Spørg Scientariet: Hvordan bygger man ydermuren i gavl-til-gavl-byggeri?

4. januar 2018 kl. 11:025
Spørg Scientariet: Hvordan bygger man ydermuren i gavl-til-gavl-byggeri?
Illustration: SuperlightR / Bigstock.
En læser undrer sig over, hvordan man bygger et hus op, der står gavl-til-gavl med et andet. Kræver det en meget tynd murer, der kan klemme sig ind? Det svarer Arkitema på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jørgen Nørgaard spørger:

På hovedgader bygger man tit husene gavl-til-gavl. Når et gammelt hus er revet ned, og det nye hus bygges op med gavl mod en eksisterende husgavl, undrer jeg mig over, hvordan man byggeteknisk laver ydermuren.

Det rå betonhus synes at stå med en afstand, der svarer til kun isolering plus mursten.

Hejser man stykker af mur ned, som sikres indefra, eller har man en meget tynd murer, som kan lave muren sidelæns?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvilket husareal ligger til grund for min varmeregning?

Bo Rasmussen har tegnet en skitse over, hvordan det vil se ud, hvis man erstatter et gammelt hus med et nyt i gavl-til-gavl-byggeri. Illustration: Arkitema.

Bo Rasmussen, arkitekt i Arkitema Architects, svarer:

Gavlmuren bliver i dag oftest etableret som et vægelement i beton, placeret få cm fra naboens ydermur. Herved har man et hulrum mellem den eksisterende og nye gavl, hvor man evt. kan fylde isolation i, eller det kan bare være tomt.

Eftersom man ikke kan se denne gavl udefra, er der ingen krav til, at den skal være pæn. Derfor behøver man altså ikke at bygge en teglmur for skønhedens skyld – og altså heller ikke at sende en meget tynd murer ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygningens facader – mod gade og gård – bliver varmeisoleret og skalmuret, således at der etableres en ’klimaskærm’ (der kan naturligvis også anvendes andre facadematerialer end mursten).

Når disse facademure opføres, vil man dække mellemrummet udefra ved at føre skalmuren helt hen til nabohuset, men der vil altså stadig være hult inde bag skallen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. januar 2018 kl. 21:26

Hej Lars H. Larsen

”Forklaringen giver anledning til et opfølgende spørgsmål: Hvad gør man opadtil - jeg går ud fra, at mellemrummet mellem husene er helt dækket af taget ?”

Der er i bygningsreglementet krav om brandvægge. Og denne er ofte afsluttet opadtil med en brandkam. Hvis tagdækningen føres hen over brandvæggen udføres en brandkamserstatning.

Se evt. flg. link:

https://www.sumnet.dk/br95/reglem/kap6-41.htm

https://slks.dk/fileadmin/user_upload/kulturarv/publikationer/emneopdelt/bygninger/Bygningsbevaring/4.3_Inddaekning_af_tegltage.pdf

https://www.brandsikretage.dk/pdf/Gode_og_brandsikre_tage.pdf

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

4
14. januar 2018 kl. 19:12

Der kan være flere grunde til at der skal være et hulrum. En af grundene kan være for at adskille de to huse rent fundamentsteknisk, fordi det nye hus vil have andre sætninger end det gamle, som har haft sin tid til at sætte sig - hvorfor de to ting ikke skal hænge alt for godt sammen. En anden årsag kan være for at opfylde dagens standard til lydkrav mellem f.eks. 2 boligenheder. Og en tredje årsag kan være for at opfylde dagens standard til brandkrav - en ny beton elementvæg, vil her være rigtig god til at adskille de to enheder brandteknisk.

3
14. januar 2018 kl. 19:08

I taget gør man lidt det samme som for gavlvæggen. Men her vil jeg tro at mellemrummet skal fyldes ud af hensyn til brandkrav. Om det er nødvendigt at ventilere hulrummet mellem gammel og ny gavl og om man gør det, skal jeg ikke kunne sige. Hvis man skulle gøre det, kunne jeg forestille mig at isoleringen i den nye facade stopper ved bagsiden af beton element gavlen, sådan at man har hulrummet mellem de to gavle helt ud til den nye skalmur, hvori der så kan være ventilationsåbninger. Men det kan også være at man betragter hulrummet som værende så stort at det ventilerer sig selv (luften er ikke stillestående, hvis hulrummet er stort nok).

2
8. januar 2018 kl. 13:21

Hvorfor skal der i det hele taget været et mellemrum?

1
4. januar 2018 kl. 13:25

Forklaringen giver anledning til et opfølgende spørgsmål:

Hvad gør man opadtil - jeg går ud fra, at mellemrummet mellem husene er helt dækket af taget ?

Og er der etableret ventilation, så der ikke opstår fugt i mellemrummet ?