Spørg Scientariet: Hvor meget kan politiet grave i mobillogning?

Vores læser K. Pinholt spørger:

Hvilken muligheder har politiet for at grave i mobillogning omkring Borup her flere måneder efter, at Emilie Meng forsvandt? Og hvilke muligheder ville de have haft, hvis de havde haft de ønskede logninger?

Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, svarer:

I forhold til Emilie-sagen vil det især være masteoplysninger, som kan interessere politiet - og måske hendes egne telefonopkald, hvis hun har kommunikeret med en eventuel gerningsmand. Logningsoplysningerne gemmes i 12 måneder.

Politiet kan indhente masteoplysninger om konkrete mistænkte (hvis de har nogen), og masteoplysninger kan måske også fortælle, hvor Emilie var, da hendes telefon blev slukket eller løb tør for batteri.

Hvis Emilie var en typisk ung smartphone-bruger, ville hun bruge en eller flere lokationstjenester (Facebook, Google, Foursquare, etc.), som vil have endnu mere detaljerede lokationsoplysninger end teleselskaberne (f.eks. GPS-positioner).

Tilbage til logning: Ud over oplysninger på konkrete mistænkte kan politiet i en mordsag bruge udvidet teleoplysning, altså oplysninger om alle telefoner, som har været i et bestemt område og haft kontakt med andre telefoner. Den mulighed har politiet brugt - ifølge de oplysninger, som har været fremme i medierne.

Politiet har brugt udvidet teleoplysning i områderne Korsør og Borup (hvor liget blev fundet) med henblik på at se, hvem der har været begge steder.

Når politiet ifølge medierne har kigget på flere end 20.000 personer (det er flere, end der bor i byen Korsør!), er det på grund af udvidet teleoplysning. Senere i processen har politiet talt om 200 ’mistænkte’. Det er så nok de personer, som har været begge steder.

De efterforskningsmæssige begrænsninger her er for det første, at politiet formentlig ikke har et tilstrækkeligt præcist tidspunkt for mordet i Borup, for det andet at mobilmaster kan dække et relativt stort område, og for det tredje at telefoner ikke altid får forbindelse til nærmeste mast. Folk der for eksempel tager toget fra København til Aarhus, kan blive registreret på mobilmaster i både Borup og Korsør.

Derudover skal der have været kommunikation til/fra telefonen, før den bliver registreret. Den nuværende logningsforpligtelse omfatter telefonopkald og sms/mms. Derudover registrerer nogle teleselskaber masteoplysninger i forbindelse med internetbrug. Det gælder især TDC, som Version2 har rapporteret i november 2016.

Regeringens udkast til et (lov)forslag om mere logning vil bl.a. omfatte masteoplysninger i forbindelse med internettrafik. Det vil betyde, at der bliver registreret flere masteoplysninger om den enkelte abonnent, og der vil være en række devices (f.eks. tablets med et rent data-SIM-kort), hvor der i dag ikke bliver registreret masteoplysninger (hos nogle mobilselskaber), men hvor det så vil ske fremover.

I lige præcis Emilie-sagen tror jeg ikke, at det vil gøre en væsentlig forskel. Det skyldes, at politiet næppe har præcise tidspunkter for mordet i Borup (eller flytningen af liget til Borup, hvis mordet er sket et andet sted), og derfor er politiet ’nødt’ til at lave udvidet teleoplysning for relativt brede tidsintervaller.

Det øger sandsynligheden for, at der er telefoni eller sms/mms-kommunikation til telefonen, og at der derfor bliver registreret noget efter de nuværende logningsregler.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.