Spørg Scientariet: Hvordan dimensionerer man antallet af toiletter?

Vores læser Flemming Kaa Madsen har spurgt:

Køen på dametoilettet: Findes der undersøgelser, der fortæller noget om, hvordan toiletforhold i koncertsale, ved festivaler, i forsamlingshuse, på togstationer mv. skal dimensioneres?

Er der forskel på, hvor lang tid damer benytter toilettet i forhold til mænd? Og hvilke forhold spiller ind?

Der er altid kø ved dametoiletterne. Hvis man ser tegningerne over toiletterne, er dame- og herretoiletter ofte samme størrelse med den indretningsforskel, at der er et pissoir ved herrerne, hvor der hos damerne så typisk er to toiletter i stedet.

Det er hurtigere at træde af på naturens vegne ved et pissoir end i et toilet. Men findes der anden dokumentation end tommelfingerregler hos dem, der udlejer udstyr til festivaler?

Læs også: Kronik: Toiletter redder liv

Gry Kjær, projektleder hos arkitektfirmaet 3xn, som har tegnet det nye Royal Arena-koncerthus i København, svarer:

Vi har ikke lavet undersøgelser på tidsforbrug - men vi har benyttet BS-6465 tabel 7 som rettesnor, blot med dækning på ca. 80 procent, da man her ikke kun benytter toiletterne i pausen (som i en biograf).

Illustration: 3XN

Samtidig har vi i arenaen etableret ’swing-toilets’ for enkelte toiletkerner; det vil sige, at de midterste toiletter kan sektioneres fra og til og tilhøre enten herretoiletter eller dametoiletter alt efter arrangementstypen.

På tegningen til højre kan man se, at den midterste sektion med otte toiletter kan lukkes i enden (gul markering), så der enten er åbning mod/adgang for herrer – eller åbning mod/adgang for damer.

Læs også: Spændt for hårdt: 5.000 bolte udskiftet i kommende multiarena

Hvis det er et lille arrangement, og ikke alle toiletter er nødvendige, kan begge rullejalousier lukkes ned, så der ikke er adgang til midterzonen.

Vi har desuden spurgt Københavns Lufthavne, hvad deres oplevelser med toiletdimensioneringen er.

Her svarer Christina Okai Mejborn, der er master planner i CPH:

Ja, der findes undersøgelser, der fortæller om toiletforhold i forskellige typer bygninger og offentlige rum. I CPH har vi dog kun foretaget undersøgelser i lufthavnen, som bl.a. viser, at kvinder og ’long-haul’-passagerer bruger toiletterne mere end hhv. mænd og ’short-haul’.

Afgående passagerer bruger toiletterne mere om aftenen, og mindre om morgenen og eftermiddagen.

Læs også: Gigantudvidelse af CPH-lufthavn skaber 84.000 nye job

I CPH har vi helt specifikke udregningsmodeller for dimensionering af antallet af toiletter, ligesom vi løbende tænker over drift og vedligehold uden lukning af kernen.

Vi har eksempelvis et toiletkoncept for, hvordan vi bedst indretter toiletkerner såsom større kerner, der er indrettet, så de kan rengøres, uden at man lukker hele kernen, således at passagerer altid har adgang til toiletterne.

Grundlæggende spiller det ind, om man benytter et almindeligt toilet eller urinaler, men så nøjagtige er vi dog ikke gået til værks i vores undersøgelser.

I CPH har vi generelt et lige antal dametoiletter og herretoiletter (inklusive urinaler). Dette er grundet generel arealudnyttelse samt det demografiske miks af mænd og kvinder i lufthavnen.

For os er det naturligvis vigtigt at vide, om der er forskel på ankommende og afgående passagerer, og om der er forskel på folk, der flyver kort eller langt.

Læs også: Her er metoden, der kan afværge budgetoverskridelser – men Danmark siger nej tak

Vi lavede en undersøgelse i 2014, der bl.a. viste, at det blandt afgående passagerer blot var 28 pct., der ikke benyttede toiletterne overhovedet. For de ankommende var det tilsvarende 48 pct.

Blandt de afgående er det 57 pct., der benytter toiletterne én gang, mens der altså er godt 20 pct., der benytter et toilet to eller flere gange.

