i nogle udsparinger i soklen, og hvis der ikke er murpap under, kan de have trukket fugt igennem mange år. Og så er der nok ingen vej uden om.