Spørg Scientariet: Hvordan får man protoner til at støde sammen?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvordan får man protoner til at støde sammen?

Jesper Andersen spørger: Jeg ville gerne vide, hvordan man kan få protoner i Cerns LHC til at støde sammen. De løber rundt hver sin vej – hvordan styrer man det? Jeg ved godt, det er med magneter, men at de så kan ramme hinanden, kan jeg ikke helt forstå; de er jo ikke superstore partikler.

Jens Ramskov, Ingeniørens videnskabsjournalist, svarer:

Protonen er ganske rigtig en lille fætter med en diameter på lige under en femtometer (1 fm = 10-15 meter). Det er derfor ganske svært at få to protoner til at støde ind i hinanden, når de kommer fra to forskellige retninger.

Det bliver ikke lettere af, at protoner vil frastøde hinanden, da de har samme elektriske ladning. Derfor skyder man i LHC med spredehagl.

Man samler protoner i bundter bestående af ca. 100 milliarder protoner. Når to sådanne bundter sendes mod hinanden, vil de allerfleste protoner passere uhindret forbi hinanden.

Typisk opstår der kun 20 sammenstød. Da de store bundter af protoner støder sammen 40 millioner gange i sekundet, bliver det dog til 800 millioner direkte proton- proton-sammenstød hvert sekund.

Når protonbundterne kører rundt i acceleratoren, har de en længde på 30 cm og en diameter på ca. 1 mm. Med magneter sørger man for at reducere diameteren i kollionspunkterne til kun 16 mikrometer.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad der er så vigtigt og spændende ved Higgs partiklet.....eller gudepartiklet som nogen kalder det.

Hvad vil det betyde for vores forståelse at det bliver bevist at den eksistere?

  • 0
  • 0

Acceleratoren består af to superledende ringe, hvor energirige protoner cirkulerer i hver sin retning.

Der er ingen superledende ringe.

Protonerne cirkulerer i hver sin retning i to stort set lufttomme rør. Trykket er omkring 5 x 10E-14 bar.

Det er spolerne i bl.a. de 1232 afbøjningsmagneter, der er fremstillet af superledende materiale og nedkølet til 1,9 K (-271,25 °C) for at reducere den ohmske modstand. Strømstyrken i spolerne er 11.850 Ampere.

Komplet beskrivelse af LHC maskinen (Open access artikel)

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten