Spørg Scientariet: Hvordan isolerer og ventilerer jeg min krybekælder korrekt?
Vores læser Philippe Jacobsen spørger:
Jeg har sat mig for at modernisere min krybekælder, idet vores eksisterende fjernvarmeanlæg skal udskiftes.
Det nye anlæg vil ikke afgive nær så meget ’spildvarme’, og jeg er derfor stødt på følgende paradoks: På den ene side skal man spare på energien og sørge for at lukke kuldebroer og utætheder samt gå væsentligt op i isoleringstykkelse. På den anden side er indeklima og ventilation vigtigt, og man skal stort set gennemhulle sin fundament med udluftningsriste!
Findes der en løsning, som tilgodeser begge funktionskrav? Jeg har jo ikke mulighed for ligesom i huset at åbne et vindue eller dør på vid gab.
Læs også: Spørg Scientariet: Skal jeg være bange for radon i min kælder?
Morten K. Mathiasen, bygningsingeniør M.IDA. fra byggesagkyndig.nu og ekspert i ’Spørg Bolius’, svarer:
Krybekældre er en lidt kompleks ting, og mange af ’os’ vil helst sige, at man skal holde sig fra at ændre og efterisolere på disse.
En efterisolering ændrer markant forholdene i en krybekælder, og ofte til det værre. Der er så også stor forskel på krybekældre, og derfor er det simpelthen nødvendigt at vurdere det fra sag til sag.
Hvis kælderen generelt er tør og fin hele året, så kan man sagtens efterisolere og kun sørge for en smule mere ventilation. For når en kælder efterisoleres, kan det rent faktisk være udeluften og sommerkondens, som bliver det største problem. Og så er der visse studier fra Sverige, der konkluderer, at man skal ventilere mindre!
Men hvis kælderen er mere eller mindre kronisk fugtig, primært fra jorden og bunden, samt fundamenter mv., så er det ofte en katastrofe at efterisolere uden at lave markant mere ventilation.
Læs også: Spørg Læserne: Hvordan sparer jeg bedst på gassen?
Man taler minimum om en fordobling af ventilationsarealet, eller 1:50. Og ja, så taler vi nærmest om at bo på pæle. Og så forsvinder fornuften i det tiltag.
Den bedste og mest sikre løsning er nu en gang at nedlægge krybekælderen og lave et støbt og velisoleret terrændæk.
Mht. varmekrybekælderen og mindre ventilation, så er man jo ude i at isolere bunden af krybekælderen samt siderne. Og så selvsagt også opad mod selve stuegulvet, hvor der også skal være lufttæt. Denne type krybekælder er en energimæssig forbedring og kræver mindre ventilation.
Men er det realistisk og praktisk muligt? Husk arbejdsmiljøreglerne, der beskriver, at der minimum skal være 60 cm frirum. Og er der mellem 60-90 cm, må der højest arbejdes et par timer derinde ad gangen!