Mænd har i gennemsnit 0,86 toiletbesøg pr. ophold i lufthavnen (afgående passagerer), mens kvinder har 0,97 toiletbesøg. For short-haul er det 0,85, mens det for long-haul er 1,1

Som nævnt er der forskel på tidspunkter på dagen. I morgenpeak mellem 7-9 er der 0,71 toiletbesøg pr. passager, mens det i aftenpeaket mellem 18-21 er 1,03.

Læs også: Bill Gates hædrer toilettet, der laver afføring til brint

Vores undersøgelse viste også, at langt de fleste venter med at bruge toilettet, til de er ude ved gaten i de enkelte fingre. Under 10 af toiletbesøgene finder sted ’landside’, altså før security-tjekket, mens lidt over halvdelen sker i fingrene/ved gates.

For de ankommende passagerer er det dog over halvdelen af toiletbesøgene, der sker i ankomstområdet ved bagageudleveringen.

Disse oplysninger er meget konkrete i forhold til lufthavnen og CPH, som spørger jo ikke spurgte direkte til, men toiletforhold er afgørende for os.

Vi ved, at det har stor betydning for passagerernes tilfredshed, at toiletforholdene er i orden. Det betyder f.eks., at der skal være nok toiletter, de skal være lette at finde, og de skal være rene og pæne.

Se desuden, hvordan toiletforhold i lufthavne planlægges her:

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sidste år blev der også her i Ingeniøren omtalt et forskningsprojekt på CBS om kortlægning af festivalgæsternes adfærd på festivallen. Der må HELT SIKKERT være kommet nogle resulateter ud der også siger noget om netop tilskueres adfærd og brug af toiletter på en festival. Kunne I ikke supplere besvarelsen i artiklen med også at spørge professoren fra CBS? (Hans navn fremgik vist af den oprindelige artikel her i ing.dk)

 • 2
 • 0

En af de største fejl arkitekter begår, når det gælder toiletforhold i byggerier, hvor mange har deres gang, er at udstyre toiletkabinerne med håndvask og spejl. For det betyder, at efter at have besørget, så bruger (især) kvinder uforholdsmæssig megen tid ved spejlet, i stedet for straks at forlade kabinen, så nye kan komme til. Håndvaske (og spejle) skal placeres udenfor kabinerne på fællesarealet.

 • 5
 • 0

Det var vist også den konklusion de kom frem til i Musikhuset i Århus for en del år siden. Der var altid lange køer foran dametoiletterne i pauserne, indtil de fik fjernet spejlene i kabinerne.

 • 3
 • 0

Det har jeg aldrig tænkt over. Det giver god mening.

Jeg var inde til distortion på vesterbro i år, og der var bare 10 x for få af disse simple kompakte pissoir hvor 4 mand kan tisse samtidigt. Ret smart design bare en slange ned i kloakken, men alt for få og derfor urin i gaden. Det skal være let for en sanseløst drukken person at se et muligt alternativ, så vil han også bruge det.

 • 2
 • 0

Vi lever i 2017.

Jeg synes man bør overveje enten helt at droppe kønsadskillelse eller oprette en tredje mulighed, som er til begge køn.

Det vil eliminere problemet med forældre som tager deres børn af modsat køn ind på toilettet og gøre livet lettere for transseksuelle.

Er tredje mulighed for begge køn skal så udelukkende være med kabiner, hvilket gør man kan lave færre kabiner hos mændene og gøre køen mindre til dametoiletterne da dem som er ligeglade så blot vil bruge den tredje mulighed når der opstår trængsel på dametoilettet.

Når toiletterne er mindre belastet, kan man enten lukke for den tredje mulighed eller lukke for både dame- og herretoilettet og kun give folk mulighed for kabinerne i den tredje løsning.

Jeg har adskellige gange oplevet kvinder på herretoilettet når dametoilettet er overbelastet. Har aldrig oplevet nogen mænd klagede over det, hvilket der nok er flere årsager til ;-)

 • 1
 • 0

En af de største fejl arkitekter begår, når det gælder toiletforhold i byggerier, hvor mange har deres gang, er at udstyre toiletkabinerne med håndvask og spejl.

Kvalitet! De fleste vil nok opfatte et toilet med vask og spejl, som et bedre produkt end en kabine med kun WC, det er også sådan man indretter sig der hjemme. Men steder med stor peak-belastning, som sportsarenaer, koncerthuse mm. er det væsentlige kvalitetkriterium nok en kort kø.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten